Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Довибори стануть фатальними для місцевої влади, регіональних олігархів та політиків

П'ятниця, 9 червня 2000, 15:10
Раціонально "скромні" довибори вказують на те, що партії бережуть сили виборчої машини для близьких дострокових виборів, вважає політолог Микола Томенко.

Число 13 (кількість виборчих округів) на думку Томенка, буде фатальним для деяких керівників місцевої влади, які залишаться без своїх посад, для деяких олігархічних угрупувань, яким в деяких регіонах доведеться звернути свої проекти, а також для лідерів деяких політичних угрупувань, яких, можливо, населення розчарує у підтримці.
Натомість причин для переживань не мають, на думку політолога, Ігор Бакай в Житомирі, Сергій Тігіпко у Павлоградському та Раїса Богатирьова у Донецькому округах.

Достатньо ж слабку увагу на загальнонаціональному рівні до процесу перебігу довиборів до Верховної Ради політолог пов'язує з цілою низкою проблем. Перш за все, Томенко виділяє відсутність ідеологічного протистояння. Політичні партії та блоки налаштовані цілком прагматично, і погляд їх на процес виборів є відверто раціональним, вважає політолог. Відповідно, весь процес довиборів відбувається на місцево-регіональному рівні, що є нецікавим для загальнонаціональної аудиторії.

В Запоріжжі, для прикладу, місцева влада проводить маневри. В середині місцевої та регіональної влади з'являються розбіжності, які, тим не менше, зовсім зникають в ідеологічному плані партій-конкурентів. Загалом, там політолог виділяє три групи інтересів: місцевої влади, олігархічних угрупувань та системних політичних угрупувань.

В довиборах у інших регіонах, вважає Томенко, існують серйозні розбіжності - кожен округ суттєво відрізняється від іншого. Хоча прогнозувати, на його думку, не важко - всім лівим партіям та фракціям не судилося поповнитися жодним кандидатом, оскільки ніхто з них не має шансів.

Львівський округ - полігон для наступних парламентських виборів
Унікальним в своєму роді політолог вважає Львівський округ №115. Боротьба, яка відбувається там, вважає Томенко, може служити показовим прикладом проведення наступних парламентських виборів. Там борються новостворені політичні блоки (що, знову ж таки, підтверджує думку про відсутність ідеологічних засад та відверто раціональний підхід): блок ПРП-Рух-КУН та "Демсоюз"- "СДПУ(о)".

Політологу очевидний і почерк цих блоків. "Просуваючи" кандидатуру сина В'ячеслава Чорновола - Тараса - перший з цих блоків використовує національно- ідеологічні настрої, натомість інший, який підтримує Зиновія Кулика, наголошує власне на посиленні економічних процесів.

Показовим, на думку Томенка, є те, що найдорожчі виборчі кампанії - в Зиновія Кулика і в кандидата від соціал-націоналістів Андрія Парубія. Томенко бачить у цьому факті явище, що повторюється в багатьох округах -- зараз соціал-націоналісти тісно співпрацюють з олігархічними угрупуваннями, виконуючи точкові завдання, за що і мають серед іншого кольорову поліграфію.

Загалом, на думку Томенка, більше шансів має Чорновіл. Але, тим не менше, його опонент Зиновій Кулик занадто використовує засоби масової інформації, які стають просто-таки заручниками виборчої кампанії Кулика. Так, основний "коник" екс-міністра інформації - телеканал "1+1". За виборчим проектом, всі ведучі цього телеканалу приїдуть до Львова з виступом на підтримку кандидата. В цьому Томенко бачить не що інше, як приниження для журналістів, які раніше були суб'єктами комунікації, тепер же стають безпосередніми учасниками цих процесів.

В інших округах ситуація спокійна, оскільки місцева влада там слабка, політичні партії діють несистематично. "Люди будуть щасливі, що наступає обіцяний період комунізму, і проголосують, за кого їм скажуть," - вважає політолог.

Неадекватні мери

Стосовно виборів міських голів, то лише під кінець передвиборчої кампанії ситуація почала вимальовуватися. Наприклад, у Вінниці почалося об'єднання сил навколо одного кандидата - Ваховського. Відома ж постать - Дворкіс поки-що не сказав останнього слова.

У Миколаєві виникла зовсім неадекватна ситуація - там один з кандидатів - керівник Миколаївської філії Укрексімбанка Володимир Чайка - користується загальною підтримкою, що наштовхує Томенка на думку про те, що він на диво успішно зміг зі всіма домовитися, оскільки навіть один з реальних претендентів зняв свою кандидатуру на користь Чайки.

Причини і наслідки

Загалом же сам процес довиборів, на думку Томенка, мав цілком символічний характер . Довибори служили лише добрим знаком для депутатів більшості про те, що правляча еліта не хоче кардинальних змін депутатського корпусу принаймні до 2002-го року.

Але, на думку Томенка, це ще нічого не значить. Доля депутатів, тобто термін наступних виборів до парламенту може змінитися в будь-яку хвилину. І це, на думку політолога, добре усвідомлюють політичні партії, які в дострокових виборах не задіювали всієї виборчої машини, зберігаючи сили для виборів, які можуть відбутися навіть найближчим часом.

Смерть парламентської більшості

Стосовно ж сучасної парламентської більшості, то відмова структуруватися, яка відбулася під час четвергового засідання Верховної Ради, впевнила Томенка у відсутності більшості як такої. І той хаотичний етап, який був під час існування власне ситуативної більшості, задовольняв усіх, на його думку, закінчився. Верховна рада повернулася до традиційного для себе ще з 1991 року стану, з однією новою деталлю - відсутністю ідеологічного конфлікту між політичними силами. Це політолог пояснює все тим же піком депутатської бізнесової діяльності, яка змушує депутатів відстоювати лише власні інтереси.

На Західному фронті все спокійно. До пори, до часу…

Зараз же, на думку Томенка, відбуваються військові дії на олігархічному фронті. Саме тому влітку політолог очікує влітку інформаційну війну, у яку будуть включені західні та російські мас-медіа. Крім традиційної "Файненшал Таймс", вважає Томенко, до процесу залучать російські газети.




"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування