Яценюк пересаджає своїх?

Четвер, 06 жовтня 2011, 12:29

Від 5 до 7 років позбавлення волі за неособисте голосування депутата. Із такою законодавчою ініціативою виступає Арсеній Яценюк (законопроект №9129 від 09.09.2011).

Це максимально радикальний крок. Але він може бути виправданим. Побороти українське кнопкодавство у Верховній Раді простими рішеннями не вдається. Доведено на практиці.

Собачки Чєчєтова

Кнопкодави-піаністи, а насправді - звичайні фальсифікатори, вигідні для партій. Особливо в умовах непереконливої більшості.

Змусити найбільших прогульників, наприклад, Ріната Ахметова чи Юрія Іванющенка ходити на усі засідання парламенту ніхто не може. Тому і використовуються такі собі "собачки Чєчєтова", у яких за кілька років сидіння у сесійній залі вже існує такий собі "депутатський інстинкт" - тиснути кнопки за визначеним знаком.

І українці вже звикли до картини, коли кілька десятків осіб видають результат у кілька сотень голосів. Це – справжня фальсифікація.

Нарікати регіоналам на таке вже якось і не зручно. У них це у крові. Будь які закиди щодо фальсифікацій, аргументи, що не можна порушувати Конституцію, на них не діють.

Їхні парламентські керівники (формальні) з піною у рота можуть виправдовувати своїх підлеглих. З останніми взагалі немає про що говорити. Сіра маса. Вони просиджують годинами у сесійній залі чи-то роздивляючись фото дівчат, чи-то гортаючи газети.

Причому показовий і підбір газет: "Сегодня" і "Факти". Перша – аби розуміти позицію одного з головних акціонерів партії, бути «у тємі». Друга – через останню сторінку. Ні, вони не кросворди розгадують. Цим лише Тарас Чорновіл переймається. "Кросворди заради реформ".

Інша справа - опозиція.

Законослухняні на хвилину?

Цього року обидві фракції – спочатку бютівці, а згодом і нунсівці, бравурно заявили: відсьогодні ми дотримуємося Конституції, наші депутати голосують особисто!

"Ура! Нарешті!", - подумали одні. "А наші – кращі за тих "собачок Чєчєтова", - подумали другі. "Будемо за вами спостерігати", - подумали треті. До останніх належу і я.

Уже навесні, після заяви бютівців, «5 канал» робив матеріал, наскільки біло-сердечні дотримуються обіцянки. Тоді були помічені поодинокі випадки кнопкодавства серед бютівців. А їхні лідери просили не акцентувати увагу на цих окремих епізодах. "По каплях вичавлюється рабство", - пояснював голова фракції Іван Кириленко.

Пройшло півроку. У вівторок 4 жовтня на вечірньому засіданні парламент розглядав 13 виборчих законопроектів. Основний лейтмотив: влада хоче змінити правила проведення парламентських виборів аби полегшити собі завдання фальсифікувати результати. Це позиція того ж БЮТу.

Красиві слова супроводжувалися некрасивими вчинками. Закиди владі у фальсифікації голосування на майбутніх виборах опозиціонери супроводжували фальсифікаціями голосування за виборчі закони.

Біло-сердечні повернулися до кнопкодавства. Напевно, складно вичавлювати з себе по краплі океан парламентського рабства.

Ось тут можна побачити, як голосували опозиціонери: 

Що найбільше здивувало – так це голосування голови фракції Івана Кириленка. Він не просто натискав на кнопки, як рядові бютівці. Ні. Він ще й по рядах бігав. такого собі навіть лідер регіоналів Олександр Єфремов не дозволяє. Все ж таки це доля "собачок Чєчєтова" або "шісток Ахметова". А тут САМ головний бютівець…

Останнім часом опозиціонери постійно говорять: політики мають нести політичну відповідальність. Згоден. Але це стосується не лише Юлії Тимошенко і Юрія Луценка. Так само політичну відповідальність має нести і кожен, хто порушує Конституцію – голосує "за того хлопця". Серед них і Іван Кириленко.

Або принцип один для усіх, або «пагаваріть» кожен може. Переконуєте, що має бути політична відповідальність, що це ознака демократичних та цивілізованих країн? Не дотрималися обіцянки, яку набагато легше виконувати в опозиції?

Продемонструйте, що ви готові нести цю політичну відповідальність. Для Кириленка це щонайменше втрата посади голови фракції. Маєте інше політичне покарання для нього, панове демократи-бютівці? Чекаємо уже найближчим часом. Парламентська трибуна для цього підійде як найкраще.

Бютівський Ківалов?

8 вересня цього року на голосуванні з Парижу був спійманий регіонал Сергій Ківалов. Причому це був не перший випадок надлюдських здібностей екс-голови ЦВК. Так само він голосував і у квітні минулого року.

"Так це ж Ківалов, що з нього взяти", - можуть сказати одні. "Знаний підрахуй", - додадуть другі. "Герой", - подумають треті.

Але свого Ківалова скоріш отримала днями і фракція БЮТ-Батьківщина.

Знайомтеся: 30-річний Євгеній Суслов. Молода надія біло-сердечних.

5 жовтня він у своєму Твіттері написав: "Сьогодні 35 хв. обговорювали ситуацію в Україні на фракції EPP в ПАРЕ, пропозиції лунали аж до призупинення членства Української делегаціі".

А тепер дивимось активність Суслова у Верховній Раді.

4 жовтня, вечірнє засідання, письмова реєстрація: у відряджені.

4 жовтня, вечірнє засідання, реєстрація за допомогою електронної системи: присутній.

5 жовтня, ранкове засідання, реєстрація за допомогою електронної системи: відсутній.

5 жовтня, голосування (у період часу 10.36-14.17): за – 9 разів, 10 – не голосував.

Тобто 5 жовтня Суслов 9 разів проголосував у Верховній Раді "за", перебуваючи у цей же час у ПАРЄ.

Як таке сталося? Цікаво буде почути від самого депутата. Публічно. Може його карта була увесь час із ним, і хтось підробив його картку - пам’ятаєте, як виправдовувався Володимир Ар’єв? Може його карткою скористалися без його відома? А може він попросив своїх колег проголосувати за нього?

Кого посадить Яценюк?

Якби вже згаданий законопроект Яценюка (№9129 від 09.09.2011) перетворився на частину українського законодавства, то цього тижня значна частина парламентарів проходила б у кримінальних справах.

І знаєте за якою статтею? Стаття 365 "Перевищення влади або службових повноважень". Саме за цією статтею зараз обвинувачують Юлію Тимошенко.

Отже. За ст.365 ч.3 мали б проходити майже усі регіонали, вже згадані у цьому матеріалі та зафіксовані на відео бютівці та частина нунсівців. Хто саме? Той же пан Ключковський, який представляючи свій виборчий законопроект розповідав, що треба унеможливити фальсифікації на виборах. А трохи пізніше тиснув на дві кнопки (зафіксовано на відео).

А ще від 5 до 7 років ув’язнення мало б світити члену партії "Фронт змін" Руслану Князевичу. Як він тиснув дві кнопки видно на тому ж відео. Там же і його пояснення такого вчинку: було важливе голосування, колега зателефонував, попросив натиснути за нього.

Звичайно, це можна сприймати як чистосердечне визнання. У суді він міг би сподіватися на пом’якшувальний вирок. Але, на його щастя, ініціатива Яценюка ще перебуває у вигляді законопроекту. І хоча перспектив у цього документу немає, але позиція лідера «Фронту змін» публічна: голосування «за того хлопця» Яценюк сприймає як кримінальне діяння. І має відповідно реагувати.

Нагадаю: політична відповідальність! Ви ж, пане Яценюк, інший, відрізняєтеся від напищених регіоналів. Прийдете до влади і наведете порядок… Але перед цим маєте продемонструвати, що своїх переконань будете дотримуватися.

Вважаєте, що від 5 років заслуговує кнопкодав – чекаємо на адекватне політичне покарання вже зараз. Яке? Позбавлення партквитка або навіть позбавлення депутатського мандата вашого одно партійця – щонайменше. До того ж заява: цей депутат не буде у наших списках на наступних виборах.

До речі так вчинили у Великобританії 2 роки тому, коли місцеві МР були спіймані журналістами на легковажній розтраті бюджетних грошей. Спікер – пішов у відставку, десятки депутатів – оголосили, що не балотуватимуться у наступне скликання парламенту.

Ось це називається політична відповідальність. А що означає "політична відповідальність" у вашому розумінні, пане Яценюк?

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука

Четвертий рік функціонування ринку землі: все скуплять латифундисти?

Перезавантажити адвокатуру: справа Шевчука як індикатор несправності системи 

Чи варто бити на сполох через "надто" низьку інфляцію