Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма, як меблі в руках олігархів

Понеділок, 6 листопада 2000, 13:49
Референдум і зміна Конституції – це задум Волкова, Суркіса, Медведчука і Литвина, які аж ніяк не переймаються інтересами президента. Таку думку висловив Олександр Мороз у неопублікованому інтерв‘ю газеті "Столичные новости".

Зі слів Мороза, президент має зрадіти, якщо запропонований ним законопроект змін Конституції не набере 300 голосів. "Цю проблему буде знято. Вона була штучно створена з самого початку конкретними людьми, прізвища яких відомі — Медведчук, Волков, Суркіс. Президент в цьому випадку був лише виконавцем їхньої волі. І не про його інтереси йшлося, коли готувався цей референдум. Якщо він це зрозуміє, то муситиме не тільки прочитати альтернативний — депутатський — законопроект змін до Конституції, але і вдати, що йому не вдалося наполягти на своїй, так званій імплементації. Якщо у нього є радники, не залежні від Волкова чи Литвина, а здатні просто висловлювати свою професійну думку, то вони мають йому це порадити. Втім, думаю, він міг би й без підказки в цьому розібратися, якби витратив на це хоча б півгодини часу", - сказав Мороз у інтерв‘ю, повний текст якого опублікувала газета "Грані".

"В мене вистачить можливостей пояснити депутатам, що задум із заповненням прогалин, які нібито утворилися у правовому полі внаслідок референдуму, законами — це абсолютно некоректна постановка питання", - вважає Мороз. Адже закони можуть бути у будь який час спотворені або президентом, або депутатами. І якщо "відбудеться чергова переструктуризація всередині парламенту, і нова більшість скасує те, що наприймала попередня", то "що, — знову будуть прогалини?"

Проте Мороз сповнений оптимізму: "Сьогодні створилася унікальна можливість для поєднання зусиль і лівих, і правих, і центристів — задля захисту Конституції, парламентаризму, демократії, проти того режиму насильства над людьми, який ми сьогодні бачимо як результат дій нинішньої влади".

А влада нинішня, виходячи з роздумів Мороза, набуває форми диктатури і сіє зерно кризи політичної системи. "Немає кризи лівого руху в Україні, — є криза політичної системи. Наявність більше ніж ста партій — це ще не ознака демократії. Це, навпаки, підтвердження того, що нині, як і раніше, існує однопартійна система, а партія, яка керує сьогодні усіма нюансами суспільного життя — це партія влади. […] А сотня з чимось партій — це всього-на-всього антураж однопартійної системи, форма прикриття існуючої насправді диктатури".

Мабуть, зважаючи на політичні реалії, Мороз відкидає можливість створення передвиборчого блоку з партією "Батьківщина". "Зараз можна говорити лише про передумови для блокування різних політичних структур, — та ці передумови створює тепер владний режим". Але все рівно на парламентські вибори Мороз покладає надію – адже Соцпартія, за словами лідера, вже рік веде підготовку до народного волевиявлення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування