Прийшов час звітувати

П'ятниця, 7 липня 2000, 14:34
Масив критики на адресу українського уряду буде збільшуватися з наближенням 14 липня. Саме на цей день призначена публічна екзекуція Кабміну у сесійній залі Верховної Ради. У п'ятницю координатор парламентської більшості, перший український президент Леонід Кравчук сказав, що за шість місяців своєї роботи уряд України не досяг тих позитивних результатів, на які сподівався народ.

Людина, яка керувала Україною перші п'ять років незалежності, звертає увагу на "погіршення ситуації" в енергетиці і в агропромисловому комплексі. "Немає підстав говорити, що уряд працює ефективно", - цитує слова Кравчука Інтерфакс-Україна. У подібному стилі координатор більшості, активний член фракції СДПУ(о), критикує діяльність уряду вже не перший день, а свою не любов до Юлії Тимошенко він взагалі не приховує.

У той же час Кравчук зазначив, що звіт уряду в парламенті "не буде мати ніяких наслідків". А у цьому ні хто і не мав сумнівів, оскільки після того, як парламент ухвалив програму діяльності Кабінету міністрів, він може працювати спокійно протягом року, не звертаючи уваги на невдоволення депутатів.

Для того, що б зняти ажіотаж, який деякі ЗМІ розкручують навколо звіту Кабміну в парламенті, урядовий секретар Кабінету міністрів Віктор Лисицький заявив, що він буде "політичним". Крім того, він передбачив, що оцінка діяльності уряду буде "критичною, але в результаті позитивною". Загалом, Кабмін старанно готується до цього заходу - такий висновок можна зробити як зі слів Лисицького, так і прес-секретаря прем'єра Наталі Зарудної.

Важко повірити, що членів кабінету так турбує оцінка, яку їм поставлять депутати, тим більше, що Леонід Кравчук цинічно передбачив, що "в залі може сидіти 5 депутатів". (Самі розумієте - п'ятниця, на носу канікули, моря, курорти).

Насправді звіт в парламенті - це хороша репетиція перед іншим, більш важливим днем. 17 липня на розширеному засіданні Кабінету міністрів буде присутній Сам президент, а, як відомо, свою негативну (ну, або позитивну…) оцінку діяльності уряду він має намір дати за підсумками півріччя. За різними прогнозами експертів, кадрові перестановки, звільнення і призначення можуть відбутися напередодні засідання, або після нього.

З іншого боку дані про деякі аспекти роботи уряду, розказані журналістам, виглядають цілком пристойно. Віктор Лисицький повідомив, що 2% доручень президента, а також 4,6% поставлених Кабінетом міністрів задач залишаються не виконаними. Якщо порівнювати наведені цифри з результатами роботи попередніх кабінетів, то це дуже хороший показник. Лисицький, можливо для більшого ефекту, зазначив, що такий стан справ викликав "незадоволення" прем'єр-міністра Віктора Ющенка та інших членів уряду.

Загалом, в очікуванні звітів країна (не вся, звичайно, а журналістська частина) живе прогнозами про те, що зроблять з Ющенком і його "командою однодумців", дізнавшись про плоди його діяльність за півріччя. Часом прогнози не дуже позитивні: після невдачі прем'єра-реформатора, прийде прем'єр-поліцейський, щоб тримати країну у кулаці у період кризи. Однак, ця країна з її правителями мало передбачувана і тільки, коли "буде потрібно" все стане відомо.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News