Кожний четвертий вірить заповітам Леніна

Понеділок, 4 грудня 2000, 17:53
За дев'ять років після всеукраїнського голосування, яке поховало СРСР, ідеї Ілліча все ще тримають маси. Але услід за комуністичною ідеологією на друге місце вибилися прихільники соціал-демократії та "зелених".

Близькою собі комуністичну ідеологію називає майже кожний четвертий - 22% опитаних фірмою "Социс" спільно з фондом "Демократичні ініціативи". По 8% респондентів назвали себе прихильниками соціал-демократичних ідей і захисту навколишнього середовища, передає Інтерфакс-Україна.

7% опитаних заявили про свої соціалістичні переконання, а за Соцпартію все ще готові віддати свої голоси 4% українців. Цей факт робить непереконливими аргументи політиків, які стверджують, що Мороз почав "Кучмагейт" з метою підвищення рейтингу, вважає керівник відділу соціально-політичних досліджень фірми "Социс" Олександр Стегній. Так, за результатами того ж опитування, Морозу довіряють повністю 9%, в рівній мірі довіряють і не довіряють - 35%, а зовсім не довіряють - 43%. При цьому опитування було проведено до оприлюднення скандальних аудіокасет.

Повертаючись до теми лідируючих ідеологій - 6% населення можуть залучити на свою сторону націонал-демократи. Прихільники аграрної, релігійної, націоналістичної та християнсько-демократичної ідеї складають по 3% українців, 2% заявили про симпатії ідеології "за слов'янську єдність"; по 1% - ліберальної і анархічної. Але найширше поле для пропагандистської діяльності не зайняте ще жодним - 34% опитаних не симпатизують нікому.

Проте, частина табору неприєднавшихся може віддати свої голоси партійному гібриду. У іншому опитуванні "Социс" і "Демократичні ініціативи" дізнавалися про прихільників політичних блоків. Якщо за комуністів готові віддати голоси 22% опитаних, соціалістів - 4%, селян - 1%, то блок КПУ-СелПУ набере 15%, а КПУ-СПУ - лише 8%. Зниження результатів блоку комуністів і соціалістів пояснюється тим, що прихильники СПУ голосують передусім за лідера - Олександра Мороза, а прихильники КПУ - консервативні ортодокси, вважають в "Демократичних ініціативах".

Ще більше падіння показників, як показують результати опитування, чекає при об'єднанні праві партії. Окремо за Рух Удовенка готові проголосувати 5% опитаних, Рух Костенка - 2%, партію "Реформи і порядок" - 2%, Конгрес українських націоналістів - 0%, Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" - 2%. Але обидва Рухи разом дадуть – як не парадоксально – лише 3%, а за новостворений блок Руху Удовенка, ПРП і КУН проголосують, як показують дані опитування, тільки 1% (!). Союз "Батьківщини" і Руху Костенка дасть 2%.

Зате корисно злитися в єдиний партійний танок біляолігархічним партіям. СДПУ(о) самостійно може набрати 3% (при цьому соціал-демократична ідеологія близька 8%), партія "Демократичний союз" - 1%, але в блоці за них можуть проголосувати 5% виборців.

За Партію зелених готові віддати голоси 4% - а захищати навколишнє середовище готові в два рази більше українців.

Про непохитність позицій лівої ідеї в Україні можна прочитати тут:

Завтра комуністи, соціалісти і ПСПУ можуть сформувати уряд

Всього чотири партії проходять до парламенту

Комуністи все ще найсильніші


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування