ХТО Є ХТО У ВИЩІЙ РАДІ ПРАВОСУДДЯ
7 листопада набув чинності закон щодо судової реформи, ініційований президентом Володимиром Зеленським. Він передбачає реорганізацію важливого судового органу – Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС). Добір до нього відтепер відбуватиметься за участю міжнародних експертів.

Проте фактична реалізація закону лягає на інший судовий орган – Вищу раду правосуддя (ВРП), персональний склад якої не змінюється, а повноваження посилюються.

До Вищої ради правосуддя входить 21 член: 10 обирає з'їзд суддів, а президент, Верховна Рада, з'їзд адвокатів, конференція прокурорів й з'їзд представників юридичних вишів та наукових установ призначають кожен по 2. Голова Верховного Суду входить до ВРП за посадою.

Раніше громадські організації "Автомайдан", "Центр протидії корупції" та "Фундація DEJURE"опублікували найгучніші провали Вищої ради правосуддя з моменту її створення: покривання недоброчесних суддів та суддів Майдану, тиск на незалежних служителів Феміди та багато іншого. У переважній більшості члени ВРП, які виносили ці рішення, будуть відігравати значну роль у впровадженні судової реформи.

Активісти звернути увагу, що Вища рада правосуддя наразі блокує судову реформу.

Хто ж її чинні члени? Автомайдан у рамках проєкту PROSUD зібрав інформацію щодо кожного з них. У публікації ви знайдете коротку біографію, інформацію про родинні зв'язки, винесенні рішення й майно та зможете самі оцінити, чи готові довірити реалізацію судової реформи цим людям.
Члени Вищої ради правосуддя
Біографія
Родинні зв'язки
Діяльність
Майно
Овсієнко Андрій Анатолійович
Голова Вищої ради правосуддя

2005 року обраний на посаду судді Турійського райсуду Волинської області. Від 2010-го почав працювати в Апеляційному суді Волинської області, де також обіймав адміністративну посаду заступника голови. Склав присягу члена ВРП під час XIV позачергового з'їзду суддів України 2017 року, а у вересні 2019-го обраний головою Вищої ради правосуддя.
Овсієнко Оксана Володимирівна (дружина), адвокат, має право на зайняття адвокатською діяльністю з 2009 року;

Овсієнко Сергій Анатолійович (брат), адвокат, має право на зайняття адвокатською діяльністю з 2009 року;

Білоіваненко Олександр Володимирович (брат дружини), Начальник відділу оперативних заходів Управління внутрішньої безпеки Державної фіскальної служби у Волинській області, за даними декларації родинних зв'язків за 2011-2015 роки.
❖ Члени ВРП Андрій Овсієнко та Володимир Говоруха відвідували Офіс президента напередодні розгляду клопотання про відсторонення ексголови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка, Ігоря Погрібніченка та Івана Шепітка. Обидва були доповідачами у справі про їхнє відсторонення (Говоруха – Вовка, Овсієнко – Погрібніченка та Шепітка). Зрештою жоден із фігурантів справи Вовка не був відсторонений.

❖ Овсієнко був доповідачем у справі відставки судді з Апеляційного суду Черкаської області Володимира Пономаренка, якого зараз Антикорупційний суд судить за обвинуваченням в отриманні хабаря. Замість звільнення Пономаренко отримав почесну відставку та виплату понад 800 тис. грн вихідної допомоги.

❖ На шосту річницю створення руху "Автомайдан" ВРП призначила на посаду довічно суддю Шевченківського суду м. Києва Анзора Саадулаєва, який у часи Майдану позбавляв прав керування автомайданівців за поїздку до Межигір'я. Доповідачем по Саадулаєву був Андрій Овсієнко.

❖ Саме за головування Андрія Овсієнка ВРП внесла зміни до свого регламенту, яким припинила трансляції засідань, що велись останні 4 роки. Це стало першою ознакою того, що Вища рада правосуддя вирішила ігнорувати та ключові вимоги судової реформи ще на її початку, зокрема щодо збільшення рівня відкритості.
За даними декларації за 2018 рік, Овсієнко проживав з дружиною та сином у столиці.

2018 року вони придбали квартиру на вул. Патріарха Скрипника площею 68,6 кв. м за 1,29 млн грн. На Волині родина залишила дві земельні ділянки площами 1488 та 937 кв. м, разом із житловим будинком, що з'явився 2012 року.

Пересувається Андрій Овсієнко автомобілем MAZDA 6 за 150 тис. грн., який є спільною власністю з його дружиною.

Голова ВРП задекларував типову для члена ВРП заробітну плату – 3,45 млн грн. Водночас адвокатська практика дружині принесла мінімальний дохід у 29 тис. грн. За даними порталу «Судова влада України», Оксана Володимирівна брала участь лише у двох справах у 2018 році.
Біографія
Родинні зв'язки
Діяльність
Майно
Артеменко Ігор Анатолійович
Член Вищої ради правосуддя, член Другої дисциплінарної палати

Ігор Артеменко один із тих, хто віддав правосуддю переважну більшість свого трудового стажу. 1993 року став суддею Військового суду Одеського гарнізону.

2001-го перейшов у Військовий апеляційний суд Південного регіону, де виконував обов'язки голови. Склав присягу члена Вищої ради правосуддя на позачерговому з'їзді суддів України у 2017-му. Перебуває у складі Другої дисциплінарної палати.
Відповідно до декларації родинних зв'язків судді за 2012-2016 роки, тесть – Павлов Валентин Володимирович, адвокат, має право на адвокатську діяльність з 2013 року.
❖ Член ВРП Артеменко, повідомляючи про обставини справи щодо відсторонення одного з суддів Ленінського районного суду Полтави, назвав ім'я та прізвище жінки-адвоката, яка стала викривачем корупційного злочину, за яким здійснюється слідство. Зроблено це до завершення досудового розслідування та пред'явлення судді обвинувачувального акту. Таким чином Артеменко створив реальну загрозу тиску на свідка з боку обвинувачуваної особи. Про це повідомила суддя Лариса Гольник.

❖ Під час конкурсу до Верховного Суду Ігор Артеменко був доповідачем щодо судді Вікторії Мацедонської. Вона – одна з небагатьох, хто отримала позитивну оцінку Громадської ради доброчесності, бо під час Революції гідності не погодилась з рішенням Богдана Саніна про заборону Майдану і навіть написала окрему думку. Мацедонська отримала високий рейтинг, але ВРП більш як на 9 місяців затягнула її призначення суддею Верховного Суду.

❖ В Артеменка на розгляді є три дисциплінарні скарги на суддю Верховного Суду Ольгу Ступак, яка приховала майно в декларації та відверто збрехала на співбесіді у ВККС. Перша скарга подана ще в лютому 2018, але досі не розглянута і не вжито жодних дій для встановлення обставин справи.

❖ Так само, в Ігоря Артеменка вже понад рік лежить скарга на суддю Верховного Суду Валентину Сімоненко, яка збрехала щодо того, як вона отримала податковий номер Російської Федерації.
Згідно з декларацією за 2018 рік, Артеменко володіє ділянкою в селі Молодіжне Одеської області площею 620 кв. м. Також з 2013-го на нього зареєстрований житловий будинок площею 222 кв. м, розміщений в Одесі. Водночас ділянок у межах Одеси в декларації немає.

Дружина Ірина Артеменко володіє одеською квартирою, що придбана за допорогові 149 тис. грн та двома офісними приміщеннями. Торік вона також стала власницею київської квартири площею 53,2 кв. м, яка обійшлася їй у 798 тис. грн.

Паралельно Ірина Володимирівна будує два паркомісця та додатковий офіс на 407 кв. м.

У розпорядженні родини чотири транспортні засоби, серед яких два легкових автомобілі: Toyota Fortuner та TOYOTA CAMRY. Остання придбана торік за 280 тис. грн, хоча на ринку за таку просять щонайменше 380 тис. грн.

Дочка члена ВРП Віра Ігорівна Артеменко у 2010 році, у віці 13 років отримала у власність квартиру площею 114,3 кв. м у м. Одесі на вул. Маршала Говорова, 10Б.

76-річна мати Ігоря Артеменка, Агопян Віра Дмитрівна, 2013 року зареєструвала право власності на квартиру в Одесі на вул. Михайла Грушевського, площею 66,8 кв. м. А 2017-го – 3 гаражі в будинку на вул. Маршала Говорова, 10Д. За нашою інформацією, окремі договори на купівлю цих гаражів підписував від імені матері саме член ВРП.
Біографія
Родинні зв'язки
Діяльність
Майно
Блажівська Оксана Євгенівна
Член Вищої ради правосуддя, член Другої дисциплінарної палати

У різні роки своєї діяльності працювала юрисконсультом, адвокатом, стажистом та помічницею нотаріуса. За президентства Януковича 2010 року стала суддею Господарського суду міста Києва. На момент призначення її батько Євген Блажівський уже працював заступником генпрокурора Віктора Пшонки.

До Вищої ради правосуддя призначена указом президента Зеленського у вересні 2019 року. Включена до складу Другої дисциплінарної палати.
Батько Євген Блажівський тривалий час працював прокурором на Львівщині, а за Пшонки став його заступником у ГПУ. Можливо, завдяки таким родинним зв'язкам Оксана Блажівська різко стала суддею після помічниці нотаріуса. У Блажівського старшого також є молодша дочка – Наталія. Працювала у Вищому адміністративному суді, але успішно перейшла в Касаційний адмінсуд у складі Верховного Суду. Як Оксана, так і Наталія виявилась дуже здібною і також стала суддею в молодому віці.
Блажівська брала участь у конкурсі на зайняття посади судді Вищого Суду з питань інтелектуальної власності, втім, вибула з процесу.

На посаді члена ВРП перебуває лише від вересня 2019 року, тому поки що не встигла себе проявити. Але відомо, що вона голосувала за скасування рішення про звільнення судді Євгена Аблова.
Якщо вірити деклараціям, Оксана Блажівська з дочкою живуть з 2007-го у квартирі площею 110 кв. м, яка оформлена на дочку, неповнолітню Соломію Зелінську. З 2011 року вона користується автомобілем Jeep Grand Cherokee, оформленому на батька Євгена Блажівського. Але в деклараціях за 2014, 2015, та 2016 членкиня ВРП Блажівська в порушення закону не декларувала користування цим автомобілем.

Матір членкині ВРП Любов Блажівська зареєструвалася в Києві одразу після переїзду чоловіка в ГПУ. А невдовзі на неї записали велетенський маєток розміром із торговельний центр. За реєстром, загальна площа – 1260,9 кв. м. Зі слів Оксани Блажівської, будинок успадкований від її матері (бабусі кандидатки). У середині 2000-х Любов Блажівська була працевлаштована у ЗАТ «Львівський м'ясокомбінат».
Біографія
Родинні зв'язки
Діяльність
Майно
Говоруха Володимир Іванович
Член Вищої ради правосуддя, член Третьої дисциплінарної палати

Закінчив Військовий Червонопрапорний інститут Міністерства оборони СРСР у Москві.

На сайті Вищої ради правосуддя перераховано аж 13 нагород, відомчих відзнак та грамот у Володимира Говорухи. Серед них медаль «70 лет Вооруженных сил СССР» і ювілейний знак «10 років слідчому управлінню СБ України» (2002). Хоча за офіційною біографією нинішний голова ВРП не працював у Службі безпеки.

Вперше став суддею Військового суду центрального регіону України 1993 року. Протягом 7 років обіймав адміністративну посаду – заступника голови. Від 2010-го суддя Апеляційного суду Київської області. Підтвердив здатність здійснювати правосуддя за результатами кваліфікаційного оцінювання.

Обраний членом ВРП З'їздом суддів у березні 2018-го. Близько пів року обіймав посаду голови відомства та несподівано склав свої повноваження 24 вересня, за місяць після візиту до Офісу президента. Офіційна версія – за станом здоров'я. Хоча цей стан не заважає йому й надалі виконувати повноваження члена ВРП.
У декларацію родинних зв'язків пан Говоруха вписав дочку Сіренко Вікторію Володимирівну, яка працювала помічницею судді Київського окружного адмінсуду.
❖ Будучи суддею, Говоруха в колегії залишив без змін вирок Ірпінського міського суду, яким виправдали ірпінського забудовника Табалюка. Останній вихопив об'єктив камери у журналіста СТБ та заховав його в себе в машині. Суд вирішив, що в забудовника не було прямого умислу перешкоджати журналістській діяльності. За відомостями журналістки Ірини Федорів, колегія з Говорухою заборонила відеозйомку відкритого судового процесу.

❖ Був доповідачем при розгляді клопотання прокуратури про відсторонення Павла Вовка у зв'язку із пред'явленням йому підозри. Тоді ВРП відмовила у його задоволенні. Нагадаємо, що напередодні розгляду цього клопотання члени ВРП Андрій Овсієнко та Володимир Говоруха відвідували Офіс президента. Обидва були доповідачами у справі суддів питання відсторонення яких розглядалося наступного дня (Говоруха – Вовка, Овсієнко – Погрібніченка та Шепітка). Зрештою жоден із фігурантів справи Вовка не був відсторонений.

❖ Розглядав скаргу судді ОАСК Євгена Аблова на рішення Другої дисциплінарної палати ВРП про його звільнення за істотний дисциплінарний проступок. Замість місяця, як того передбачає закон, Говоруха тягнув понад 6 місяців і на засіданні рівно на 6-ту річницю Революції гідності запропонував не звільняти Аблова, а дати йому сувору догану. Також понад 1,5 року тягнув з розглядом подання ВККС про звільнення з посади відомого судді Богдана Саніна, який є символом "кривосуддя" часів Майдану. У підсумку 19 грудня 2019 року ВРП відмовилась його звільнити.

❖ Завдяки діям Говорухи уникли звільнення й інші судді Майдану. Наприклад, ВРП відмовилась звільняти Сергія Лапія, якого ВККС визнала таким, що не відповідає обійманій посаді. Також передумали звільняти суддю Ленінського суду міста Кропивницького Євгенія Безсмолого, який під час Революції гідності свавільно кинув за ґрати учасника Майдану.
Згідно з декларацією за 2018 рік, Володимир Говоруха проживає разом із дружиною Наталією Володимирівною. Володимир Іванович віднедавна має половину столичної квартири площею 67,5 кв. м вартістю всього 131 тис. грн, що, очевидно, є заниженою ціною. Квартиру Володимир Говоруха ділить із Нізрюхіною (Говорухою) Анною Володимирівною. Вірогідно, дочкою.

Також від 2008-го дружина Наталія Говоруха має пів квартири в місті Українка Київської області. У власності кого саме перебуває друга половина – не уточнюється.

2007-го Володимир Говоруха придбав автомобіль Mitshbushi Outlander за підозрілі 149 тис. грн. Нагадаємо, що це межа безготівкового розрахунку.
Біографія
Родинні зв'язки
Діяльність
Майно
Гречківський Павло Миколайович
Член Вищої ради правосуддя, член Третьої дисциплінарної палати

У 2005 році отримав свідоцтво адвоката та заснував власне адвокатське бюро Гречківського. Обраний на посаду члена Вищої ради юстиції ІІІ позачерговим з'їздом адвокатів України.

З 2013 року є секретарем Ради адвокатів України. Саме тоді компанія його невістки Маріанни Гречківської ТОВ «ЕМ ДЖИ ПРИНТ» стала монопольним виготовлювачем адвокатських посвідчень для РАУ. Фірма бере 187 грн за одне посвідчення, хоча вони мали б видаватись безкоштовно.
У декларацію родинних зв'язків член ВРП вписав сина, Гречківського Івана Павловича, що працює адвокатом. Втім портал «Судова влада України» не містить інформації про юридичну практику Гречківського-молодшого. Там є лише адміністративне провадження щодо оскарження постанови патрульного за порушення ПДР. Іван Гречківський був за кермом елітної автівки Maserati GranTurismo.

Його батько, Гречківський Микола Павлович, від 1991 до 2002 року обіймав посаду заступника голови Вищого господарського суду.

Сестра Павла Гречківського, Майя, була дружиною ексдепутата Миколи Мартиненка.
Павло Гречківський, мабуть, найвідоміший із членів ВРП своєю негативною репутацією.

❖ У 2016 ГПУ затримала Олега Шкляра після передачі йому 150 000 дол.США. Він, на переконання правоохоронців, мав передати ці кошти члену ВРП Павлу Гречківському, аби той домовився за винесення потрібних замовнику рішень судів трьох інстанцій. Загалом йшлося по 500 тис.доларів. Про це слідчим розповів сам Шкляр. За даними журналістів проекту "Слідство.інфо", незадовго до затримання Гречківський зустрічався з тодішнім головою Вищого господарського суду Богданом Львовим і можна здогадатися предмет їхньої розмови. У ГПУ також були цікаві записи телефонних розмов, де голос, дуже схожий на Гречківського давав інструкції Шкляру про передачу отриманих коштів.

Однак під час розслідування слідчі допустили величезну кількість порушень, а диск із записами розмов Гречківського не вдалось заслухати, бо диск не відкрився. Окрім того, два з трьох суддів Шевченківського суду, які слухали справу (В. Бугіль та В. Циктіч) фактично зобов'язані Гречківському своєю посадою. Тому суд повністю виправдав члена ВРП.

❖ На посаді члена Вищої ради правосуддя Гречківський відзначився переслідуванням судді-викривачки Лариси Гольник. Саме він був доповідачем у справі відомої судді, яку покарали за пост у фейсбуці. Це було очевидне переслідування, що заблокувало їй можливість брати участь у конкурсі до Вищого антикорупційного суду.

❖ Водночас, при розгляді скарги на суддю Майдану Олену Журавську він не побачив підстав навіть для відкриття дисциплінарного провадження.


У майновій декларації Павла Гречківського є велетенська квартира в Києві площею 363 кв. м, два завершені паркомісця, чотири в стані будівництва та два гаражі. Вісім найменувань ювелірних виробів, якими частково володіє дружина Ганна.

Автопарк подружжя Гречківських складається з трьох автівок: Mercedes-Benz ML 55 AMG, Maybach 57S та BMW Alpina B6.

На Ганну Гречківську також записані шість компаній із велетенськими статутними капіталами. Так статутний капітал компанії ТОВ "Ботанік", яка знаходиться у 100% власності дружини члена ВРП - понад 26 млн. грн. Статутні капітали інших п'яти компаній: від 2 до 6 млн гривень.

За інформацією програми «СХЕМИ: корупція в деталях» Гречківський мав спільний бізнес із суддею Артуром Ємельяновим. Так, подружжя Гречківських володіли ТОВ «Оздоровчий центр Сесіль» спільно з ексдружиною Ємельянова Світланою. Компанія у 2007 році за рішенням Київради отримала в оренду 7 гектарів заповідного лісу на Жуковому острові в Києві. Журналісти припускають, що навіть після зміни власників Гречківський далі може мати контроль над компанією


Біографія
Родинні зв'язки
Діяльність
Майно
Грищук Віктор Климович
Член Вищої ради правосуддя, член Другої дисциплінарної палати

Віктор Грищук український правознавець, доктор юридичних наук, професор.

Від вересня 2003 року працював у Львівському державному університеті внутрішніх справ, де обіймав посади декана факультету економічної безпеки, завідувача кафедрою кримінального права і кримінології. Від 2014-го – декан юридичного факультету Львівського державного університету внутрішніх справ.

Членом Вищої ради правосуддя Грищук став 2019-го року, коли його обрали делегати З'їзду представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ.
Дочка Грищук Оксана Вікторівна професор кафедри теорії та філософії права. Подавалась на посаду судді Конституційного Суду України. Володіє численною нерухомістю (будинки та квартири у Львівській області), які не можна пояснити її офіційними доходами. У 2012 році вона також придбала Lexus RX 350 2010 року випуску за 280 000 грн, тоді як ринкова вартість на такі авто в той час була вдвічі більша.
На посаді члена ВРП ще не встиг проявитись. Але таку можливість він невдовзі отримає: саме він є доповідачем у скарзі на голову Окружного адміністративного суду м. Києва Павла Вовка. І вже є тривожні сигнали – відомо, що він голосував за скасування рішення про звільнення найближчого соратника Вовка – судді Євгена Аблова.
Згідно з декларацією за 2018 рік, Віктор Грищук мешкає один. Володіє квартирою у Львові площею 99 кв. м, земельним паєм на 2 га, гаражем та гробівцем за 55 тис. грн.

Від 2012 року пересувається автомобілем Toyota Venza за 275 тис. грн.
Біографія
Родинні зв'язки
Діяльність
Майно
Данішевська Валентина Іванівна
Голова Верховного Суду, член Вищої ради правосуддя (за посадою)

Від 1992 року – арбітр арбітражного суду Запорізької області, згодом стала начальником відділу. У 2000-х обіймала посаду директора проєкту «Центр комерційного права» фірми «Делойт Туш Томацу Емерджінг Маркетс Лтд» (США) в Україні «Комунального підприємства «Генеральна дирекція Київської міської державної адміністрації з обслуговування іноземних представництв».

Була директором БО «Центр комерційного права». 2015 року обрана до складу громадської ради при Міністерстві юстиції України.

Суддею Верховного Суду стала 2017-го року в результаті проведення конкурсу. Голова Верховного Суду.

До складу ВРП входить за посадою, тобто автоматично.
Відповідно до декларації родинних зв'язків Данішевської її родичі в правоохоронних та судових органах не працюють.
Будучи головою новоствореного Верховного суду та членом ВРП, Валентина Данішевська впродовж усього 2019 року змогла винести лише одну ухвалу щодо перегляду постанови за заявою адвоката, а загалом у реєстрі судових рішень лише 8 її рішень, з них 3 окремі думки.

Саме Данішевська запропонувала на посаду свого заступника Богдана Львова, доброчесність якого під час конкурсу до Верховного Суду поставила під сумнів Громадська рада доброчесності. Так, Львов володіє статками, які не відповідають доходам, отримував нагородну зброю від Арсена Авакова, здійснив ручний розподіл справи в обхід автоматизованої системи, що встановлено у рішенні Верховного Суду та допомагав уникнути люстрації Віктору Татькову.

На посаді члена ВРП фактично нічим не відзначилася. Здебільшого займає ту саму позицію, що й інші члени органа.
Валентина Данішевська з чоловіком Олегом Кравцем володіють трьома квартирами у Києві площами 74, 45 та 34 кв. м.

У декларацію вписані також три земельні ділянки на Запоріжжі та Київщині, гараж та маленький садовий будинок площею 16 кв. м.

На Київщині чоловік зводить будинок площею 159 кв. м.
Біографія
Родинні зв'язки
Діяльність
Майно
Іванова Лариса Броніславівна
Член Вищої ради правосуддя, член Третьої Дисциплінарної палати

Вперше стала суддею арбітражного суду Києва 1996 року. Відтоді вона не полишала суддівське крісло.

Від липня 2002-го майже 9 років була заступником голови Господарського суду м. Києва.

Після приходу Януковича зробила кар'єрний стрибок: у березні 2011-го, оминаючи апеляційну інстанцію, одразу стала суддею Вищого господарського суду, який тоді очолив Віктор Татьков.

До складу Вищої ради правосуддя обрана наприкінці 2018 року XVI позачерговим з'їздом суддів України. Включена до складу Третьої дисциплінарної палати. Про те, що Іванова буде обрана членом ВРП, стало відомо за день до «вільного і таємного» голосування на З'їзді суддів.
Відповідно до декларації родинних зв'язків за 2013-2017 роки, син Антон Іванов працює суддею Господарського суду Луганської області. Дочка Галина Іванова – приватний нотаріус, а дружина брата Лариса Сокуренко – суддя Господарського суду Київської області.
❖ Щодо діяльності на посадах судді, то у висновку Громадської ради доброчесності є низка фактів, які свідчать про її недоброчесність: неетична поведінка під час відправлення правосуддя, втручання в здійснення правосуддя і неповідомлення про це в декларації доброчесності, імовірне винесення рішень за наявності конфлікту інтересів.

❖ До речі, Іванова успішно оскаржила до Окружного адміністративного суду м. Києва негативний висновок Громадської ради доброчесності. Мовляв, майно Іванової ще у 2014 році перевіряла податкова і не знайшла жодних проблем.

❖ На розгляді в Лариси Іванової як члена ВРП є скарга на одіозного голову Октябрського суду м. Полтави О. Струкова. У скарзі йдеться про те, як Струков розглядав справу з очевидним конфліктом інтересів. Зокрема, він розглядав протокол поліції про вчинення ДТП його заступницею Ганною Андрієнко та обмежився лише усним зауваженням. Цей факт виявили, коли вже майже закінчувались строки притягнення Струкова до відповідальності. Тож у скарзі просили розглянути її до закінчення строків. Однак Іванова не квапилася виносити це питання на розгляд ВРП та ще й відмовила скаржнику в ознайомленні з матеріалами справи.
«Працювала кочегаром в котельні три роки, потім нормувальником в цеху рік і рік інженером з техніки безпеки», – так Лариса Іванова обґрунтовувала наявність коштовного майна під час співбесіди на посаду судді Верховного Суду.

У період проходження конкурсу на посаду судді Верховного Суду, Громадською радою доброчесності виявлена невідповідність способу життя сім'ї Лариси Іванової задекларованими доходами. Зокрема, родина Лариси Броніславівни володіє численними квартирами в Києві, земельними ділянками та автомобілями. Крім того, чоловік-пенсіонер володіє незавершеним будинком на 409 кв. м у Києві.

Під час інтерв'ю на запитання журналістів про походження коштів на елітний будинок у закритому котеджному містечку, Лариса Іванова повідомила, що кошти заробила з чоловіком за кордоном. Чоловік Іванової Володимир служив у лавах Радянської армії в Німеччині, а сама суддя в цей час не працювала. Отже, аргументація кандидата аж ніяк не пояснює походження нажитого майна.
Біографія
Родинні зв'язки
Діяльність
Майно
Краснощокова Наталія Степанівна
Член Вищої ради правосуддя, член Першої дисциплінарної палати

Від 1991 року – суддя Петровського районного суду Донецька. 2001-го перейшла в Апеляційний суд Донецької області, де також обіймала адміністративну посаду заступника голови. Успішно пройшла кваліфікаційне оцінювання та підтвердила здатність здійснювати правосуддя.

Членом Вищої ради правосуддя обрана 2018-го XVI позачерговим з'їздом суддів України. Включена до складу першої дисциплінарної палати.
Відповідно до декларації родинних зв'язків Краснощокової, її родичі в правоохоронних та судових органах не працюють.
❖ Краснощокова була в переліку узгоджених для обрання осіб, про що стало відомо напередодні З'їзду до «таємного» голосування. Це свідчить, що її кандидатура влаштовує осіб, які погоджували списки переможців.

❖ Наталія Краснощокова була доповідачем при розгляді ВРП кандидатури на посаду Верховного Суду Губенко Н. М., яку Громадська рада доброчесності визнала недоброчесною через сумнівне майно та свавільні рішення. Однак у Краснощокової не виникло питань до судді і її призначили на нову посаду.
Згідно з майновою декларацією, разом із чоловіком та сином володіють від 2005 року квартирою в Донецьку. А нещодавно родина придбала у столиці 88 кв. м житлової нерухомості невідомої вартості. Краснощоков Сергій Володимирович від 2008 року пересувається на Skoda Octavia.
Біографія
Родинні зв'язки
Діяльність
Майно
Маловацький Олексій Володимирович
Член Вищої ради правосуддя, член Першої дисциплінарної палати

2003 року отримав свідоцтво адвоката. До призначення у ВРП обіймав посаду директора ТОВ «Юридична компанія «Юс Новітас». Був депутатом Київради, членом фракції «Удар-Солідарність».

На виборах 2014 року обіймав посаду заступника керівника юридичної служби Петра Порошенка і керував юридичним відділом партії «Блок Петра Порошенка» під час виборів до Верховної Ради. Брав участь у виборах народних депутатів у списку БПП під № 84.

Призначений членом Вищої ради юстиції Верховною Радою України 2015-го. У лютому 2019 повторно обраний членом Вищої ради правосуддя з'їздом адвокатів України, попри пряму заборону для однієї особи обіймати цю посаду двічі поспіль.
Дружина члена ВРП, Маловацька Наталія Анатоліївна, працює приватним нотаріусом.
❖ Олексій Маловацький фігурував у листуванні нардепа-втікача Онищенка. За інформацією журналістів «Слідство інфо», Онищенко домовлявся з Юлією Тимошенко, щоб члени її партії підтримали Маловацького на таємному голосуванні як члена ВРП від Верховної Ради.

❖ Національним антикорупційним бюро України здійснюється досудове розслідування кримінального провадження за фактом зловживання владою. Так, Маловацький нібито лобіював маловідому газову фірму «Аркона Газ-Енергія» з оточення Порошенка.

❖ На конкурсі до Верховного Суду був доповідачем щодо кандидатури Валентини Сімоненко. У підсумку її призначили, попри очевидну безграмотність та негативний висновок Громадської ради доброчесності. Він ж був доповідачем у дисциплінарному провадженні щодо Сімоненко за встановлене НАЗК порушення нею правил декларування. У підсумку справу закрили без будь-якого покарання.

❖ На посаді члена ВРП проявився активним захисником суддів Майдану. А під час винесення рішення про звільнення з посади «символа судової корупції» Артура Ємельянова не лише виступив проти цього, але й написав окрему думку. Також виступав за те, щоб Ємельянову замість ганебного звільнення дати можливість піти у відставку зі збереженням статусу судді та довічного утримання.

❖ Під час розгляду дисциплінарних скарг Маловацький теж допомагає суддям уникати відповідальності. Так, він не побачив жодних проблем у тому, що суддя Цюкало збрехав на кваліфікаційному оцінюванні.

❖ За його заявою ВРП звернулася до ГПУ, СБУ, НПУ, Мін'юсту та МЗС щодо оцінки дій ГО «Центр протидії корупції» та його голови правління В.Шабуніна. Так неадекватно ВРП відреагувала на коментарі у Фейсбуці пов'язані із відмовою звільнити суддю Євгена Аблова. ВРП назвала дії активістів погрозами насильством і перешкоджанням діяльності Вищої ради правосуддя.
Згідно з електронною декларацією, Маловацький має великий житловий будинок площею 445 кв. м і землю під ним у Горбовичах під Києвом, які він оцінив на момент набуття у понад 310 000 дол. США.

Окрім того, є власником двох квартир у столиці. Останню, площею 118 кв. м набув у 2018 році, але забув вказати її вартість.

Спільно з Наталією Маловацькою розпоряджаються дороговартісними автомобілями BMW X4 та Infiniti QX70.

Член ВРП досі контролює ТОВ «Юридична компанія «Юс Новітас».
Біографія
Родинні зв'язки
Діяльність
Майно
Матвійчук Віктор Володимирович
Член Вищої ради правосуддя, член Третьої дисциплінарної палати

Майже всю свою професійну кар'єру працював прокурором на Херсонщині. Однак у 2011-2015 роках займався адвокатською діяльністю. Від 2015 року був прокурором Дніпропетровської області.

Членом Вищої ради правосуддя обраний на Всеукраїнській конференції прокурорів 2018 року. Включений до складу Третьої Дисциплінарної палати.

Від 2015 отримав низку нагород і звань від президента Петра Порошенка: звання державного радника юстиції, звання заслуженого юриста та орден за заслуги 3 ступені.
Згідно з декларацією родинних зв'язків за 2013-2017 роки, дружина члена ВРП Матвійчук Лариса Григорівна від 2012 року займається адвокатською діяльністю. Вона не мала доходу за підсумками 2018 року.

Віктор Володимирович має також сина Дениса, який працює в прокуратурі Херсонської області, але чомусь у декларації родинних зв'язків він не вписаний.
❖ На посаді прокурора Матвійчука звинувачували в корупційному скандалі, пов'язаним з крадіжкою 62 тонн труб, через що держава втратила 18 мільйонів гривень. За твердженням правозахисника Олега Мартиненка, кримінальне провадження порушила Херсонська СБУ, але зрештою справу передали до Миколаївської прокуратури, де інцидент визнали не крадіжкою, а «реконструкцією» зрошувальної системи. Правозахисник стверджував, що тодішні керівники обласної прокуратури отримали персональні вигоди з оборудки.

❖ На посаді члена ВРП Матвійчук займав типову для інших членів ВРП позицію, яка допомагала більшості суддів уникати відповідальності. Так, він повернув без розгляду скаргу на голову Голосіївського суду м. Києва Н. Чередніченко, яка в часи Майдану засуджувала невинних за поїздку до Межигір'я Януковича, а сама приховала свою постанову від оприлюднення в реєстрі.
У власності подружжя три земельні ділянки в межах Херсонської області (0,12, 0,10 та 1 га) дружина Лариса Григорівна з 2010 року володіє квартирою в Херсоні на 155 кв. м. У декларації зазначено, що її вартість становила 127 176 грн.

Житло з найбільшою площею у 298 кв. м отримав Віктор Матвійчук 2008 року. Згідно з реєстром, свідоцтво про право власності видане Херсонським виконкомом. Отже, йдеться про приватизоване службове житло.

У подружжя також є два гаражі, паркінг та офісне приміщення в Херсоні на 157 кв. м. Останнє теж було надане Ларисі Матвійчук Херсонською міською радою на підставі рішення виконкому.

За даними розслідування PROSUD, донька Аліна Матвійчук, будучи студенткою, стала власницею просторої одеської квартири в новобудові та двома паркомісцями.
Біографія
Родинні зв'язки
Діяльність
Майно
Прудивус Олег Васильович
Член Вищої ради правосуддя, член Другої дисциплінарної палати

Від 2007 року суддя, а згодом – голова Запорізького окружного адміністративного суду. Обраний членом Вищої ради правосуддя з'їздом суддів України 2018 року. Включений до складу другої дисциплінарної палати. Олег Прудивус також був у списку наперед визначених, та, очевидно, погоджених в Адміністрації Порошенка членів ВРП.
Дружина Прудивуса Нелла є бізнес-партнером через фірму «Страхова компанія «Кредо» Наталії Бандурової, дружини нардепа від «Волі народу» Володимира Бандурова.
❖ Є суддею Майдану. У часи Євромайдану Прудивус постановив заборонити мирні зібрання громадській організації та фізичній особі, але Вища рада правосуддя відмовилась відкривати щодо нього дисциплінарну справу. Вища кваліфікаційна комісія навмисно провела його оцінювання в час, коли в попередньої Громадської ради доброчесності припинились повноваження, а нової ще не було обрано.

❖ Від 2014 року член ВРП Прудивус щороку на два тижні їздить до Москви святкувати Новий Рік. А ще близько місяця відпочиває там щоліта. У березні 2014 році, якраз після окупації Криму він поїхав до Москви та провів там майже 40 днів. У серпні 2014 року він майже місяць перебував у Криму.

❖ Прудивус підтримує дружні стосунки з відомим суддею Окружного адмінсуду Євгеном Абловим. Був на відомому святкуванні його дня народження і паралельно розглядав скаргу на нього. Лише після заявленого відводу визнав дружні стосунки з Абловим, що змусило дисциплінарну палату задовольнити відвід Прудивусу.

❖ ГПУ ініціювала відвід Прудивуса О. В. під час розгляду питання про відсторонення іншого судді Окружного адміністративного суду міста Києва Павла Вовка. Заяву про відвід вмотивовано тим, що ГПУ отримала дані щодо щонайменше товариських відносин члена Вищої ради правосуддя Прудивуса О. В. з Вовком, Погрібніченком і Шепітком, ВРП задовольнила цей відвід

❖ Прудивус був доповідачем під час розгляду скарги на суддю Майдану з Києво-Святошинського суду Владислава Лисенка. Він позбавив прав керування більше як 10 учасників поїздки до Межигір'я 2013 року, але в декларації доброчесності збрехав, що не виносив так рішення. Навіть ВККС визнала брехню Лисенка. А от Друга дисциплінарна палата вирішила, що Лисенко нічого не порушив і відмовилась його карати.
Згідно з декларацією, у власності Олега Прудивуса та його дружини 4 квартири в Запоріжжі (площами 100, 77, 45 та 32 кв. м), а також квартира площею 51 кв. м та гараж на 19 кв. м у Росії.

Прудивус досі є власником цінних паперів, яких суддя зобов'язаний позбуватися.
Біографія
Родинні зв'язки
Діяльність
Майно
Худик Микола Павлович
Член Вищої ради правосуддя, секретар Другої дисциплінарної палати

1999 року призначений суддею Кам'янець-Подільського міського суду Хмельницької області. На вказаній посаді пропрацював до 2007-го. Саме тоді його перевели до Ярмолинецького райсуду Хмельницької області, який Микола Павлович згодом очолив. За Януковича перейшов на роботу до Апеляційного суду Києва під керівництво скандальновідомого судді-втікача Антона Чернушенка.

Обраний членом Вищої ради правосуддя 2017 року під час позачергового з'їзду суддів України. Нині – секретар Другої дисциплінарної палати.
Відповідно до декларації родинних зв'язків, у Худика в родині ніхто більше не працює в правоохоронних чи судових органах. Однак це в Україні, а от у Білорусі та Росії родичі члена ВРП обіймають високі пости.

Так, рідний брат Худика – Андрій Павлович – навчався в Академії держслужби при президентові РФ і до 2017 року був заступником Управління справами адміністрації президента Білорусі Олександра Лукашенка. Наразі очолює Міністерство природних ресурсів Республіки Білорусь.

Інший брат – Василь Павлович від 1995 року працює на різних посадах в органах внутрішніх справ Росії. А 2017 року призначений начальником поліції у м. Тула. Нагороджений медалями «За отличие в охране общественного порядка», «За доблесть в службе» и «За боевое содружество».
❖ Микола Худик був доповідачем зі скарг на суддів Шевченківського суду м. Києва Володимира Бугіля та Віталія Циктіча. Вони розглядали справу з обвинувачення в хабарництві члена ВРП Павла Гречківського, якому вони фактично зобов'язані своєю посадою. Раніше Гречківський розглядав скарги на цих суддів, але до відповідальності їх не притягнуто. За таких умов Циктіч та Бугіль мали би заявити собі самовідвід, але не зробили цього. Це очевидне порушення, але завдяки Миколі Худику, скаргу на них навіть не розглянули, а повернули без розгляду.

❖ Худик засвітився і на «плівках Вовка». Начебто в одній із зафіксованих розмов відвідувач голови Адмінсуду Києва хвалився, що може через Худика «вирішити питання». Прокурор під час розгляду клопотання про відсторонення Вовка навіть заявляла йому відвід, але ВРП відмовила в його задоволенні.

❖ На конкурсі до Верховного Суду завдяки Миколі Худику Верховним суддею став Сергій Могил – племінник Сергія Ківалова, якого ГРД визнала недоброчесним.
У Києві родина Худиків має в користуванні лише одну квартиру площею 117 кв. м, власницею якої є його 67-річна теща. Ймовірно, це квартира, яку член ВРП отримав суддею як службову, а потім приватизував на тещу.

У рідному Кам'янці-Подільському має власне житло. Разом із дружиною володіє квартирою, землею, будинком на 312 кв. м, магазином та кафе. А ще – 200 соток землі у Врублівцях – селі на Дністрі, де мають нерухомість чимало суддів та депутатів.

Пересувається нинішній член ВРП Худик на Ford Kuga 2011 року, який оформлений на 81-річну маму Зінаїду. Також на дружину Світлану Худик оформлені Volkswagen Jetta та AUDI A3 невідомої для суддівської родини вартості.

Світлана Ярославівна зареєстрована підприємцем і спеціалізується на роздрібній торгівлі та здачі майна в оренду. У мережі розміщене оголошення з пропозиціями готельних послуг від номера телефону, яким користується Світлана Худик. Торік заробила 928 тис. грн.
Біографія
Родинні зв'язки
Діяльність
Майно
Шапран Віктор Валентинович
Член Вищої ради правосуддя, секретар Першої дисциплінарної палати

Вперше став суддею Харківського райсуду міста Києва 1998 року. 2008-го перейшов на роботу в Київський апеляційний господарський суд. Склав присягу члена Вищої ради правосуддя 2017 року під час XIV позачергового з'їзду суддів. Секретар першої дисциплінарної палати.
- Шапран Олександр Вікторович (син) – прокурор Київської місцевої прокуратури №2 м. Києва. Попри скромні доходи, молодий прокурор їздить на Volkswagen Passat 2012 року випуску.

- Словачевський Олексій Миколайович (двоюрідний брат) – Оперуповноважений СБУ. Раніше працював на посадах слідчого, заступника, начальника відділу, старшого слідчого в СВ Дарницького РУ ГУ МВС України в місті Києві, Дарницькому УП ГУ НП у місті Києві, СУ ГУ НП в Київській області;

- Оніщук Іван Васильович (зять) – був депутатом Середньодеражнянської сільської ради Новоград-Волинського району Житомирської області;

- Павлюк Сергій Олександрович (племінник) – помічник судді Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області.
❖ Віктор Шапран був доповідачем у скарзі на суддю Окружного адмінсуду м. Києва Ірину Васильченко. Вона відмовила у відводі відомому судді Євгену Аблову, закривши очі на факти упередженості Аблова у справі проти члена ВККС Тараса Лукаша. Шапран же закрив очі на порушення Васильченко І. П. при розв'язанні питання про відвід, таким чином суддя Васильченко уникла будь-якого покарання.

❖ Віктор Шапран був у складі колегії, яка винесла рішення щодо «Судді Майдану» Світлани Богінкевич. Вона позбавила прав керування трьох водіїв, які у грудні 2013 їздили до Межигір'я. Покарання від ВРП за свої рішення суддя отримала достатньо лояльне: ВРП визнала порушення з боку судді, але замість звільнення направила повчитись до Школи суддів. А ще дала два місяці відпочити (відсторонення від правосуддя) і зобов'язала її пройти кваліфоцінювання. Весь цей час Богінкевич отримувала зарплату (лише 2 місяці без надбавок).

❖ На конкурсі до Верховного Суду він як доповідач не побачив жодних проблем у судді Ігоря Дашутіна, якого Громадська рада доброчесності визнала недоброчесним. Цікаво, що НАБУ затримало на хабарі голову Господарського суду Сумської області Коваленка О. В. за кермом службового автомобіля судді Дашутіна.
Ще до обрання на посаду члена ВРП Шапран із родиною був непогано забезпечений житлом. Згідно з декларацією, разом із дочкою ділить столичну квартиру площею 91,5 кв. м, та користується ще двома квартирами – 55,3 та 74,6 кв. м, що належать цивільній дружині Шапран Аллі Костянтинівні та сину Шапрану Олександру Вікторовичу.

Родина спільно будує чималий будинок у Києві з задекларованою площею 373 кв. м. на земельній ділянці площею 0,10 га в Києві вартістю 400 тис. грн, якою володіють з 2009 року. Вперше цей будинок з'явився в декларації за 2015 рік. Тобто, якщо вірити деклараціям, його не можуть добудувати вже понад 3 роки.

Автомобілями пересувається лише цивільна дружина Алла Костянтинівна. Їй належать Volkswagen Golf за 416 тис. грн та елітний Mercedes-Benz GLE 250 2018 р. в., вартістю в 1,71 млн грн.

Алла Шапран підприємець, але бізнес за підсумками 2018 року приніс лише 252 тис. грн. Її основний профіль – здача в оренду нерухомості.
Біографія
Родинні зв'язки
Діяльність
Майно
Швецова Лариса Анатоліївна
Член Вищої ради правосуддя, секретар Третьої дисциплінарної палати

Призначена суддею Дергачівського районного суду Харківської області 2002 року. 2006-го перейшла на роботу в Апеляційний суд Харківської області. Членкинею Вищої ради правосуддя Ларису Швецову обрали на початку березня 2018-го з'їздом суддів. Нині секретар третьої дисциплінарної палати.
Чоловік членкині ВРП Швецов Ігор Анатолійович до 2014 року обіймав посаду прокурора Червонозаводського району міста Харкова. Нині на пенсії.
❖ У 2017 році Швецова пробувала потрапити у Верховний Суд, але вибула з конкурсу за результатами підсумкового рейтингу. Громадська рада доброчесності затвердила щодо неї негативний висновок, бо порушила правила декларування та виносила рішення, перебуваючи в конфлікті інтересів.

❖ Зараз Швецова як член ВРП розглядає скаргу на голову Октябрського суду м. Полтави О. Струкова, який відомий своїм переслідуванням судді Лариси Гольник. Скарга стосується фактів закриття Струковим лише за останні 2 роки понад 130 справ щодо водіїв, спійманих п'яними за кермом. Однак вона не спішила навіть винести це питання на розгляд ВРП. Також відмовилась скаржнику надати матеріали справи для ознайомлення.
Згідно з декларацією за 2018 рік, у Києві Швецова немає власного житла та орендує квартиру площею 39 кв. м. Натомість у Харкові вона спільно з чоловіком володіють квартирою площею 65 кв. м та будинком на 179 кв.м. Також у власності Швецової будинок площею 97 кв. м у Харківській області.

За даними розслідування PROSUD будинок площею 179 кв. м та вартістю 1,15 млн грн, становить фактично половину задекларованих доходів за 5 років.

У висновку Громадської ради доброчесності написано, що суддя не декларувала автомобілі, якими її чоловік мав право керувати на підставі доручення. Окрім цього, за висновком Громадської ради доброчесності, Швецова мала право користуватися та розпоряджатися ще двома автомобілями, яких немає в усіх деклараціях судді, а саме: Volkswagen Transporter 1998 р. в. (термін довіреності – 25.01.2013 –25.01.2018) та Subaru Impreza (термін довіреності – 10.04.2014 – 10.04.2021).

Відповідно до декларації у 2018 Швецова продала автомобіль, Chevrolet Niva за 149 000 грн, хоча ринкова вартість такого авто від 250 тис. грн. Дуже ймовірно, що цю ціну підганяли під ліміти готівкових розрахунків.
Біографія
Родинні зв'язки
Діяльність
Майно
Шелест Світлана Богданівна
Член Вищої ради правосуддя, член Першої дисциплінарної палати

Обрана суддею арбітражного суду Івано-Франківського області 1999 року. 2008-го переведена до Києва: спочатку до Окружного адмінсуду Києва, а в 2010-му – до Київського апеляційного адміністративного суду.

Обрана членом Вищої ради правосуддя на позачерговому з'їзді суддів України. Включена до складу Першої дисциплінарної палати. Шелест також перебувала в переліку заздалегідь узгоджених з Адміністрацією президента Порошенка кандидатур.
Згідно з декларацією родинних зв'язків за 2013-2017 роки, дочка Шелест Вікторія Володимирівна працювала юристом у ТОВ «ЮФ ай сі еф».
❖ Як суддя Шелест у колегії задовольнила апеляційну скаргу представника Партії Регіонів та визнала неправомірними дії дільничної виборчої комісії щодо недопущення офіційного спостерігача в приміщення для голосування на виборах народних депутатів України у 2012 році в одномандатному окрузі №94. Рішення стало підставою того, щоб голосування 1253 громадян визнали недійсними. Переможцем на окрузі став представник партії Регіонів Руслан Бадаєв.

❖ Світлана Шелест як член ВРП розглядала скаргу на суддю Верховного Суду Валентина Сердюка, якого патрульні спіймали п'яним за кермом. Раніше Сердюк намагався довести в суді, що за кермом був не він, а його товариш. Але суд не повірив абсурдній версії верховного судді, яка спростовувалась відеозаписами з камер патрульних і позбавив його права керування авто на 1 рік. Під час розгляду скарги Шелест закрила очі на те, що Сердюк прямо брехав у суді та повернула цю скаргу без розгляду.
У 2015 році прийняла в подарунок від матері велику квартиру в центрі Києва на 148 кв. м. Показово, що мати Седлер Любомира Василівна раніше працювала лікарем-неврологом в Івано-Франківському медичному інституті, тож навряд вона мала кілька мільйонів гривень на житло доньці. Вартість подібних апартаментів від 20 до 50 млн грн.

Світлана Шелест також має дочку Вікторію Володимирівну. Через рік після закінчення інституту їй теж дарують квартиру в Києві на 92 кв. м. Викладені факти можуть свідчити про незаконне збагачення.

Оприлюднення цієї інформації не завадило Шелест успішно подолати кваліфікаційне оцінювання у ВККС.
Що далі?
Згідно з ухваленим законом щодо судової реформи етична комісія, до складу якої входитимуть міжнародні експерти, протягом місяця має перевірити всіх членів Вищої ради правосуддя та ініціювати звільнення недоброчесних. Проте, враховуючи блокування Вищою радою правосуддя імплементації закону з самого початку, цей запобіжник не вирішить проблему.

Вища рада правосуддя – орган, який ухвалює остаточно рішення щодо суддівської кар'єри (звільнення чи призначення на посаду). А тому від складу Вищої ради правосуддя залежить, чи відбудеться якісне оновлення та очищення судового корпусу загалом.

Єдиним ефективним способом очищення Вищої рада правосуддя є зміна підходу до її формування.


Аналіз підготовлено Всеукраїнським об'єднанням "Автомайдан" у рамках проєкту PROSUD
Made on
Tilda