Від Ющенка чекають рішучих дій

Неділя, 5 листопада 2000, 18:38
УП продовжує публікацію прогнозів політологів на політичний сезон, що почався. Ще влітку всі, хто цікавляться політикою, передбачали дуже бурхливу осінь. Перші два місяці, всупереч очікуванням, продемонстрували в'ялий політичний процес, який, правда, дещо "пожвавив" нещодавній скандал із висновками комісії Марчука. Про деякі підсумки минулих осінніх місяців і прогнози на найближче майбутнє – провідний український політолог Михайло Погребинський.

Урядова криза - черга за Ющенком

Найближчим часом повинна якось вирішитися ситуація з урядом, яка поки виглядає дуже двозначно. Якщо Ющенко зараз не доб'ється явних поступок з боку президента, то в цьому випадку доведеться констатувати, що він не може захистити свої позиції, а це означає, що він сильно послабшав.

Сьогоднішню позицію Ющенка можна витлумачити так: "я, в принципі, готовий піти тому, що мені не довіряють". Йому кажуть: "так, тобі не довіряють, але не кажуть "йди". Якщо прем'єр не зробить жодних дій, значить, він дає сигнал такого роду:"я розумію, що ви мені не довіряєте, але я залишаюся".

На мою думку, зараз вже прем'єр повинен визначитися. Схоже, що зараз його хід - м'яч на його боці. Адже якщо він не зробить якихось дій, як повинні підлеглі сприймати накази і рішення віце-прем'єра, після того, як людина не може захистити свої позиції, і йому публічно сказано державною комісією, а потім підтверджено президентом, що він фальсифікує результати?

Я думаю, що якщо ситуація не вирішиться, це тільки дискредитує уряд.

Завершено першу фазу осіннього політичного сезону

Протягом початку осені ми були свідками дуже напружених драматичних політичний колізій. І, по-моєму, вони не завершилися з прийняттям першого з ключових документів політичної осені - бюджету. Більш того, під завісу прийняття бюджету ми чули попередження прем'єра про те, що він не залишить дії опонуючих уряду сил без адекватної відповіді, може навіть в формі відставки, самовідставки.

Прем'єр вважає, що ставлення з боку великої частини політичного класу України до його уряду неадекватне і готовий якось його захистити, при цьому визнає, що у нього немає для цього ресурсу.

І якщо спостерігати за температурою вже минулого політичного процесу, я б не сказав, що він йшов спокійно. Досить було подивитися на обличчя прем'єра, коли він реагував на висновки комісії Марчука.

На такій ноті завершилася перша фаза політичної осені. Вона протікала під знаком протиборства між урядовими групами, які підтримують Кабмін з одного боку і частиною більшості в парламенті, а також політичними силами, що входять в цю частину з іншою, які не підтримують, опонують уряду і використовують всі доступні їм ресурси для його критики.

Така жорстка критика уряду і просування на фоні цієї критики в частині ухвалення бюджету, говорить про те, що ми вступаємо в нову фазу нашого політичного життя. До речі, не було б цього протистояння, ми б не дізналися про багато чого з внутрішньої кухні, наприклад, у процесі приготування бюджету.

Справа Жердицького, як один з аспектів другої фази сезону

Є нові лінії, які починаються фактично на розрізі між першою і другою фазою.

Можна зв'язати одну з таких нових ліній з справою Жердицького. Тут ще не розставлені всі акценти, і багато хто з учасників протистояння по цій справі не договорюють або говорять евфемізмами.

Я, наприклад, маю на увазі слова Стецьківа, який пояснював, чому, на його думку, парламент не проголосував за те, щоб спочатку надати слово Жердицькому, а тільки потім ухвалювати по ньому рішення. Стецьків пояснив, що якби Жердицький виступив, він би дещо розказав, зокрема, про роль деяких важливих чиновників з Кабінету міністрів і адміністрації президента у купівлі "Лафаржем" цементної промисловості. Ось тут випливуть нові фігури, важливі напередодні старту майбутніх виборів, і це може змінити деякі конфігурації у передвиборній розкладці.

У вас на сайті називається прізвище цієї фігури у зв'язку з "Лафаржем" (Стецьків його не назвав) а ця людина можливо буде першим номером у списку "Трудової України", так що все це може вплинути на процеси під час майбутніх парламентських виборів.

Далі, я думаю, ситуація може розвиватися приблизно в тому ж дусі. Тобто ми будемо спостерігати бурхливе внутрішнє протистояння, жорстке, що доходить до використання в ЗМІ різких матеріалів, зливів компромату, в тому числі на нові фігури, які ще не були засвічені і "облиті".

Прогноз щодо імплементації

Інтригуючі лінії почнуться тільки з початком імплементації, в листопаді - на початку грудня. Я думаю, ще в цьому році будуть винесені закони для першого читання, призначені для підготовки до імплементації.

У принципі, можна було б з двох ключових питань референдуму проголосувати відповідні закони, а після цього проголосувати їх разом із змінами до Конституції. Схоже, цей сценарій, який я і раніше вважав найбільш прохідним, стає все більш популярним. Але цей варіант, у разі його реалізації, рішуче змінить всю картину і круто поверне кермо політичної реформи в країні.

Якщо вдасться "пробити" закон, в якому парламент дістане істотні права, вплив на формування уряду, це закладе основу для майбутнього легітимного існування коаліційного уряду.

Я, як і раніше, вважаю, що існує єдиний спосіб фіксування факту наявності парламентської більшості - вона існує доти, поки не проголосований вотум недовір'я урядові. Але як тільки парламент голосує за недовір'я урядові, можна вважати, що парламентська більшість припиняє своє існування.

Якщо, звичайно, більшість не запропонує свого прем'єра, з яким погоджується президент. Тоді можна вважати, що більшість є, але немає відповідного йому уряду. При цьому, за моїми уявленнями, президент може або розпустити парламент, якщо йому не вдається узгодити кандидатуру прем'єра, або поміняти уряд, який вже буде урядом більшості. Ось це найінтригуюча штука.

Є імовірність того, що вже цією осені цей процес політичної реформи почнеться, але я не виключаю, що він цією осінню і завершиться. Якщо ухвалять закони про статус депутатів і про більшість, то це, в принципі, можливо. Тоді осінь пройде - "супер".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування