Скандал продовжується

Четвер, 2 листопада 2000, 14:56
Підсумки роботи комісії Марчука викликали бурю емоцій в політичному середовищі. Думки політиків розрізнюються в залежності від того, хто і як ставиться до самого Марчука та Тимошенко.

Сам винуватець бурі, Євген Марчук, впевнений, що тепер розвиток ситуації у ПЕК залежатиме від позиції парламенту. В інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна він нагадав, що не так давно Верховна Рада, в ході парламентських слухань з ПЕКу, відклала прийняття рішення до закінчення роботи спеціальної комісії.

Марчук переконаний, що в парламенті досить законодавчих механізмів впливу на ПЕК. Якщо парламент не схоче розв'язати цю проблему, це буде означати, що законодавці багато в чому візьмуть на себе відповідальність за становище справ в енергетиці зимою", - заявив він.


 
 
Політичний соратник Тимошенко голова бюджетного комітету парламенту Олександр Турчинов був небагатослівний. "Ми чекали подібних висновків", - сказав він, додавши, що ці висновки були передбачувані і "ні в кого не викликали здивування".

"З одного боку, ми знаємо упередженість Марчука до роботи ПЕК і його роботу, яка повністю співпадає з інтересами кримінально-олігархічних груп", - сказав Турчинов. З іншого боку, сказав він, "була чітка установка президента" напередодні надання висновків комісії про необхідність підтвердження висновків Державної податкової адміністрації. "Я би здивувався, якби Марчук виявив принциповість і виступив проти", - заявив Турчинов.


 
 
Ще один політик, Олександр Мороз, якого багато хто вважає симпатиком Тимошенко, роздвоївся, коментуючи цю подію.

"Якщо сам секретар РНБО так сказав, то в мене немає підстав не вірити", - сказав Мороз і зазначив, що Тимошенко, виступаючи в парламенті, також "навела переконливі аргументи на користь своєї правоти". "Таким чином, і Марчук правий, і Тимошенко права. В нас є президент, нехай він розбирається", - сказав лідер соціалістів.


 
 
А ось один з лідерів фракції "Яблуко" Віктор Суслов назвав аргументи, приведені у висновках комісії, переконливими. "Я не сумнівався в тому, що в цій суперечці буде правий Микола Янович Азаров. Він давно відомий Верховній Раді і, безумовно, чесна людина", - вважає депутат, натякаючи, мабуть, що інша сторона може бути не чесною.

Суслов переконаний, що слідом за висновками комісії "нічого не буде". "Буде встановлений факт обману президента окремими посадовими особами, факт обману Верховної Ради, але я припускаю, що керівництву уряду не вистачить сили волі зробити відповідні оргвисновки", - додав "яблучник", що був есдеком і колишнім соціалістом.


 
 
На думку лідера фракції СДПУ(о) Олександра Зінченка, відповідальність мають понести "всі урядові чиновники, причетні до розповсюдження спотвореної інформації про те, що підприємства ПЕК ніби готові до осінньо-зимового періоду".

При цьому Зінченко жадає крові не тільки віце-прем'єра Юлії Тимошенко. З його слів, в уряді є служби, які готували для неї інформацію з ПЕКу, і під якою віце-прем'єр поставила свою візу. Крім цього, зазначив депутат, прем'єр-міністр Ющенко також не міг не знати про те, що "існує подвійна статистика".

"Чому ж тоді в уряді так сліпо довіряють одному джерелу і при цьому кажуть, що інше джерело може бути недостовірним?", - запитав депутат.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування