Враження американського посла, який закінчує свою місію: "Мої три роки в Україні"

Вівторок, 3 жовтня 2000, 19:33
Враження американського посла, який закінчує свою місію: "Мої три роки в Україні"

Посол поділився своїми враженнями, які в нього залишилися від перебування в Україні. Пайфер вважає, що за цей час двосторонні відносини значним чином розширилися; Україна і США мають здорові зовнішньо-політичні стосунки;
набули нового розвитку стосунки між американськими і українськими військовими;
виріс потенціал малого та середнього бізнесу; багатющий сільськогосподарський потенціал українського села.

Але були також і розчарування, сказав Пайфер, і очевидно, що на Україну чекають серйозні випробування в майбутньому. Одним з таких випробувань є необхідність позбутися радянського ставлення. На жаль, таке ставлення зберігається серед багатьох офіційних осіб і державних структур.

"Багато американців розказують мені про підозру, з якою деякі інстанції ставляться до них, ніби холодна війна ще не скінчилася. Невже незалежна Україна хоче справити саме таке враження на іноземців?", - задав риторичне запитання посол.

Він звернув увагу на те, що коли Україна вирішуватиме, як втілювати результати квітневого референдуму, "важливо, щоб зміни до української Конституції відбувалися у відповідності до конституційних норм і зміцнювали демократію".

Особливу увагу посол приділив засобам масової інформації. "Безперечно, ключовою частиною демократичної держави є вільна, різноманітна і міцна преса. Українські засоби масової інформації стають все більш досвіченими. Але вони також мають серйозні проблеми.

На журналістів здійснюється тиск. Зникнення Георгія Гогадзе піднімає тривожні питання, на які можна буде відповісти тільки після того, як правоохоронні органи з'ясують, що з ним сталося. Україна має створити умови, в яких журналісти зможуть обговорювати будь-яке питання, будь-яку особистість, будуть вільними від тиску, не боятимуться, що вони можуть стати об'єктом нападу", - вважає посол.

Реформи не є легким, іноді вони бувають болючими, але розбудова відкритої, прозорої і конкурентної економіки – це боротьба, особливо коли деякі особи або групи побоюються, що їхні економічні інтереси постраждають від проведення цих реформ, звертає увагу посол.

"Особливо, якщо такі групи тримають у своїх руках важелі значного політичного впливу. Природно, що вони намагатимуться утримати своє status quo і не допускатимуть конкуренції і прозорості в ключових секторах економіки, які вони хочуть контролювати.

Але якщо Україна хоче досягти економічного успіху, вона не повинна дозволяти інтересам одиниць блокувати реформи, які принесуть користь всій країні. Україна повинна прискорити реформи, щоб відкрити економіку і дозволити ій зростати", - каже посол. Раніше Пайфер казав більш жорстко проце, називаючи цих людей "олігархами".

Ще одна проблема, яка стоїть перед Україною - боротьба з корупцією. "Це – болюче місце… Воно впливає на те, як Україну сприймають інші. Справді, американські компанії часто кажуть мені про проблеми ведення бізнесу в середовищі, де панує корупція", - сказав посол.

"Україна має відверто поглянути на проблему корупції. Багато чого говорилося про необхідність боротьби з нею. Але варто спитати, чи справді Україна робить все можливе в цій боротьбі. Українська преса і громадськість може і повинна відігравати свою роль у здійсненні тиску заради змін", - завершив Пайфер.

Взагалі оглядачі очікували більш різкої заяви голови дипломатичної місії США. Чому так не сталося? Можливо тому, що цій заяві передував скандал із листом до президента про бюджетну політику, який також підписав Пайфер. Після цього скандалу було б нелогічно продовжувати тиск на курівництво страни, яка так болюче сприймає поради стратегічних партнерів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...