Отруєння Ющенка, перевірка телефону Тимошенко і кадрова революція в Генпрокуратурі

Середа, 1 липня 2009, 23:14

Слідство в Україні отримало нового верховного керівника.

У середу, за інформацією "Української правди", з тривалої відпустки повернувся генпрокурор Олександр Медведько.

Медведько, раніше не помічений у радикалізмі кадрових рішень, перетасував карти політичного розкладу в Генпрокуратурі. Невідомо ким керований, він перерозподілив обов’язки у верхівці відомства.

Так, заступник генпрокурора Ренат Кузьмін втратив вплив на Управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури.

А інший заступник генпрокурора Микола Голомша втратив керівництво над Головним слідчим управлінням Генпрокуратури.

Замість цих двох буде створено єдине Головне слідче управління, яке очолить Віталій Щоткін. Саме він тепер має переїхати в кабінет на вулиці Борисоглібській.

У коментарі "Українській правді" Щоткін підтвердив цю інформацію. "Справді, генеральний прокурор об'єднав Слідче управління і Управління з розслідування особливо важливих справ. На їх місці буде створено главк, який я очолив".

Віталій Щоткін

Віталій Щоткін, 1948 року народження. З 1974 по 1996 працював у органах прокуратури Донецької області. Дійшов до посади першого заступника прокурора Донецької області. В 1996 став заступником генпрокурора. З 1998 по 2005 працював на посадах начальника і заступника начальника управлінь Генпрокуратури. У листопаді 2005 вдруге став заступником генпрокурора.

Ввечері в середу Ренат Кузьмін сказав "Українській правді", що не знає офіційної причини такого рішення Медведька. "Близько 14 години генпрокурор мене викликав і повідомив про це. Я його не запитував про мотиви", - сказав Кузьмін.

За новим розподілом, у Кузьміна залишилися значно менш престижні повноваження – нагляд за виконанням законів на транспорті та підприємствах оборонної промисловості.

Не секрет, що останнім часом Ренат Кузьмін отримав у Генпрокуратурі владу та вплив, не співмірну з іншими заступниками Медведька.

Обумовлено це було тим, що Кузьмін стояв на чолі Управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури.

Власне, раніше це управління було складовою Головного слідчого управління.

Але в часи прем’єрства Януковича розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури було відокремлено.

Зроблено так було з тим, щоб даний напрямок очолив Кузьмін – людина, близька до донецьких (Кузьмін був прокурором Макєєвки, коли мером цього міста був регіонал Василь Джарти).

За часів керівництва цим управлінням Кузьмін став відомий розслідуванням справи судді Ігоря Зварича та депутата Віктора Лозинського.

Наступним "клієнтом" Кузьміна мав стати голова Верховного суду Василь Онопенко.

Зокрема, його слідчі розслідували діяльність зятя верховного судді – першого заступника міністра юстиції Євгена Корнійчука. Перед цим люди Онопенка зробили надбанням громадськості порушення при будівництві Кузьміним супер-дачі в Пущі-Водиці.

Ренат Кузьмін

Крім цього, в Кузьміна був конфлікт з керівником слідчої групи з отруєння Ющенка Галиною Климович. Він синхронно зі слідчою комісією парламенту Володимира Сівковича домагався відсторонення Климович від справи.

Джерела у прокуратурі припускають, що позбавлення Кузьміна влади відбулося саме внаслідок загострення його стосунків з Климович та її куратором, іншим заступником генпрокурора Миколою Голомшею.

За інформацією "Української правди", Кузьмін намагався ініціювати порушення кримінальної справи по факту незаконної діяльності Климович.

Опорним для Кузьміна було звернення Климович до мобільних операторів, зокрема, до президента "Київстар" Ігоря Литовченка від 17 січня 2009 року.

У цьому листі слідчий вимагала надати номери з'єднань та місцезнаходження чотирьох телефонів, один з яких належить... Юлії Тимошенко.

Запит стосується періоду з 1 січня по 20 вересня 2004 року, коли могли відбуватися переговори, пов’язані з отруєнням Ющенка. Тимошенко тоді була народним депутатом і співголовою коаліції "Сила народу".

Кузьмін почав воювати з Климович і отримав від телефонних операторів всю її переписку за останні місяці.

Виявилося, що такі звернення до "мобільників" слідча робила без санкції суду. Хоча ще в 2008 році пленум Верховного суду оприлюднив спеціальну постанову, в якій роз'яснив, що надання інформації про вхідні та вихідні дзвінки є "таємницею переговорів", і слідчі можуть їх отримати лише за рішенням суду.

У відповідь на запит щодо телефону Тимошенко Климович одержала від "Київстар" частину витребуваної інформації.

Особливою інтригою є те, що один з номерів, трафік дзвінків по якому хотіла отримати Климович, в 2004 році належав Тимошенко. Це ще раз підтверджує чутки, що слідство глибоко вивчало версію про причетність нинішньої прем'єрки до організації отруєння.

Протистояння між Климович і Кузьміним виплеснулось на поверхню в червні 2009 року.

Тоді начальник управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури Петро Коваль написав рапорт про незаконну, на його думку, діяльність Климович.

"Доповідаю, що мені від оперативного співробітника СБУ стало відомо, що Климович протягом тривалого періоду через Апеляційний суд Києва та інші суди отримувалися дозволи на негласне проникнення в оселю, в службові кабінети, зняття інформації з каналів зв'язку та проведення інших технічних заходів стосовно ряду політиків, народних депутатів, керівництва Генпрокуратури..." – написав Коваль у рапорті.

Згодом на сайті Генпрокуратури з'явилося лаконічне повідомлення, що "за цими фактами було проведено перевірку, за результатами якої зловживань (...) не встановлено".

Климович поставила вимогу перед керівництвом Генпрокуратури порушити справу проти Коваля за "завідомо неправдиве повідомлення про злочин, поєднане з обвинуваченням особи у вчиненні особливо тяжкого злочину".

Коваль у цій історії був рукавичкою, вдягнутою на долонь Рената Кузьміна. Саме він як заступник генпрокурора був начальником над Ковалем.

У Генпрокуратурі рішення Медведька забрати в Кузьміна розслідування особливо важливих справ пояснюють як спробу загасити конфлікт, який почав викидатися назовні та дискредитувати прокуратуру.

Однак закони жанру передбачають, що покарання має бути симетричним.

Тому не відомо, чи буде і далі Голомша куратором справи про отруєння. Зате уже стала відомо реакція Кузьміна. За інформацією "Української правди", у відповідь на рішення Медведька він пішов у відпустку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді