Україна погано розіграла свої карти

Четвер, 07 червня 2012, 14:09

Один із важливіших кроків України на шляху до Європейського Союзу – це покращення її іміджу. Проведення Євро-2012 дає можливість позбутися пострадянських кліше і продемонструвати себе світу як сучасну демократичну країну, гідну стати частиною світового співтовариства.

Практика свідчить, що міжнародні культурно-спортивні заходи, зокрема чемпіонати Європи з футболу, позитивно впливають на країн-господарів, привертаючи увагу світової спільноти, розвиваючи нові туристичні потоки, інфраструктуру, створюючи робочі місця та приваблюючи інвестиції.

У зв’язку з невдалою спробою Італії приймати Євро 2012, преса неодноразово тиражувала розчарування італійської сторони. Україна згадувалась у зв’язку зі скандалами, пов’язаними із обвинуваченням у корупції членів УЄФА та ФФУ, суперечками між представниками влади.

Із подоланням організаційних проблем першого періоду підготовки до чемпіонату, сумніви щодо можливостей України прийняти такий важливий спортивний захід, змінилися політично-еротичними новинами.

Події останніх місяців тільки додали масла у вогонь: суд над Тимошенко та Луценко, вибухи у Дніпропетровську, загальна політична ситуація, негуманне ставлення до тварин...

Бренд секс-туризму

Тільки-но зі шпальт жовтої преси зникла журналістська качка про можливу легалізацію проституції в Україні, в Рим завітали...  дівчата із руху Фемен. Їх анатомічні протести стали одним із перших брендів України, привабливих для (секс) туристів: "Міні-трусики та високі підбори – дівчата, які борються проти секс-туризму, ризикують пропагувати образ жінки, який вони вважають принизливим", – йдеться у репортажі каналу новин SKY TG24.

Цей контекст розвиває і "Corriere delle Sera", розповідаючи про підготовку працівниць митного контролю: "У ці дні працівниці митниці проходять генеральну репетицію до Євро: безкоштовний курс макіяжу та сеанси професійної укладки волосся. А уніформа? Спідниці не доходять колін, запаморочливі підбори та усмішка на губах є обов’язковими для прийому іноземних туристів", – пише авторитетне видання.

Міжнародна організація захисту дітей і підлітків від сексуальної експлуатації (Ecpat) наголошує – ризики зростання секс-туризму в період Євро збільшуються!

На сторінках газети "Leggo" вона закликає Україну ратифікувати Конвенцію Лансароте про захист дітей від наруги, та вжити заходів для перешкоджання спробам сексуальної експлуатації у хаосі Євро 2012.

Бездомні собаки, хвороби та шалені ціни

Ще однією скандальною темою, що не полишає італійські друковані та телевізійні ЗМІ є винищення бездомних собак у містах, які приймають Євро 2012: протести організацій захисту прав тварин, звинувачувальні банери на італійських стадіонах із закликами бойкотувати змагання, численні маніфестації у різних містах країни.

"La Repubblica" попереджає футбольних фанів про "бандитські" ціни на готелі в Україні: "Були вкладені великі інвестиції, як тепер говорити людям, що вони не можуть приїхати через українських бандитів і шахраїв, які хочуть розбагатіти на чемпіонаті Європи?" – цитують слова Мішеля Платіні.

Національна інформаційна агенція ANSA попереджає про загрозу зараження кором. Та закликає пройти вакцинацію: "Лише в 2011 році в Україні зафіксовано 5000 тисяч випадків. Епідемія може поширитися під час футбольного чемпіонату".

Політичні ігри

Європейські та італійські політики не раз висловлювали занепокоєння щодо політичної ситуації в Україні. Міністерство закордонних справ Італії викликало на розмову у зв’язку зі справою Юлії Тимошенко українського посла.

Уряду Італії доручено здійснити конкретні кроки з метою домогтися від України негайного звільнення Тимошенко, екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка й колишнього в. о. міністра оборони Валерія Іващенка, враховуючи стани здоров’я в’язнів.

Негативні новини щодо України значно переважають у інформативному просторі Італії. Про побудову нових стадіонів, покращення інфраструктури та туристичні принади можна прочитати здебільшого на офіційних сайтах.

Позитивним є те, що про Україну не говорять як про кримінальну країну, не згадують про агресивність місцевих фанів.

Euronews.com пише про минуле та сьогодення українського футболу, згадуючи Блохіна та Шевченка, тішиться досягненнями жіночого футболу. І зазначають – Україна готова до чемпіонату, "щонайменше за офіційними даними".

Втім, загальна тональність публікацій – негативна.

Як кажуть в Італії: Україна "погано розіграла свої карти".

Маріанна Сороневич, головний редактор Української газети в Італії, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024

Україна бореться за повернення незаконно утримуваних цивільних: перспективи і виклики

Три ключові тенденції ринку нерухомості України в 2024 році

Закупівлі продуктів — лише через Prozorro Market

Треба змінювати систему реабілітації військових: вони заслуговують на гідне ставлення держави

Орфанні захворювання: як держава створює систему виявлення та лікування рідкісних хвороб