У Росії незадоволені українською кампанією проти обхідної труби

Четвер, 9 листопада 2000, 21:26
Київ розпочав енергійну кампанію за збереження транзиту російського газу через свою територію. Залучені всі сили країни - від дипломатичних і економічних до військових, пише Весті.ru. "Справа дійшла до того, що у вівторок донецький "Шахтар" з рахунком 3:0 розгромив лондонський "Арсенал", іронізує газета.

"Можна припустити, що Київ обрав виключно силове розв'язання надактуальної для нього енергетичної проблеми. Україна лягає під НАТО лише у тому випадку, якщо Альянс і Євросоюз починають викручувати Москві руки, щоб вона відмовилася від ідеї прокладення газових магістралей в обхід України. Мовби, газ у вас крадуть, однак загальноєвропейські зусилля можуть призвести до того, що російська економіка втратить набагато більше, якщо газ красти перестануть", пише газета.

Під словами "лягати під НАТО" видання розуміє візит секретаря РНБО Євгена Марчука до Брюсселю. А незадовго до цього "український МЗС почав стукатися до дверей Євросоюзу з проханням про те, щоб він якимось чином вплинув на віроломну Москву".

За даними "Вістей" Київ "підготував набагато більш цивілізований план порятунку України від енергетичного голоду, без обіцянок, превентивних ударів і економічної блокади". Уряд України пропонує чудовий план "для заспокоєння всіх принижених, ображених і обкрадених" - найбільші європейські фірми і фінансові групи утворять консорціум з управління українською транзитною газовою мережею, який "гостро стежитиме за дотриманням чесних правил гри". Головна новина - західні імпортери газу закуповуватимуть продукт не на виході труби з України, а на кордоні України з Росією, і розрахунок буде проводитися не у гривнях і не шляхом взаємозаліків, а твердою валютою.

На думку "Вістей" саме це питання мав обговорити у четвер під час візиту до Києва президент Єврокомісії Романо Проді. "Якщо Європа зважиться на такий крок, то це було б для нас цілком прийнятно: українські діряві труби жодним чином не впливали б на отримання плати за газ, що перекачується на Захід", вважає газета.

"Зовсім інша ситуація виникне на Заході. Враховуючи, що, за визнанням президента Леоніда Кучми, газ в Україні крадуть, красти його будуть і надалі. Така особливість тамтешньої економіки. І значить, Євросоюзу доведеться з цим змиритися. Зрештою, якщо справедливі слова "Хто платить, той дівчину і танцює", то справедливо і зворотнє. За право танцювати геополітичний гопак треба платити, закривши очі на те, що в українських транзитних газопроводах не діє закон збереження речовини", роблять жорсткий висновок "Вести".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
21:39
В порту на Одещині росіяни знищили агропродукцію, яка направлялась до Азії та Африки
Усі новини...