Провальна змова ПР і БЮТ відкриває дорогу до Конституційної Асамблеї

Четвер, 11 червня 2009, 10:33

Минулого тижня дві найбільші політичні сили українського парламенту, БЮТ і ПР зробили чергову спробу укласти між собою союз. В разі успіху, цей союз містив би всі ознаки змови політичних еліт проти власного народу. По суті, була вчинена реальна спроба узурпації влади, крок до ліквідації фундаментальних основ до демократії.

Зміна Конституції з ігноруванням думки народу; відміна всенародних виборів Президента; політичний хабар у вигляді пролонгації повноважень депутатів Верховної та місцевих Рад; імперативний мандат, що узаконював політичне рабство – ось далеко неповний перелік елементів цієї змови.

Мета вождів змови лежала на поверхні: зробити владу своєю по життєвою приватною власністю.

Найгірше, що лідери двох найбільших фракцій парламенту, які на словах прагнуть європейської перспективи, свідомо вели переговори підкилимно, таємно від своїх партнерів, навіть своїх однопартійців, в кращих традиціях візантійської політики.

Тепер вони будуть всіляко відхрещуватися від цієї змови, від узгоджених ними змін до Конституції, пропонуючи українському суспільству свої партійні "ідеальні" тексти конституцій.

Діючи в такий спосіб, вони ще більше розщеплюють і розділяють народ, провокують ситуацію, коли на виборах всі кандидати в президенти будуть пропонувати свої власні тексти до Основного Закону. Мабуть, годі придумати кращий спосіб зневаги та дискредитації Конституції України.

Цілком зрозуміло і закономірно, чому основні учасники змови скотилися до такого локального протистояння. Бо ними керувала не необхідність запобігти розколу країни чи врятувати економіку від кризи, а банальний страх, страх програти президентські вибори і втратити владу.

А провал цих переговорів стався через тотальну недовіру політичних вождів один до одного і їх намір обманути один одного. Ця авантюрна затія має переконати всіх: на обмані не можна будувати політику.

Драматичні події, що відбувалися минулого тижня мають ще і ще раз переконати суспільство у тому, що – незалежно від прізвищ – від діючих політиків слід взагалі забрати право втручатися в Конституцію чи приймати нову Конституцію в парламенті. Бо вони завжди будуть перекроювати її під свій тимчасовий приватний інтерес.

Для написання і прийняття справді необхідної для країни Конституції народ, як єдине джерело влади, має обрати Установчі збори – Конституційну Асамблею.

Обрати туди не політиків, а незаангажованих фахівців, справжню еліту країни.

Делегати Установчих зборів мають добровільно (на п’ять чи десять років) відмовитись від права балотуватися на будь-яку виборну посаду чи участь у виконавчій владі.

Вони напишуть Конституцію не під себе, а для народу і політиків, нинішнього і прийдешніх поколінь. Розроблену Асамблеєю Конституцію затвердить на референдумі український народ.

Тарас Стецьків, заступник голови фракції блоку "Наша Україна - Народна Самооборона"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді