Весняний сум

Неділя, 08 травня 2011, 12:15

Етюд. Vae victis!

Усе б то нічого, тільки щоб якось суспільство привести до притомності. Ну, хоча б не чути із владних трибун отої школярської нісенітниці. Усі знають, що робити, усі знають, як підняти економіку, як побороти кризу, корупцію, підняти добробут "наррроду"...

А насправді – не можуть поділити здобич.

Вишкірюють зуби один на одного, хіба що в горло ще не вгризаються, – погрожують, кидають, як шакалам, щось там комуністам, а ті – воюють із бандерівцями. Понад півстоліття воюють одними й тими ж фразами. Клініка, якої в політичній історії людства ще не спостерігалося.

А так хочеться, щоб у владній верхівці знайшовся хтось, я не кажу вже розумний, порядний – хоча б адекватний!

Друга світова війна минула давно. Як після кожної війни, є переможці й переможені. Як і годиться, лають переможених, і віддають почесті переможцям. Справедливо.

Але я жодного разу не чув, щоб хтось із переможців – хоч словечко! – сказав про вдовиць.  

Уже понад півстоліття чекаю, що хтось скаже їм, чи про них, добре слово – даремно. Наче їх не існує. Більшість із них так і померли знедоленими й зневаженими.

А з посеред переможців ніхто, повторюю: ніхто (!) не здатний згадати, що перемогу здобули не лише ті, хто пишається зараз орденами й медалями, а найвагоміший вклад у перемогу внесли також і ті, хто загинув чи помер від ран після війни. Хто, хто, а комуністи мали б пам'ятати про це.

Ні. Забуття – це їхня шана полеглим. А навіщо пам'ятати про когось там – цим нічого не заробиш.

Переможців не судять, кажуть, але це помилка – історія судить.

Десь вичитав, що з народжених 1920-22 років до пенсійного віку з тисячі чоловіків дожили тільки четверо.

Усі кричать, що наше суспільство розділене. На схід і захід, на орієнтацію у світових комедіях і фарсах, за ідеологією... Це не так.

Наше суспільство розділене на хамів і тих, кого ці хами прагнуть принизити.

Ні, ні, треба бути об'єктивним. Переможці раз на рік згадують про полеглих – ставлять квіти до обеліска або до пам'ятника Невідомому солдатові.

Питання: чому вони не можуть згадати про тих, кому вони зобов'язані не лише своєю славою, а й життям? Живуть же ж ще й вдовиці, і діти полеглих, здебільшого зневажені – пільги надаються живим учасникам, – і внуки їхні.

Не згадають. Відповідь могли би дати хіба що психіатри.

А був час, коли цих жінок називали романтично так "солдатки". І ці солдатки десятиліттями тримали на своїх плечах господарство величезної держави.

Потім переможці витіснили їх не тільки зі своєї свідомості – витіснили на обочину життя. А саме господарство "приватизоване" дітьми переможців. Беру в лапки це слово, бо така приватизація нічим не відрізняється від мародерства. Хіба що оформляється документально.

Знов весна. Переможці пишаються нагородами й отримують якусь там копійку на 9 Травня, їхні діти рахують прибутки, іноді – втрати. Політики теревенять про "соціальну справедливість", "прорив", "реформи" і про те, як вони турбуються про "нарррод"...

А переможені вдовиці, скривджені долею і своїми ж, під антибандерівський галас комуністів та інших посіпак – тихо вмирають на задвірках міських нетрищ та посеред сільського румовища.

Vae victis! Горе переможеним!

Ярослав Трінчук, літератор, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Убивчий популізм: що не так з тарифною політикою у водопровідній галузі

Як Данія інвестує в успіх України

Наслідки "яєчного скандалу": як минув перший рік роботи Антикорупційної ради при Міноборони

ДІЯ на експорт. Чим український GovTech приваблює закордонних партнерів

Справедливість, що шкодить. Які наслідки матиме рішення про "покарання" українців за кордоном

Коли запрацює еАкциз в Україні