Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Євген Марчук визначатиме долю Юлії Тимошенко

Вівторок, 6 червня 2000, 19:50
Війна на газовому ринку триває і набуває все нових і жорстоких форм. Віце-прем'єр з питань паливно енергетичного комплексу Юлія Тимошенко не пішла в депутати і тепер чекає на визначення своєї долі. 8 червня на засіданні з питань ситуації в ПЕК, яке відбудеться під головуванням президента Кучми, мають бути розставлені всі крапки над "і". Сам президент таки не має наміру брати на себе відповідальність.

 
 
"У разі якщо ситуація в паливно-енергетичному комплексі набуде "критичних обрисів", рішення прийматиме Рада національної безпеки і оброни", - заявив у вівторок Леонід Кучма. У всякому разі, Тимошенко сподівається, що гра закінчиться на її користь, а її опоненти сподіваються на свою перемогу.

 
фото
 
Євген Марчук долучився до "військових дій" в енергетиці ще в лютому, коли відбулось засідання Ради національної безпеки і оборони України з питань ПЕКу, а в березні президент доручив РНБО, секретарем якої є Марчук, розібратися у цій сфері. На його думку ситуація в енергетиці країни жахлива і є реальною загрозою національній безпеці і обороні країни. За словами Марчука, положення в травні було гіршим, ніж за всі роки незалежності.

Юлія Тимошенко, в свою чергу, відкидає звинувачення Марчука у тому, що дії уряду призвели до ситуації, що склалася. "Його заява категорично не відповідає дійсності", - сказала Тимошенко в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна". Крім того, вона додала, що Євген Марчук особисто з нею не зустрічався.

Роль Марчука у цій складній ситуації, на думку відомого журналіста Олександра Юрчука, полягає в тому, що саме його руками намагаються позбутись Тимошенко. В інтерв'ю програмі "Епіцентр" він сказав, що Марчук "вимушений відпрацьовувати дивіденди, які отримав під час президентської виборчої кампанії". До цього певним силам так і не вдалося позбутися Тимошенко. І, як зазначив Юрчук, "президент не зацікавлений убирати її з уряду своїми руками і він хоче, щоб це зробив хтось інший".

Контраргументи секретаря РНБО були не надто переконливими, принаймні він обмежився цитуванням цифр та фактів із своєї доповідної записки президенту. Марчук заявив, що його роль не тільки контролювати роботу уряду в енергетичній сфері, а й допомагати йому. Він зазначив, що зроблено урядом було чимало. Але Марчук не став оцінювати роботу, зокрема, із створення підприємства "Енергоринок". "РНБО не оцінює роботу кабінету міністрів, ми контролюємо виконання президентського указу", - заявив Марчук. Але спеціалісти у цій сфері вважають, що тут необхідна саме оцінка того, що зроблено і що пропонується.

 
 
Головним конфліктом у середині уряду є запропонована модель реформ від Юлії Тимошенко. Міністерство палива та енергетики під керівництвом Сергія Тулуба активно критикує її проект і просуває свій. Саме через це протистояння ніяких серйозних змін не відбувається.


 
 
На найближчій нараді президент і поставить питання про причини відсутності рішень, щодо врегулювання проблем у цій галузі. Про це заявив глава адміністрації президента Володимир Литвин. Але він не уточнював, кого саме будуть "пісочити" на нараді - Тимошенко за її реформи, чи Тулуба за його протидію її реформам.

Як відомо, Юлія Тимошенко заявляє, що "ситуація надзвичайна, зокрема, тому, що при владі в енергетичному комплексі на рівні НАК "Нафтогаз України", Мінпаливенерго і "Енергоатому" залишаються люди, які зацікавлені в існуванні "брудних" схем і знищенні енергоринку, якщо він не буде працювати на їх тіньові схеми". Якщо дивитись на ситуацію з її боку, все виглядає таким чином - Тимошенко "в білому" проти олігархів "в чорному". Євген Марчук має на це свій погляд. Він вигадав навіть нове формулювання: "реформатори-олігархи", тобто олігархи в уряді. "Я думаю, що це шкодить справі коли олігархи в уряді з'ясовують стосунки з олігархами за межами уряду", - заявив секретар РНБО.

Варто зазначити, що поки Тимошенко робить гучні заяви із звинуваченнями на адресу енергетичних олігархів, ситуація в енергетиці дійсно погіршується. Самій Юлії Володимирівні це дає привід "валити" все на протидію "певних сил". Читаючи газету "Киевские Ведомости" і дивлячись "Інтер", розумієш, що протидія дійсно існує. Принаймні, існує війна в інформаційному просторі.

Днями програма "7 днів" повідомила, що згідно з розпорядженням Юлії Тимошенко було припинене газопостачання Дніпродзержинська під час зустрічі в цьому місті президентів України та Казахстану. Вже наступного дня надійшло офіційне спростування від прес-служби віце-прем'єра. Як передає "Інтерфакс-Україна", в заяві ідеться про те, що припинення постачання газу на Дніпропетровщину сталося після розпорядження в.о. глави НАК "Нафтогаз-України" Ігоря Діденко. Також прес-служба Тимошенко зазначає, що розповсюджена щодо неї інформація є замовленою, оскільки з'явилась у підконтрольних кланам ЗМІ.



 
 
Прем'єр-міністр Віктор Ющенко з певною упертістю відстоює свого віце-прем'єра. Він шкодує, що питання, пов'язані з врегулювання ситуації в Пек, мають більш політичний, ніж професіональний контекст. І, на відміну від Тимошенко, Ющенко фактично відповів на звинувачення Марчука в погіршенні ситуації. Він зазначив, що заручником такої ситуації на енергоринку "Україна стала півтора роки тому", коли держава втратила контроль над ситуацією.

До рядів тих, що критикують уряд за роботу у сфері ПЕКу, долучаються все нові і нові сили. Народно-демократична партія вимагає негайного розгляду звіту уряду у Верховній раді і ще більше підштовхує Марчука до активних дій. Деякі журналісти вже робили припущення, що 8 червня з Тимошенко "розберуться остаточно", а потім візьмуться і за Євгена Марчука, який виконає свою роль на сьогодні. Про це, до речі, може свідчити поява Марчука в програмі "Епіцентр", де він декілька разів потрапляв в незручну ситуацію.

Але, Тимошенко вже підготувалась до своєї відставки. Вона заявила, що продовжить політичну діяльність. "Я б сказала, що відставка, можливо, дасть мені більше часу, можливостей працювати саме, як політик, який буде створювати політичні сили, які в державі можуть привести до реальних змін", - заявила Юлія Тимошенко. І у неї, дійсно, є можливості. За визначенням самого Євгена Марчука олігарх, це той, хто має великі гроші, фракцію у парламенті та газету чи телебачення. Колись він і сам відповідав таким прикметам.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування