Олігархи та їх заводики

Четвер, 7 вересня 2000, 20:47
З початком осені Україна вступає в нову приватизаційну фазу. До зміни власників готуються два стратегичних об'єкти вітчизняної промисловості - Запорізький алюмінієвий комбінат і калуський концерн "Оріана". Серед можливих покупців - традиційні для стратегічних підприємств навколоолігархічні структури. Українські і російські.

На думку російської газети "Известия", спочатку умови продажу 68% Запорізького алюмінієвого були дуже вигідні фірмі, «яку лобує "громадянський зять" президента України Віктор Пинчук". За слухами, спочатку планувалося дозволити брати участь у конкурсі лише ті компанії, що протягом одного року поставляли на комбінат сировину та використовували його продукцію. "Немає потреби говорити, що посередницькі компанії, як правило, пов'язані з топ-менеджерами підприємств. Буцімто, на комбінаті основним посередником виступає фірма "Арлан", що поставляє кольорові сплави на "АвтоВАЗ". Недоброзичливці повідомили "Известиям", що доля цієї фірми зовсім небайдужа українському олигарху.

Оголошені умови продажу 68% Запорізького алюмінієвого російська преса називає дивними. За словами заступника голови Фонда держмайна Михайла Чечетова, "держава не встановлює конкретних інвестиційних зобов'язань". Однак умови розроблені таким чином, щоб захистити інтереси розвитку підприємства, а також забезпечити максимальну конкуренцію серед учасників тендера й одержати найбільшу ціну за пакет.

Проти продажу 68% акцій виступали працівники комбінату, яким належить приблизно 7% акцій. На їхню думку, продаж акцій єдиним пакетом "дозволить одному акціонеру встановити повний контроль над підприємством і диктувати свої умови, піклуючись тільки про свої інтереси".

За даними "Известий", з умовами конкурсу дійсно вийшло щось негаразд. Співробітники ФДМУ неофіційно говорять про те, що їм удалося врятуватм від великого скандалу австрійську компанію Raiffeisen Investment, що є радником з продажу 68% акцій комбінату.

"Після втручання ФДМУ умови конкурсу були змінені, але важко передбачити, хто вийде переможцем конкурсу», - пише газета. Розглядає можливість участі в конкурсі "Український алюміній" (дочірня фірма "Сибірського алюмінію" - російської промислової групи, підконтрольної ще одному молодому олигарху Олегові Дерипасці). "Але зараз остаточного рішення ще немає, - заявив "Известиям" керівник "Укралюминию" Герман Ткаченко. - Потрібно, щоб ціна за комбінат не виявилася надмірної". Підраховано, що реконструкція електролізного виробництва виллється в $200 млн. Крім того, в умови продажу держпакету запорізького заводу внесена вимога про покриття боргів у $81 млн.

Другий об'єкт уваги олігархів – "Оріана" з Калуша. Нафтохімічний гігант не будуть приватизувати. Його перероблять у нове підприємство. Як повідомляє Інтерфакс-Україна, комісія Фонду держмайна розробила умови конкурсу на визначення інвестора-засновника відкритого акціонерного товариства на базі майна концерна "Ориана".

Зацікавленість у конкурсі проявили російська компанія "Сибур", українські "Альфа-Нафта" і "Нафтехімик Прикарпаття". Перші дві перебувають у різному ступені інтегрованості зі старою олігархічною гвардією - Вяхиревим і Фрідманом, що очолюють «Газпром» і «Альфа-груп». Крім перерахованих, інші структури українськими заводами не цікавилися.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
15:27
РФ створює нову адмінеліту на окупованих територіях України – розвідка Британії
Усі новини...