"Я глибоко розчарований…, але я сподіваюся"

Понеділок, 8 січня 2001, 14:08
Конгресмен-республіканець Кристофер Сміт, голова Хельсінкської комісії США - незалежного органа американського уряду - закликав офіційний Київ "терміново і серйозно" розслідувати справу Гонгадзе. Крім того, комісія "настійно рекомендувала" Верховної Раді продовжити вивчення фактів, що стосуються причетності офіційних осіб до зникнення Гонгадзе".

У своїй заяві, озвученій головою Смітом - депутатом Палати представників від штату Нью-Джерси - Хельсінкська комісія висловила занепокоєність щодо явних переслідувань українських ЗМІ. Як передає Інформаційне агентство США, американців турбують спроби "української поліції залякувати засоби масової інформації, що намагаються одержати матеріали про причетність українського Президента Леоніда Кучми і його високопосадових помічників до зникнення журналіста Георгія Гонгадзе". Сміт закликав український уряд "почати термінове, серйозне, відкрите і прозоре розслідування" для опізнання тіла, що вважається останками Гонгадзе.

Хельсінкська комісія США офіційно відома як Комісія з безпеки і співробітництва в Європі. Вона стежить за дотриманням державами-учасниками Хельсінкського заключного акта. До неї входять по дев'ять членів від Сенату і Палати представників США і по одному члену від Держдепартаменту, а також Міністерств оборони і торгівлі.

"Вищим інтересам України відповідає розв’язання цього питання своєчасним і справедливим способом, перед тим, як ця справа ще більше не ушкодила довіри до спроможності уряду займатися основними правами людини", - відзначив голова Хельсінкської комісії Сміт.

"Засобам масової інформації повинно бути дозволено виступати з повідомленнями і коментарями без страху примуса, навіть якщо в їхніх повідомленнях стверджується про порушення з боку високопосадових осіб, або критикується реакція уряду на ці твердження, - сказав голова Сміт. - Свобода засобів масової інформації є основним елементом будь-якої демократії. Спроби залякувати засоби масової інформації за публікацію або передачу в ефір критики на адресу уряду суперечать міжнародним зобов'язанням України у відношенні свободи засобів масової інформації, включаючи її зобов'язання в рамках ОБСЄ".

Крім зникнення Георгія Гонгадзе, глава Хельсінкської комісії США звернув увагу на пресинг щодо української служби радіо "Свобода", рейд податкових органів офісом англомовного українського видання "Eastern Economist", смерть ряду українських журналістів за останні декілька років і побиттями двох журналістів після публікації в 2000 році їхніх статей про корупцію на офіційному рівні. "На жаль, зникнення Гонгадзе відбулося на тлі умов для роботи засобів масової інформації, що якнайдалі стають гіршими".

У той же час Сміт "підбадьорений" тим, що Верховна Рада організувала спеціальну робочу комісію з розслідування зникнення Гонгадзе. "У якості голови Хельсінкської комісії і людини, що давно цікавиться Україною, я глибоко розчарований тим, що відносно позитивна історія дотримання прав людини на Україні затьмарюється ситуацією, що склалася, яка сприє розвитку вільних засобів масової інформації, - заявив керівник Хельсінкскої комісії США. - Я зберігаю надію на те, що українська влада викоритає всі заходи з метою виправлення цієї ситуації".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування