Європа за вирок Тимошенко?

Середа, 12 жовтня 2011, 17:42

Партія регіонів повідомила вустами депутата Леоніда Кожари, що в Європі підтримують ув’язнення Юлії Тимошенко. Зокрема згадувався "національний секретар" правлячої партії Франції Давид-Ксав'єр Вайс (David–Xavier Weiss).

Це мене, м’яко кажучи здивувало, тому що партією UMP президента Саркозі керує інша особа, а така партія входить до групи Європейської народної партії, яка вчора після оголошення вироку Тимошенко оголосила бойкот офіційним делегаціям з України.

Я негайно зв’язався з моїми французькими колегами. Виявилося, що у Франції мало хто знає про пана Вайса. Найбільш поширеною відповіддю було – "а хто це?".

Нарешті з’ясувалося, що пан Вайс, 1979 року народження, колишній очільник "Руху молодих соціалістів", після раптової зміни політичної орієнтації (це окрема історія з мером провінції Іль-де-Франс) став лідером молодіжного руху правої партії Саркозі.

На загальнофранцузькому рівні пан Вайс був поміченим лише одного разу, коли в липні цього року в пориві захисту одностатевого сексу різко розкритикував найстаршу газету Франції "Canard Enchaine" нібито за гомофобію.  

Поза тим, комюніке пана Вайса в оригіналі звучить так: "Je comprends l'émotion que peut provoquer l'ex Premier ministre Ioula Timouchenko à l'énoncé du jugement du juge Rodion Kireev mais rappelle que les décisions de justice doivent être respectées. Par ailleurs, la procédure judiciaire avait été engagée par l'ex Président Viktor Iouchentko, meneur de la révolution Orange comme Ioula Timochenko, donc de la même sensibilité politique que Ioula Timouchenko, et non engagées par le président actuel, Viktor Ianoukovytch".

Якщо бажаєте дослівний переклад, то зверніться до Інтернету. Квінтесенцією є два посили: по-перше, рішення судді Кіреєва треба поважати; по-друге, ініціатором ув’язнення Юлії Тимошенко є колишній президент Віктор Ющенко, але ж ніяк не теперішній президент Віктор Янукович.

Треба тільки здогадуватися або мріяти про мотивації такого собі комсомольського ватажка партії Саркозі. Пане французький президент, наважуся звернути Вашу увагу на якість підготовки підростаючого партійного покоління.

Резюме

В Україні стався скандал. Янукович у стилі рекетиру початку 90-х негарно і незграбно помстився Тимошенко як опоненту з минулих президентських виборів.

Саркастично або навіть комічно виглядають запевнення Януковича, що він не втручається у рішення українських судів. Якщо навіть припустити, що в Україні не існує так званого "телефонного права", то де-факто Янукович може крутити суддями як чорт хвостом, призначаючи їх на адміністративні посади або призначаючи ключових членів Вищої ради юстиції.

Тобто незалежних суддів та справедливого суду в Україні не існує. Процес над Тимошенко став лакмусом. Якщо за надуманим звинуваченням можна кинути за грати колишнього прем’єра, то що ж буде з рядовим жителем України?

Отже, посилання Кожари, депутата від Партії регіонів, на висловлювання пана Вайса про вирок Тимошенко, є звичайним інформаційним спамом. Напевне, добре оплаченим в обидві сторони.

Постскриптум

Мої добрі стосунки з політичною елітою Франції пояснюються просто. Протягом восьми років я очолював міжпарламентську групу зв’язків між Радою та Сенатом і Національними зборами Франції.

Тому особисто знаю багатьох французьких політиків. Деякі з них гостили в моїй сім’ї. Більш за те, мій особистий друг, тодішній міністр промисловості Франсуа Лоос, беззмінний депутат від Альзасу, провів декілька ночей на Майдані, роздаючи гречану кашу з польової кухні.

Я також пишаюся знайомством з Крістін Лягард, моїм візаві як міністра економіки та фінансів Франції, яка наразі є керівником Міжнародного валютного Фонду.

Тому, прошу владу у подальшому не тренувати нас посиланнями на фіктивні висловлювання європейських політиків.

Сергій Терьохін, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як безболісно запровадити електронний документообіг

Надія на біопаливо. Чи буде світло і тепло взимку?

7 кроків до енергетичної незламності України

Штучний інтелект у світі мистецтва: проблема, перевага чи недолік часу? Суд снобів

Піти з Telegram (не)можливо? А як щодо переходу у WhatsApp?

Найкращий рік у кар'єрі Костюк: чого не вистачає для здобуття престижних титулів?