Лазаренку загрожує 20 років в'язниці та $500 тисяч штрафу

П'ятниця, 2 червня 2000, 11:35
Колишнього прем'єр-міністра України Павла Лазаренка офіційно звинувачено Великим федеральним журі США у відмиванні $114 млн, які отримані незаконним шляхом і переведені у 1994-1999 на закордонні рахунки. Близько $20 млн. за даними американської юстиції, Лазаренко відмив через рахунки у США.

Як повідомляють світові інформаційні агентства, американська юстиція звинувачує екс-прем'єра у загальній кількості як мінімум у 8 випадках відмивання грошей, і у 23 випадках вивозу незаконно придбаного майна.

Обвинувачення були винесені 18 травня, але оголошені у четвер з деякими подробицями про корупційну діяльність Лазаренка.

Агентства нагадують, що за повідомленнями українського керівництва, Лазаренко, перебуваючи на посаді прем'єра, отримував прибуток на операціях з природним газом. Його багатство, що кидається в очі, пише Reuters, зрештою привело до розколу у відносинах з президентом, який відчужив його від посади.

Американські правоохоронні органи стверджують, що мають у своєму розпорядженні свідчення того, що П.Лазаренко отримував хабарі від організацій і приватних осіб за ведення бізнесу в Україні. За їх даними, екс-прем'єр відкривав рахунки у Швейцарії та інших країнах, які використовувалися для приховування походження грошей.

Адвокат захисту Джозеф Русоньєло заперечує, що Лазаренко вимагав гроші. Він також каже, що український уряд розчищав шляхи для про-урядових політиків, які розміщували рахунки за кордоном.
"Є серйозне питання про те, чи не є інформація, яка надійшла з українського уряду про Лазаренка, спробою політичної вендети", - каже Русоньєло.

В обвинуваченнях також йдеться, що Лазаренко переправив $70 млн. у банк в Антигуа між травнем і вереснем 1997 року. Наразі невідомо, чи цих $70 млн. були частиною $114 млн. чи окремою сумою.

Лазаренко мав рахунки у таких американських банках: Commercial Bank of San Francisco; Pacific Bank; Merrill, Lynch, Fenner & Smith; WestAmerica Bank; Bank of America; Fleet Boston Robertson & Stephens; and Hambrecht & Quist

Крім рахунків в американських банках, Лазаренко мав рахунки у наступних банках: Banque SCS Alliance; Banque Populaire Suisse; Credit Lyonnais, Credit Suisse, American Bank in Poland, European Federal Credit Bank in Antigua

На вимогу США швейцарські власті заморозили 20 рахунків, які належали Лазаренку. Його було арештовано у грудні 1998 року у Швейцарії, куди він приїхав з панамським паспортом. Проте його було випущено під заставу у сумі $2,59 млн., але відразу після цього його було заарештовано у Нью-Йорку у лютому 1999 році за порушення візового режиму.

Наступний суд у справі Лазаренка призначено на 24 липня, коли буде слухатися питання про його екстрадицію до Швейцарії. Варто зазначити, що відповідно до американського законодавства Лазаренку загрожує 20 років ув'язнення та $500 тис. штрафу.

Велике журі викликало Лазаренка, щоб конфіскувати на користь США все майно, яке було задіяне у цих справах, включаючи 18-акровий маєток, у якому було не менше п'яти басейнів, і який до того був орендований Едді Мерфі. Як каже агент з нерухомості, цей помпезний будинок Лазаренко купив за готівку у $6,5 млн. у 1998 році, про що повідомила газета San Francisco Chronicle.

Західні агентства також нагадують що, проти колишнього помічника Лазаренка, Петра Кириченка не було висунуто обвинувачень. Наразі він проживає в Тібуроні (на північ від Сан Франциско), і його теж вимагає Швейцарія із звинуваченнями у допомозі Лазаренку у відмиванні грошей.

Коментарі
Українська сторона вимагатиме, щоб Павла Лазаренко передали Україні для проведення судового розслідування, заявив в інтерв'ю УП прес-секретар президента Олександр Мартиненко. Він повідомив, що Кучма вже знає про звинувачення з боку американської юстиції стосовно Лазаренка і, за його словами, президент "взяв цю інформацію до відома".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування