У Віктора Ющенка відібрали зеків

Четвер, 13 серпня 2009, 15:08
З наближення президентських виборів набирає оборотів боротьба адмінресурсів. Одним з кадрових питань на останньому засіданні Кабміну було звільнення голови Державного департаменту з питань виконання покарань Василя Кошинця.

Інтрига цього рішення в тому, що від цієї посади залежить доля більше ніж 200 тисяч голосів осуджених, співробітників системи виконання покарань та їхніх родичів.

До вчорашнього дня департамент очолювала людина, близька до Віктора Ющенко: Василь Кошинець проходив разом з президентом службу в армії. Його звільнення та призначення нового керівника може бути використана як чергова карта в "торгах" з Банковою.

Вчора перед засідання уряду причини звільнити Кошенця частково озвучив перший віце-прем’єр Олександр Турчинов.

– Ну… Є деякі застереження з приводу виконання ним своїх службових обов’язків, – розповів Турчинов "Українській правді". – Ви ж самі знаєте, що там робиться – регулярно гинуть люди.

Як розповідають джерела "Української правди", Василь Кошинець дізнався про наміри його усунення напередодні засідання уряду і за класичною схемою…пішов на лікарняний.

Втім, від звільнення це його не врятувало: уряд прийняв рішення, не дивлячись на його "хворобу", що прямо суперечить положенням Кодексу законів про працю.

Кощинець

Більше того, на засіданні навіть не були проголошені причини звільнення голови департаменту. Джерела стверджують, що ініціатива відставки Василя Кошенця виходила від Міністерства юстиції, якому підпорядковано департамент.

З самого початку звільнити Кощинця планували за статтею КЗОТ "у зв’язку з невідповідністю працівника займаній посаді". Стан справ у департаменті такий, що знайти формальний привід для відсторонення голови від роботи не важко.

Головними причинами звільнення Василя Кошенця називали недокомплектація особового складу департаменту та численні випадки загибелі осуджених.

Зокрема, наводилась інформація про загибель п’ятьох арештантів колонії №69 у Полтавської області (під Кременчугом), які отруїлись "спиртовим коктейлем" на основі клею "Дракон".

Один з учасників засідання уряду розповів, що питання про звільнення було проголошено лаконічно і ясно: членам Кабінету міністрів просто запропонували проголосувати за це питання.

У четвер зранку в Департамент виконання покарань прибув заступник міністра юстиції Євген Корнійчук. Він оголосив тимчасово виконуючим обов’язки керівника першого заступника Кошинця – Миколу Ільтяя.

За інформацією "Української правди", в якості т.в.о також розглядалось прізвище іншого заступника – Наталії Калашник. 

При цьому слід зазначити, що після інциденту в колонії Полтавської області місцеві правозахисні звертались до Кабінету міністрів з вимогою звільнення всіх трьох керівників департаменту, які, на їх думку несуть відповідальність за загибель засуджених – і Кошинця, і Ільтяя, і Калашник.

Повноцінного нового голову департаменту планується призначити до дня 24 серпня.

Посада голови Департаменту виконання покарань однозначно буде використовуватись на майбутніх президентських виборах.

Наприклад, у 2004 році 85% бюлетенів у місцях позбавлення волі відійшли Віктору Януковичу.

Говорити про безапеляційну підтримку саме цього кандидата з боку осуджених достатньо важко: через три роки за результатами парламентських виборів-2007 на дільниці Єнакієвської виправної колонії, де провів свій другий тюремний строк Віктор Янукович, з майже двократним відривом виграв…Блок Юлії Тимошенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді