Луценка затримала німецька поліція за дебош?

Середа, 6 травня 2009, 12:08
Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко знову опинився у епіцентрі скандалу. Місце події цього разу – аеропорт німецького міста Франкфурт-на-Майні, в поліцейський відділок якого був доставлений Луценко разом зі своїм старшим сином.

За інформацією "Української правди", через неадекватну поведінку Юрію Луценку не дозволили перебувати на борту літака, що з Франкфурту відлітав до Південної Кореї.

5-8 травня був запланований візит Луценка до Сеула. Його відрядження було узгоджено з прем’єр-міністром Тимошенко, а в рамках поїздки передбачалася, окрім іншого, зустріч Луценка з главою уряду Кореї Хан Сін-су.

Луценка у поїздці супроводжував його старший син Олександр та керівник управління міжнародних зв’язків МВС Сергій Калюк.

Вони вилетіли з Києва 4 травня. Чим займалися Луценко в літаку, а також в транзитній зоні аеропорту Франкфурту перед оголошенням посадки на Сеул – невідомо.

Однак співробітники авіакомпанії "Люфтганза" не пустили Луценка на борт літака. За інформацією "Української правди", вони скористалися правом відмовити в посадці неадекватного пасажира, керуючись інтересами безпеки польоту.

Далі, за словами співрозмовника "Української правди" в дипломатичних колах, між Луценком і співробітниками авіакомпанії "Люфтганза" сталася сутичка. Міністр наполягав, щоб йому дозволили зайти на літак, однак персонал аеропорту викликав поліцію.

Після того, як літак до Сеула відлетів без Луценка, поліція стала з'ясовувати особу дебошира. До аеропорту прибув Сергій Дятлов – співробітник консульства України у Франкфурті, відряджений на цю посаду від МВС.

Інформацію про інцидент з Луценком також оприлюднило німецьке видання Bild.

Німецький таблоїд пише, що після недопуску в літак "українці вчинили сварку із правоохоронцями, грубо лаялися, кидали у них своїми мобільними телефонами і билися". Поліції довелося викликати підкріплення і застосувати силу. Особливо агресивно поводився син міністра – як пише німецька газета, на нього навіть вдягнули наручники.

Bild стверджує, що у відділку в Луценка-молодшого зафіксували вміст спиртного у три проміле. Міністру вдалося уникнути тесту на алкоголь, пред’явивши дипломатичний паспорт.

Близько 12 години ночі з понеділка на вівторок до відділку прибув заступник керівника поліції землі Гессен Ґюнтер Гефнер, пише Bild. У розмові з німецьким колегою, яка, за інформацією видання, тривала близько години, Луценку вдалося "зам’яти" інцидент і уникнути письмового звіту про подію.

Близько 1:15 ночі українці залишили відділок.

Луценко разом з супроводжуючими особами провів ніч у готелі в аеропорту Франкфурту та відбув до Сеулу з запізненням на добу – 5 травня. Однак це не вплинуло на його робочий графік, оскільки на перший день перебування в Південній Кореї в міністра не було заплановано офіційних заходів.

"Українській правді" не вдалося отримати коментар самого Луценка. Замість міністра перед відльотом до Сеулу з Франкфурту ситуацію прояснив начальник управління міжнародних зв’язків Сергій Калюк, який супроводжував керівника МВС.

За його словами, Луценко справді запізнився на літак до Сеулу, хоча вчасно прибув до Франкфурту з Києва. Причини він не назвав – але це не було запізнення, спричинене затримкою рейсу Київ-Франкфурт.

Калюк уточнив, що син супроводжував Луценка у поїздці до Кореї за рахунок родини міністра. Він також підтвердив, що Луценко справді контактував з поліцією аеропорту Франкфурт, але спростував факт затримання міністра.

"Враховуючи дружні контакти з місцевою поліцією, вони нам допомогли після того, як ми запізнилися на літак, зв’язатися з "Люфтганзою" і перебронювати квиток", - сказав Калюк.

Такою є офіційна версія – хоча очевидно, що у функції поліції не входить допомагати з переоформленням квитків.

У президії поліції Франкфурта-на-Майні "Німецькій хвилі" підтвердили, що конфлікт з Луценком мав місце, а також спростували інформацію про те, що інцидент нібито було "зам’ято".

"Це правопорушення зафіксоване у встановленому порядку і щодо нього буде вжито усіх процесуальних заходів, - повідомив речник франкфуртської поліції. - Усі факти, викладені у газеті Bild, ми підтверджуємо, окрім інформації, яка стосується кількості проміле у крові затриманого".

На питання, чому поліція застосувала силу до українського посадовця, представник франкфуртської поліції відповів: "Поведінка затриманого давала всі підстави для таких дій".

Це не перший інцидент за участі представників української владної еліти за кордоном впродовж останніх місяців. Так, на новорічні свята згоріло швейцарське шалє, де відпочивали глава секретаріату президента Віктор Балога, його заступник Ігор Пукшин та керівник офісу президента Руслан Демченко. А в місті Дубаї у місцевої поліції стався інцидент з Давидом Жванією після надто бурхливого святкування православного Різдва.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді