Лівоцентристи готові опротестувати підсумки референдуму

Субота, 1 квітня 2000, 00:00

Не виключено, що в майбутньому Україну чекає не лише декілька референдумів, але й гучні судові процеси. Лідери ряду лівоцентристських партій збираються опротестувати результати референдуму в суді.

Голова Соцпартії України Олександр Мороз повідомив19 квітня, що основою для цього може стати дострокове голосування. Справа в тому, що положення про дострокове голосування немає в законі про референдум, сказав О.Мороз.

"Народні депутати, які представляють нашу позицію у Верховній Раді, будуть керуватися в своїх діях нормами Конституції і присягою. Тому вони не вважають для себе обов'язковими результати фарсу під назвою "референдум з народної ініціативи" і не піддадуться на тиск і шантаж з боку президента і його оточення. Ми попереджаємо українську і світову громадськість - диктатура в Україні наступає",- йдеться в заяві партій "Вперед, Україно!", "Собор", СДПУ (Ю.Буздугана), Християнсько-народного союзу та Соцпартії.

Цей документ був прийнятий у середу на засіданні Координаційної ради партій і громадських організацій на захист Конституції, демократії і парламентаризму.
Під час референдуму спостерігачі від цих партій зафіксували більше 300 порушень, що вони готові доказати, передавши документи до суду.

Ще один цікавий факт оприлюднив О.Мороз. Виявляється, що на дільничних комісіях з проведення референдуму працювали 30 тис. представників від "Демократичного союзу", 20 тис. від СДПУ(О), 18 тис. - від Аграрної партії. Ліві партії були представлені так: 14 тис. - від Компартії, 6 тис. - від СПУ.

Лівоцентристи не мають наміру очікувати пропозицій президента і готові внести на розгляд парламенту новий закон про референдум, повідомив лідер СПУ. При цьому, заявив він, ці сили готові ініціювати дострокові вибори, "якщо парламентська більшість і далі буде займати угодницьку позицію по відношенню до президента.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування