Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма покохав пресу. Через силу

Субота, 9 грудня 2000, 14:55
"Гарант" дотримання демократичних норм української Конституції, який носить прізвище "Кучма", зізнався у власній некомпетентності. Він підписав указ про підтримку ЗМІ, які в демократичній країні "підтримки" не потребують.

"Я думаю, що заходи, які передбачаються цим указом, взагалі знімуть проблему зі свободою слова в Україні з порядку денного", - заявив Кучма під час поїздки на Вінничину. При цьому "гарант" не уточнив, чи передбачається зняття проблеми шляхом ліквідації джерела її появи. Якщо була нагальна потреба "засвітитися" перед Заходом, краще б він написав указ про відповідальність за невиконання інших, прийнятих раніше, актів на захист свободи слова.

Кучма також не заперечує, щоб Парламентська асамблея Ради Європи 13 грудня на засіданні комітету з культури та освіти розглянула ситуацію зі свободою слова в Україні. "Розглядати цю проблему нікому не заборонено", - як передає Інтерфакс-Україна, заявив Кучма. "Нехай розглядають", - спокійно додав він.

За повідомленням агентства, у ході засідання відбудеться обмін думками членів комітету Ради Європи з представниками України. Неньку будуть представляти зовсім "незаангажовані" особи – заступник Драча (тобто голови держкомітету інформполітики) Віталій Абліцов і Олександр Зінченко, голова парламентського комітету зі свободі слова та інформації, головний ідеолог і творець рупора "гаранта" на третій кнопці українського телебачення.

На своєму засіданні 23 жовтня комітет з культурі та освіти ПАРЄ обговорив ситуацію зі ЗМІ в Україні і вирішив, що українській владі необхідно направити "серйозний сигнал". Кучма відреагував через півтора місяця.

P.S. У чому полягає революційність указу Кучми, пояснила пізніше його прес-служба. Називається він "Про додаткові заходи щодо безперешкодної діяльності засобів масової інформації, подальшого утвердження свободи слова в Україні", що передбачає, що щось у цій сфері вже було зроблено. Назва гучна, результатів ще чекати і чекати.

Традиційно мова йде про доручення центральним і місцевим органам виконавчої влади, "направлених на усунення перешкод в роботі і подальшому розвитку українських ЗМІ".

Кабінету міністрів за участю Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, Національного союзу журналістів, інших відповідних всеукраїнських громадських організацій доручено внести пропозиції "з усунення правових, адміністративних, економічних і організаційних перешкод для подальшого розвитку діяльності ЗМІ".

Уряду має передбачити такі заходи, які не допустили б втручання у творчу діяльність журналістів, в тому числі попереднє узгодження повідомлень і матеріалів, контроль за ідеологічним змістом інформації, що поширюється ЗМІ, а також неприпустимість закриття ЗМІ інакше, ніж за рішенням їх засновника (співзасновників) або суду.

Два місяці дається Кабінету міністрів для розробки і затвердження Програми збільшення виробництва в країні паперу. Місяць - на підготовку законів про спрощення процедур митного оформлення целюлозно-паперової продукції і поліграфічного обладнання, звільнення від сплати ввізного мита під час ввезення на митну територію України газетного паперу доти, поки в Україні виробництво паперу досягне обсягів, необхідних для забезпечення власних друкованих ЗМІ.

Уряду доручено розглянути, чи можна удосконалити механізм оплати труда, пенсійного забезпечення, інших норм соціальної підтримки журналістів, особливо тих, що проживають і працюють у сільській місцевості, і внести відповідні пропозиції.

Державний комітет інформаційної політики, телебачення і радіомовленя за участю Національного союзу журналістів буде готувати державну програму економічної підтримки місцевих і регіональних газет, телерадіомовлення, що передбачає збільшення періодичності випуску, обсягів друку, віщання.

Планується, що буде створений орган досудового розгляду суперечок і конфліктів в інформаційній сфері.

Керівників центральних і місцевих органів виконавчої влади президент зобов'язав "сприяти зміцненню зв'язків підлеглих ним органів ЗМІ, забезпечувати систематичне надання повної, об'єктивної і неупередженої інформації про діяльність цих органів, реагувати у встановленому порядку на критичні виступи у засобах масової інформації".

Невже це мало вирішитися тільки після всього, що сталося з Георгієм?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування