Віктор Ющенко і вирок українському традиціоналізму

Четвер, 25 вересня 2008, 16:03

Осінь 2008-го стала для Віктора Ющенко тяжким іспитом. Альянс парламентських тяжковагових поїздів поставив українського президента на грань політичного виживання. Ностальгія змушує згадати легендарні часи, коли нинішній гарант знаходився на піку популярності.

Восени 2004-го усе було ясно і зрозуміло – Добро боролося зі Злом, демократична громадськість дружно лаяла Віктора Федоровича (здебільше – заслужено) і розхвалювала Віктора Андрійовича (здебільше – не заслужено).

Саме тоді в "Українській правді" була опублікована стаття "Тому що… Ющенко", растиражирована штабами опозиційного кандидата. Відомий український журналіст перелічував усі достоїнства Віктора Андрійовича.

Звичайно, автор захопленої апології давно розчарувався у своєму герої, але справа не в цьому. Переглядаючи давній список "Тому що..." на користь кандидата Ющенко, з подивом виявляєш, що за чотири роки ВАЮ не розгубив своїх чудових якостей!

"Збирає колекцію раритетів Трипілля", "щороку піднімається на найвищу вершину української землі – Говерлу", "завжди буде пам'ятати про Голодомор", "слухає Тараса Петриненко", "знає, хто такий Василь Стус", "ніколи не опоганить вуста матом і фєнєй", "поважає стародавні звичаї свого народу", "ходить у церкву по велінню душі" - усі перераховані чесноти на місці, вони нікуди не зникли.

Не втратив актуальності і цей пасаж: "Він любить бджоли, а трудяги-бджоли люблять тільки людей добрих серцем".

Так, у 2004-м пристрасть Ющенко до комах із сімейства Apoidea здавалася зворушливою і безперечно позитивною рисою. Прихильники опозиційного кандидата не уявляли, скільки презирства можна вкласти в ємне прізвисько "Пасічник"...

Чотири роки тому яскраво виражений традиціоналізм Віктора Ющенко дійсно імпонував. На тлі гітари, мата і тюремних ходок від Кучми і Януковича патріархальний банкір з колекцією ікон і походами на Говерлу виглядав ідеальним кандидатом у президенти.

Його духовність і релігійність сприймалися як кращий запобіжник від корупції і беззаконня, любов до історії забезпечувала йому імідж інтелектуала, а захоплення козацькими стародавностями приводило в невимовний захват українських патріотів.

Ми ще не знали, що таке переконаний традиціоналіст на чолі держави.

А Віктор Андрійович сповідає традиціоналістську філософію в чистому вигляді. Збереження традицій – культурних, історичних, релігійних – є для нього більшою цінністю, ніж розвиток.

Він черпає натхнення у минулому, він вірить у духовну силу обрядів і ритуалів, він твердо знає, що повернення до коренів – це запорука національного процвітання і пріоритетна задача. Решта прикладеться!

Усі помітні досягнення Віктора Ющенко на посаді президента так чи інакше пов'язані з традицією – Голодомор, Шухевич, Батурін, українська мова etc.

Як тільки справа стосується розвитку, ми спостерігаємо один провал за іншим. Якісні перетворення в економіці, судова, податкова і територіально-адміністративна реформи, енергетична безпека, європейська інтеграція – на всіх напрямках наша держава терпить фіаско.

Примітна деталь: хоча половина українців беззастережно підтримує гуманітарні ініціативи президента, ця підтримка не трансформується в рейтинг самого Ющенко.

Віктора Андрійовича вважають політичним лузером і на Сході, і на Заході. Тим самим наші громадяни визнають: розвиток для України важливіше традицій. Інакше і бути не може в XXI столітті - в епоху інноваційних суспільств і глобалізації.

Традиціоналістське правління Ющенко змусило нас глянути на багато речей по-новому. Безсумнівні чесноти ВАЮ на перевірку виявилися недоліками.

Віктора Андрійовича хвалили за прихильність патріархальним цінностям – таким, як Віра і Родина. А потім обурювалися неналежним поводженням гаранта під час скандалів з неохайними кумами і сином-мажором. Тим часом це було цілком закономірно.

Для щирого традиціоналіста батьківщина або сакральний зв'язок з кумом значать незрівнянно більше, ніж бездуховні цінності сучасного суспільства – рівність громадян перед законом, свобода преси і т.і.

Українці цінували в Ющенко моральність і патріотизм. У Віктора Андрійовича дійсно є моральні принципи, чим він вигідно відрізняється від Януковича і Тимошенко.

Гарант усім серцем любить Україну і вважає своєю місією відродження країни. Але за три з зайвим роки українці змогли не раз переконатися: коли президент керується не Конституцією і законами, а суб'єктивними уявленнями про мораль і свою унікальну місію, – гарного в цьому мало.

Патріархальний управлінський стиль ВАЮ приголомшив грамотних експертів вже в перші місяці 2005 року. Україна не дочекалася від нового президента нічого системного: ні налагоджених антикорупційних механізмів, ні ефективної законодавчої бази, ні раціональної економічної політики.

Замість цього Віктор Андрійович давав незліченні доручення чиновникам, брав під "особистий контроль" то одну, то іншу справу і вислухував численних скаржників, що облягали будинок на Банковій.

Добрий і справедливий правитель особисто приймає своїх підданих, вникає в проблеми простих людей, наказує розторопним помічникам навести порядок – якщо вдуматися, це оптимальна модель державного керування! Для князівства Ліппе-Детмольд або герцогства Мекленбург-Стреліц у середині XIX сторіччя, але не для сучасної країни з 46-мільйонним населенням...

В принципі, Віктор Ющенко має непогані задатки державного лідера. От тільки країн, якими він міг би ефективно рулити, на карті світу вже не залишилося – вони перекочували в підручники історії. А для нинішньої України політична філософія гаранта згубна. Традиціоналізм, покладений в основу державної політики, приносить потворні, карикатурні плоди.

Звісно, трипільські стародавності та інші пам'ятки старовини потрібно берегти. Але коли археологічні колекції і внески на реконструкцію Батуріна перетворюються в індульгенцію для професійних рейдерів і ділків тіньового бізнесу – це не лізе ні в які ворота.

Той же Батурін – гарне місце для музейного комплексу. Однак безглузда ідея створити в далекому селищі військовий ліцей – з циклу "No comments".

Безумовно, архіваріус – гідна і потрібна професія, але це не привід перетворювати СБУ в архівне відомство, нездатне вирішувати задачі державної безпеки.

Мальовнича вышиванка гарна на фольклорному фестивалі. Але коли вона стає дресс-кодом для "дійсних патріотів" – мера-коррупціонера і його спритного помічника – це і смішно, і смутно...

Віктора Ющенка прийнято вважати слабовільним, безініціативним політиком, що легко піддається чужому впливові. Здається, ця характеристика не зовсім справедлива. Коли справа стосується Голодомору або примирення ветеранів війни, ВАЮ демонструє цілеспрямованість і завзятість, гідні царя Сізіфа. Головне, щоб питання не виходило за визначені хронологічні рамки (приблизно середина минулого століття) – і тоді президент почуває себе в рідній стихії.

Традиціоналіст Ющенко живе в іншому історичному часі, він не пристосований до виснажливого ритму третього тисячоліття, не встигає за динамікою подій, його енергії й уваги катастрофічно не вистачає на гострі проблеми, породжені новою епохою.

На жаль, від жорстокої сучасності нікуди не дінешся: пекучі питання вимагають рішення. У підсумку всі турботи, зв'язані з викликами ХХІ століття, будь то газові переговори чи політичний менеджмент, бере на себе оточення Віктора Андрійовича.

Так було під час президентської кампанії-2004. Так продовжувалося в 2005-м, в епоху "любих друзів". Так обстоять справи і сьогодні, у розпал балогіанської ери.

І президент Ющенко щиро вдячний чуйним помічникам, що дозволяють йому жити в комфортному патріархальному світі.

Нинішній мікроскопічний рейтинг ВАЮ – не просто особиста поразка Віктора Ющенко як політика. Це банкрутство традиціоналістської філософії в глобальному суспільстві.

Віктор Андрійович мріяв стати батьком всіх українців, але сучасна держава – це вже не родина, а скоріше гігантська корпорація. І потребує воно не строгого і справедливого батька, а енергійного й ефективного менеджера.

Український президент дуже переживає через спроби наділити його повноваженнями англійської королеви.

Але, можливо, ця роль – декоративний і необразливий релікт сивої старовини – пасує Віктору Ющенко як найкраще? Церемоніальні функції – мабуть, єдине, з чим може справитися політик-традиціоналіст у сучасному світі.

Михайло Дубинянський

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді