Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Зеленський підписав закон про судову реформу, який критикував ЄС

Понеділок, 4 листопада 2019, 14:21
Зеленський підписав закон про судову реформу, який критикував ЄС

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про діяльність органів суддівського врядування, який критикували ЄС і Канада.

Джерело: сайт Верховної Ради України

Деталі: на сайті ВР вказано, що 4 листопада документ повернуто із підписом президента.

Майже всі норми закону наберуть чинності з наступного дня після офіційного опублікування.

Закон скорочує склад Верховного суду з 200 до 100 суддів, запроваджує новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, створює при Вищій раді правосуддя комісію доброчесності та етики.

Законом також зменшується оклад членів Верховного суду з 75 до 55 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (до 105,7 тис. грн). Також скорочується склад ВККС з 16 до 12 членів, до ВККС заборонили обирати колишніх членів Вищої ради правосуддя. Крім того кандидати до ВККС мають подавати "заяву про проведення перевірки, визначеної законом "Про очищення влади".

В день набрання чинності закону припиняються повноваження членів ВККС. Нових членів ВККС обиратимуть за результатами конкурсу (конкурсна комісія - 3 представника Ради суддів та 3 міжнародних експерта). Вища рада правосуддя має за 90 днів сформувати новий склад ВККС за результатами конкурсу, а також затвердити склад комісії з питань доброчесності та етики.

Комісія доброчесності та етики має складатися з 3 представників ВРП і 3 міжнародних експертів. Комісія має за 30 днів перевірити членів ВРП.

Ініціатором законопроекту був президент.

Нагадаємо:

  • У посольствах ЄС і Канади в Україні розкритикували низку положень законопроекту №1008.

    Дипломати, зокрема, вказали на безпідставність скорочення кількості суддів Верховного Суду й застосування люстрації до членів ВККС.
  • Голова Верховного суду Валентина Данішевська висловлювала сподівання, що президент заветує цей закон. Вона виступала з критикою законопроекту і закликала його не приймати.

    Данішевська натякала, що реформа має на меті підірвати незалежність Верховного суду, бо саме ВСУ буде приймати остаточне рішення у справах "Приватбанку" та виборах на території ОРДЛО.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування