КРИМінальний наступ

Середа, 07 грудня 2011, 10:41

Минув місяць з того часу, як скінчився торг за Крим. До сьомого листопада великодушний президент дозволив "макіївським" допакувати гаманці курортними грішми закінченого сезону та тихенько завершити деякі особисті справи покійного Василя Джарти.

Потім, у черговий раз нехтуючи Конституціями України і Автономної Республіки Крим, Віктор Янукович "погодив" призначення Анатолія Могильова на посаду голови Ради міністрів АРК.

Повідомлення про це погодження розмістила прес-служба президента на його офіційному сайті.

Для більшої пристойності у цьому повідомленні посилалися на частину четверту статті 136 Конституції України, якою (як і частиною першою статті 37 Конституції АРК – прим. Автора) передбачено, що голова Ради міністрів Автономної Республіки Крим призначається на посаду та звільняється з посади Верховною Радою Криму за погодженням із президентом України.

Зрозуміло – головокруття від безмежної влади заважає адміністрації президента навіть уявити, що представницький орган територіальних громад Криму – парламент автономії – це зовсім не обласна адміністрація і головне покликання її депутатів – служити інтересам народу, а не слушно та покірно виконувати забаганки Януковича.

Якби сучасне життя в країні все ж таки відбувалося за нормами писаних законів, а не за кримінальними поняттями та звичаями, то першим кроком у призначенні "провального" міністра внутрішніх справ на таку посаду мало б бути його обрання депутатами ВР АРК, а потім – згода чи незгода президента.

(Щодо "провального"… йдеться про зростання злочинності за міністра Могильова. Приміром у 2010 – аж на 15%).

Хоча в такому порядку призначення нічого дивного не сталося – українці зайвий раз переконалися, що насправді всю систему державної влади з усіма її гілками продовжують перетворювати у декорації з балету під назвою "Україна", де Віктор Янукович танцює головну роль – президента, а лицедіяти, тепер вже під маскою голови Радміну Криму, буде Могильов…

Враховуючи великий "макіївський" відрізок біографії Анатолія Могильова, його можна було б вважати послідовником політики Джарти, який за час своєї каденції швидко відсторонив місцевих авторитетів від влади на кримських просторах.

Але скудні особисті ресурси (як і здібності) Анатолія Могильова свідчить про те, що майже двох мільйонне населення півострова не тільки не дочекається наведення будь-якого ладу у найближчому майбутньому, а й стикнеться з поверненням до Криму влади місцевого криміналітету.

Перестановки на міністерських посадах в АР Крим та підвищення посадового окладу новому прем’єру свідчать саме про це.

Характерним є повернення до керування економікою Криму сестри кримського депутата Олександра Мельника, якого правоохоронці вперше заарештували за вимагання ще в 1999 році, а потім наприкінці 2006 року за підозрами в організації та скоєнні низки тяжких злочинів.

Тоді тільки завдяки втручанню Віктора Януковича та Рената Кузьміна – заступника Генерального прокурора – підозрюваний Мельник не потрапив за грати.

Призначення у лютому 2007 році Анатолія Могильова на керівництво кримською міліцією забезпечило депутату з кримінальним минулим спокійне життя. А повернення Могильова до Криму і відновлення родинних зв’язків Мельника з економікою півострова у 2011 – не тільки спокійне а ще й безбідне.

Але не таке спокійне для інших.

У перший прихід в 2007 році "могильовське" керування боротьбою із злочинністю підвищило кількість зареєстрованих злочинів на 10,6%, а злочинців було виявлено на 4% менше, засуджено ще менш – майже на 10%. Це офіційна статистика.

Статистичні дані вимальовують дуже небезпечні тенденції. Головний міліціонер Криму Сергій Рєзников на шпальтах газети "Кримськоє врємя" ще у червні цього року попереджав про масовий вихід з місць позбавлення волі колишніх членів місцевих бандитських угрупувань, що вже відбули покарання за скоєння тяжких злочинів.

Загальне жахливе соціально-економічне становище країни, плюс природне зимове зниження економічної активності на півдні, плюс згадана кадрова катавасія складають загрозливий "коктейль" для пересічних кримчан.

Отримавши Крим у володіння в обмін на необхідні відсотки виборчої кампанії 2012 року, навряд чи кримські авторитети будуть озиратися на центральну владу у своїх прагненнях до власності автономії. Цьому є докази.

За січень-жовтень 2011 року зареєстровано злочинів на 14,8% більше чим за такий же період 2010. З них "майнові" складають 73%. Майже на 30 відсотків побільшало грабежів та вбивств…

Конкурентам відрізають голови, знищують підпалом (29 листопада на Ай-Петрі спалили приміщення клубу громадської організації в стилі "донецької традиції" – як от в історії з макіївським універмагом та продовольчим ринком, центральним універмагом Донецька).

А в цей час Головне управління МВС України в Криму на своєму сайті публікує оперативні дані про виявлення боєприпасів часів ВОВ, крадіжки продуктів та золотих ланцюжків.

За відомостями цього міліцейського інтернет-ресурсу, крадіжка золотого ланцюжку у місті Феодосії – єдиний злочин, зареєстрований за 22 листопада 2011 року.

Робіть висновки…

Юрій Гримчак, народний депутат, "Народна самооборона", для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як звати невідомого солдата?

Реформа БЕБ: чи зможе бізнес ефективніше захищатися від свавілля в судах?

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції