Тимошенко зробила паузу. І завдала удара…

Субота, 4 листопада 2000, 10:28
Віце-прем'єр Юлія Тимошенко знову показала себе "мужиком". У відповідь на звинувачення Євгена Марчука Тимошенко спочатку витримала паузу, почекала на реакцію Ющенка і Кучми і останньою висловилася з приводу скандального звіту комісії секретаря РНБО.

"Це політичний документ, за допомогою якого хочуть дискредитувати уряд, зруйнувати позитивне ставлення людей до уряду. Але ця справа Марчуку не вдалася. Критикувати набагато легше, ніж працювати. На жаль, розумні, нормальні надії президента отримати об'єктивну інформацію, так і залишилися надіями", - заявила віце-прем'єр в інтерв'ю телеканалу СТБ, де вперше два дні тому Євген Марчук оголосив "сенсаційні дані комісії".

"Я не планувала виправдовуватися. Виправдає нас дійсно зима", - додала вона в унісон з президентом, який також надав право арбітра зимі.

При цьому Тимошенко не має наміру здаватися. "Я дуже добре розумію, хто сьогодні працює в ПЕК. І хочу сказати, що вже практично з перших днів моєї роботи почалися розмови про відставку і бажання відправити мене у відставку. Але я вважаю, що, як керівник, я досягла позитивних добрих результатів і у мене немає ніяких підстав подавати заяву. Я ніколи не залишу уряд, і не залишу його саме в осінньо-зимовий період, саме тому, що ведуться якісь інтриги. Хтось інтригує, а хтось працює, якщо всі будуть інтригувати, нікому буде працювати в цій країні", - заявила вона.

 Євген Марчук
Євген Марчук
 
Кажучи про сам звіт, вона зауважила, що цей документ складений на 10 сторінках через 2,5 інтервали, і на трьох з них стоять підписи. За її словами, під час укладення висновків і збору підписів застосовувалися "прийоми КДБ зі створення могутніх документів". Наприклад, заявила віце-прем'єр, підписи під висновками збиралися таким чином, що "шановним людям" "показували один абзац, і вони підписувалися за один абзац". Тому у звіті є такі фрази, які взагалі до звіту не мають відношення, і які візувалися деякими людьми, пояснила вона факт підпису під цим документом її безпосереднього підлеглого міністра палива і енергетики Сергія Єрмілова.

Віце-прем'єр вважає, що люди, що підписали документ, "не усвідомлювали, що підписували". "Вони мали різні наміри. Є група людей, які постійно хворобливо ставиться до певних наказів своїх шефів, тобто постійно в памперсах знаходяться… Друга група людей - постійно з вологими руками від жадоби отримати ті прибутки в паливно-енергетичному комплексі, яких вони позбавилися. А є просто люди, які візували свій абзац, і більше нічого", - сказала Тимошенко.

"Скільки б тут не сперечалися і не створювали скандалів, просто було два виходи - або визнавати позитивні зміни в ПЕК і говорити: "Так, дійсно наведений порядок", або ставити під сумнів показники. І, як здається, вирішили піти саме шляхом руйнування іміджу і дискредитації показників".

Тимошенко дуже стисло зупинилася на спростуванні цифрових показників комісії Марчука. Зокрема, кажучи про те, чи вистачить Україні ресурсів, щоб пережити зиму, віце-прем'єр заявила: "Ресурсів досить, але безкоштовних ресурсів не буває". За її словами, потрібно "розмежовувати дві речі" - центральний уряд "відповідає за газ і електричну енергію", місцеві власті - "за тепло, холодну і гарячу воду, інші комунальні послуги". "Газ в країні є, вугілля є, мазут є, головне - за все це треба платити. А це вже задача споживача і місцевої влади. Ми готові відпускати за гроші".

Спростовуючи слова Марчука про те, що зараз на ТЕС країни фактично немає власних запасів вугілля, Тимошенко представила так звану "диспетчерську довідку, яка кожного дня лежить на столі кожного керівника уряду". За цими даними, на 2 листопада 2000 року на ТЕС знаходилося 3 млн. 902 тисячі тонн вугілля, при тому що на аналогічний період 1999 року цей показник становив 2 млн. 229 тисяч. "Я хочу, щоб нас зрозуміли, що взагалі технічно і технологічно такого бути не може, щоб не було запасів вугілля".

Тимошенко піддала принизливій критиці заяву секретаря РНБО про таємні технології, що вживаються урядом: "Вони настільки непрофесійні, настільки тенденційні. Ну, як можуть за ніч якісь обороти на 400 мільйонів пройти? Це більше нагадує чутки, які розповсюджуються в трамваях і тролейбусах, а не звіт спеціальної слідчої комісії".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування