Афера Тимошенко и Лазаренка спровокувала "Газпром"

Четвер, 9 листопада 2000, 12:17
Ненадійність України примушує Росію будувати обхідний газопровід. Крім того, що Київ нарощує борги і регулярно краде газ, російський бюджет постраждав через аферу, провернену Лазаренком і Тимошенко. Скандальну схему описує німецька газета "Зюддойче цайтунг".

"За спожитий газ Київ вже винен Москві біля 3 мільярдів доларів. Крім того, українські підприємства постійно займаються нелегальним відбором російського газу. І не тільки для задоволення власних потреб, але і для перепродажу. Мабуть, в більшості випадків співучасниками цих незаконних дій є і керівники російських підприємств, а отриманий злочинним шляхом прибуток ділиться між росіянами і українцями", - пише "Зюддойче цайтунг".

Але нечесність чиновників - не основна причина, через яку "Газпром" буде будувати обхідну магістраль. Через аферу, в якій виявився слід високопоставлених українських функціонерів і представників російського військового командування, бюджет Росії отримав серйозну проріху.

На думку "Зюддойче цайтунг", ключовою фігурою скандалу став колишній прем'єр-міністр України Павло Лазаренко, проти якого в США ведеться розслідування за обвинуваченням у відмиванні "брудних" грошей.

"Західні експерти реконструювали складний сценарій", - стверджує газета. "Газпром, який контролюється державою, бере у західному банку кредит в розмірі 450 мільйонів доларів і перераховує ці гроші до державного бюджету. Міністерство фінансів переводить ці кошти на рахунки міністерства оборони".

Однак гроші виявилися на рахунку зареєстрованої в Лондоні "United Energy International", дочірньої компанії "Єдиних енергосистем України" (а "до приходу до влади Лазаренко стояв на чолі "Єдиних енергосистем України", - так вважає німецька газета). Трапилося це через те, що раніше були укладені договори, згідно з якими російські військові отримали від українського концерну будівельні матеріали і продукти харчування на суму 450 мільйонів доларів. "У той же самий день лондонский філіал перевів гроші на рахунок "Газпрому" як сплату за постачання російського газу. "Газпром" перевів гроші у західний банк, який надавав кредит".

"Основна частина боргів України перед "Газпромом" була сплачена Міністерством оборони Росії, - вважає "Зюддойче цайтунг". - Адже постачання будівельних матеріалів і продуктів харчування були нікчемно малі".

"Членом правління лондонського філіалу була і Юлія Тимошенко". З приводу арешту чоловіка, який, за даними газети, займався незаконним перепродажем російського газу одній британській компанії, Тимошенко говорить твердо - це "політична провокація", за якою "може стояти президент Кучма, що різко поміняв курс" на зближення з Москвою. Але сама Тимошенко користується підтримкою Ющенка, і тому, як кажуть у Києві, президент "взяв на мушку" її чоловіка. Ющенко поки здається недоторканим, він став фаворитом західних фінансових організацій, без кредитів яких Україна вже давно виявилася б неплатоспроможною.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування