П'ять годин про газ - десять років розстрочки

П'ятниця, 1 грудня 2000, 19:40
Мінський раунд газових переговорів не став останнім етапом перед оформленням нових відносин України та Росії. Не дивлячись на значний прогрес, ряд моментів, як і раніше, залишаються неурегульованими.

У Мінську так і не був підписаний меморандум про співробітництво в газовій сфері. Хоча напередодні стверджували, що досягнуто повномасштабного компромісу, і "тільки залишається внести декілька поправок з боку кожної сторони". І якщо зараз кажуть, що прем'єри не скріпили меморандум автографами тільки тому, що Касьянов мав терміново відлетіти до Берліну, то перед мінськими переговорами він був більше за інших зацікавлений поставити крапки над "i". Як пише "Коммерсант", на газову тему Касьянов заговорив прямо на полі мінського аеропорту.

Росіяни самі хотіли в Мінську оформити всі домовленості в меморандум. Це підтверджує інформація російських "Ведомостей" - робота в Білому домі завершилася вночі 30 листопада за лічені години до зустрічі на найвищому рівні в білоруській столиці. Але після п'ятигодинних переговорів тандемів Кучма-Ющенко і Путін-Касьянов меморандум підписаний не був.

З досягнутого у Мінську. Росія погодилася розтягнути виплату української заборгованості на 10 років. (Інші джерела називають термін у 8-11 років.) Борг буде вважатися корпоративним, а не державним - і це велике досягнення України. Щоправда, повідомив Касьянов, Україна має гарантувати його погашення. Як передає Інтерфакс-Україна, "відстрочка буде надана Україні під мінімальну ринкову ставку". Більш того, сказав у Мінську Ющенко, існує попередня домовленість про надання "канікулярного періоду на перші 1-2 роки".

У 2001 році газовий баланс України буде складатися з 18 мільярдів власного видобутку, 30 мільярдів туркменського газу, які Росія в Мінську ще раз обіцяла безперешкодно пропустити своєю територією, і 30 мільярдів палива "Газпрому", що надійде до Украини у рахунок оплати транзиту російського газу до Європи. Втім, досвід показує, що красиві схеми живуть тільки кілька перших місяців року.

На мінських переговорах узгоджені механізми, що, як вважає Ющенко, унеможливлюють саме поняття "несанкціонований добір". Першим інструментом, як передає УНІАН, буде надання Україні технічного кредиту на два місяці в обсязі 1 мільярда кубометрів газу на місяць. Якщо протягом двох місяців Київ не розрахується, те ця сума перетвориться у державний борг.

Країни також домовилися, що на випадок непередбачених ситуацій створюватиметься страховий фонд у розмірі 5 мільярдів кубометрів. Цей газ буде коштувати 80 доларів за тисячу кубометрів, і половина цієї суми погашатиметься грошима, а другу половину зарахують до державного боргу України. Але навіть якщо це не спрацює, то, за словами Ющенка, існує ще одна "спеціальна схема", за якою відбір газу буде суворо "каратися".

Втім, як підтвердив Касьянов, Україна не краде газ із 1 травня 2000 року. Однак, за даними "Ведомостей", у листопаді несанкціонований відбір газу Україною відновився. На це російські учасники дивляться вже крізь призму газового меморандуму. "Якщо буде визнано, що взято газпромівске паливо, тоді ми зажадаємо, щоб це віднесли до національного боргу України", - сказало "Ведомостям" джерело на переговорах.

Після нічних переговорів Ющенко заявив, що підписання меморандуму є питанням "кількох днів", а підписи під ним поставлять прем'єр-міністри. Трохи пізніше він запевнив, що до 15 грудня буде укладено п'ять україно-російських документів зі співробітництва у газовій сфері. Три з них будуть підписані на міжурядовому рівні, а два - між корпоративними структурами.

Але мінські переговори не внесли ясності до однієї з головних проблем відносин України і Росії - скільки складає сума газового боргу. Втім, як заявив у Мінську міністр палива й енергетики України Єрмилов, це питання не має ніякого відношення до меморандуму. За його словами, цю проблему будуть вирішувати на рівні експертів, а також корпоративних структур. Щоправда, якщо за цією схемою розрахуватися не вийде, то Україна буде вважати цей борг державним, заявив Ющенко. Зараз його сума, за словами прем'єра, з урахуванням санкцій сягає 1,5 мільярда доларів. В день переговорів Gazeta.Ru із посиланням на НТВ повідомила, що борг складає 2-3 мільярда доларів.

Також не відомо, чи зможе Росія в залік боргів одержати власність в Україні. Про те, що така домовленість є, у п'ятницю зранку після переговорів делегацій передало агентство РосБизнесКонсалтинг. Однак уже вдень цю можливість виключив перший віце-прем'єр Єхануров - щоправда, зроблено це було в Києві.

Не досягнуто конкретного рішення і з питання участі росіян в управлінні транзитним газопроводом. За словами Ющенка, сторони тільки обговорили проблему, і Україна поки не збирається передавати Росії контрольний пакет.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...