Антиєвропейський вибір України

Середа, 1 листопада 2000, 15:24
Перший рік другого строку президента Кучми не приніс прориву на шляху реформ. Незрозумілою є зовнішня політика. Через корупційні скандали може зменшитися підтримка України міжнародними організаціями. Налагоджуючи тісніші стосунки з Росією, Кучмі варто забути про європейську інтеграцію. Такими словами Захід вітає гаранта з річницею перемоги на виборах.

"Захід розчарований другим терміном перебування Леоніда Кучми при владі" – така оцінка, за словами керівника відділу Росія-СНД Німецького товариства зовнішньої політики у Берліні, доктора Олександра Рара, панує зараз серед західних оглядачів. "Виглядає так, що президент Кучма стає дедалі знервованим", - розказав пан Рар в інтерв'ю українській службі радіо "Свобода". "Він пожертвував міністром Тарасюком тому, що той не подобався Росії. А тепер виявляється, що Україна програє у великій грі транспортних коридорів із Росії до Західної Європи".

За словами Рара, є ознаки, що підтримка з боку міжнародних фінансових організацій зменшиться через корупцію, а також відсутність належного поступу на шляху реформ. "Ми зараз бачимо, що Євросоюз зараз більше цікавиться Балканським регіоном, Росією і Туреччиною. А Україна, хоч і мала, так і не стала частиною Пакту балканської стабільності".

Не знімає з Кучми відповідальності і прохолодне відношення Брюселя: "На мій погляд, президент держави несе відповідальність за політику, навіть якщо інша сторона й ігнорує Україну. І я думаю, що Кучма не повинен дразнити Захід, відкриваючи дипломатичне представництво в Багдаді, і нав’язуючи тісні контакти з тими країнами, до яких на Заході ставляться критично". На думку Рара, гарант українського поступу мав би забезпечити, щоб компас України був спрямований на Європейський Союз і НАТО. "Звичайно, Київ має альтернативу знову налагоджувати тісніші відносини із Росією, але тоді, мабуть, доведеться забути про європейську інтеграцію. Якщо ж рухатися на Захід, то Кучма мав би дати громадянам зрозуміти, що цей шлях буде не таким швидким, як обіцяють деякі українські політики". На це потрібне понад десятиліття, відзначив Рар, проте лише таким чином далі зміцнюватиметься довіра між Україною і Заходом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...