Друге пришестя Вадима Рабиновича

Четвер, 1 лютого 2001, 23:28
Вадим Рабинович, оголошений півтора роки тому персоною нон-грата в Україні, повернувся на батьківщину. Де він в зараз знаходиться фізично – не має значення, головне, що його інтереси мають київську прописку. І для їх захисту екс-олігарх кидає важку артилерію – презентовану в четвер в Берліні книгу про себе і про гангстерів, що захопили батьківщину.

"Перший раз почав говорити те, що думаю. Все, що думаю, без обмовок", - сказав Рабинович в знаменний день презентації 1 лютого в інтерв'ю каналу СТБ. Говорить же він насамперед про своїх ворогів, що доклали руку до його відсторонення з каналу 1+1, з України і, відповідно, до розжалування з олігархів. До речі, хоч книга також називається "Олігарх", сам Рабинович, навіть коли ним і був, не любив, щоб його так називали.

 Той самий Юрген Ротт
Відомий Юрген Ротт
 
Зміст "Олігарха" – 304-сторінкової роботи Юргена Ротта ціною в 38,5 марок - відомий лише за матеріалами підконтрольних Рабиновичу ЗМІ (сам герой говорить, що тільки прочитав готові сторінки). "В основному питання стосувалися конкретних прізвищ людей, які працюють в Україні і пов'язані з кримінальним світом, загальній ситуації в Україні. Вадим Рабинович навів конкретні приклади незаконної діяльності і назвав конкретні прізвища. При цьому він підкреслив, що "говорить не тільки про те, що може документально довести", - повідомляє з берлінської презентації ізраїльський сайт MIGnews, який належить Рабиновичу.

У інтерв'ю каналу СТБ екс-олігарх сказав більш конкретно. Судячи з його слів, головна ідея видання – показати злочини мафіозі, які приробили до гордого титулу Рабиновича префікс "екс". "Коли я спробував перевірити компанію "1+1", перші ж папери показали весь жах".

"Вадим Рабинович навів такі факти злочинної діяльності засновника і власника телекомпанії "Студія "1+1" громадянина Німеччини пана Фуксмана, що німецька поліція висловила бажання приєднатися до розслідування", - повідомляє MIGnews. Допомогти в цьому готові навіть сам Юрген Ротт і "ряд незалежних німецьких журналістів".

Рекламувати книгу Рабинович почав майже рік тому – в інтерв'ю рідним "Столичным новостям", опублікованому 14 березня. Напередодні виходу в світ ажіотаж створювався в підконтрольних ЗМІ – тією ж газетою "Столичные новости" та сайтом MIGnews.com. Підгрунтя для нього було плодоносним – регулярно з'являлася інформація про таємничу українську мафію, яка хоче задушити голос правди Рабиновича. За тиждень до презентації в німецькому тижневику "Вельт ам Зоннтаг" (а не "Більд ам Зоннтаг", як повідомили ЗМІ, в тому числі й близькі екс-олігарху) вийшов матеріал про спроби дати хабар Ротту в 600 тисяч марок в обмін на купівлю всього тиражу книги. Потім, повідомляє газета, були ледь не загрози фізичного усунення письменника.

"Після звільнення Гергарда Г. – співробітника австрійських правоохоронних органів, який намагався дати хабар, "франкфуртська поліція отримала повідомлення від свого агента в Україні". Законспіроване джерело розказало, що люди Волкова питали його про Юргена Ротта. У той же час ім'я депутата, що нині формує політику новин "1+1", "також згадується в книзі "Олігарх", пише газета. Проте, сам Рабинович "Столичным новостям" сказав, що "з цією людиною мене довгий час зв'язували дружні відносини". І тому при роботі над книгою він в розмовах з Роттом це прізвище не згадував. Зате згадував співвласника "1+1" Фуксмана і генпродюсера каналу Роднянського.

Але "Вельт ам Зоннтаг" все ж сумнівається в теплих почуттях між магнатами. "За даними франкфуртської поліції, люди Волкова цікавилися адресою Ротта і питали, чи можна його переконати не друкувати книгу. Коли з'ясувалося, що ні, на адресу письменника пролунали погрози". Сам же Рабинович, як передає його MIGnews, надав плівку із погрозами і на його адресу. У кінцевому підсумку презентація отримала потрібний резонанс, а українська громадськість пригадала про одного з першопроходців олігархічної ниви в Україні.

Викриття Рабиновича в книзі – тільки один з кроків щодо повернення в українську систему координат. Услід за забороною СБУ протягом п'яти років в'їжджати до України ім'я Вадима Зіновьевича зникло, хоча невідомо, де він після початку гоніння провів більше часу – в Україні або Ізраїлі, громадянином якого він є. Але, як би там не було, положення його було – й залишається зараз – напівлегальним. На людях він з'являвся ненадовго – на відкриття синагоги, наприклад; інтерв'ю дає тільки своїй газеті і відповідало тільки на зручні питання, а в київському офісі Рабиновича обіцяють, що Вадим Зіновійович сам вийде на зв'язок, якщо побажає. Тепер же настав час повернутися в Україну. І навіть якщо фізично це зроблено не буде, Рабинович хоче знову стати політичним суб'єктом.

Час від часу у власних ЗМІ Рабинович розказує про палкі почуття до батьківщини. Виявлятися тепер вони будуть в скромному подарунку українцям – щотижневій газеті "МИГновости", за допомогою якої Вадим Зіновійович обіцяє забезпечити "кожну українську родину якісними новинами". Безкоштовно.

 Нове видання Робиновича
Нове видання Робиновича в Україні
 
У поштовий ящик УП попав перший номер газети "МІГновості". Тираж видання – мільйон. Читаючи, дізнаєшся, що чи то вже з цього, чи то з наступного номера тираж газети збільшується до 1 мільйона 200 тисяч примірників. Видавець безкоштовного твору – дочірнє підприємство Видавничого будинку "Столичные новости". Ще в шапці значаться три іноземних слова Media International Group – той самий MIGnews, в який Рабинович обіцяв інвестувати 24 мільйони доларів. І, по суті, "МИГновости" – друкована версія вибраних матеріалів сайта.

Цілком можливо, для мільйонного видання це не є відомою істиною, але у всьому світі якісні новини апріорі означають новини об'єктивні. Аналіз тільки перших двох сторінок першого номера мільйонного видання Рабиновича не залишають сумнівів: новий продукт – прапор помсти в руках Вадима Зіновійовича. При цьому роль знаряддя помсти відведена українцям, які під впливом прочитаного повинні ненавидіти ворогів і любити друзів Рабиновича – синхронно з головним героєм.

Отже, результати за першими двома шпальтами газети: двічі "замочені" Омельченко і Єрмак, один раз - студія "1+1", а також похвалено іншого Омельченка – Олександра, мер київського ("мабуть, єдиний серйозний господарник України, слово якого продовжує не розходиться зі справою"). Але особливо розчулює другий випадок "наїзду" на Омельченка – того, що Григорій. Отже, безіменний кореспондент звертається до Бродського з "Яблука" за коментарем щодо підозр останнього в зв'язку із самогубством Кононенка. Бродський відповідає, мовляв, все підтверджую. А ще, користуючись випадком, вибачаюся перед Рабиновичем за те, що моє прізвище "помилково" виявилося серед тих, хто підтримали депутатський запит Григорія Омельченка на ім'я Азарова, Потебенька, Марчука та Кравченко про статус, в якому на території України знаходиться Вадим Зіновійович.

У самій редакції проекту запевняють у благородстві своєї місії. "Інформувати громадськість", - така мета появи нового проекту в інтерпретації його керівника і за сумісництвом редактора "Столичных новостей" Володимира Кацмана. Відверто заказний характер матеріалів Кацман пояснює "правом редакції". Відсутність підписів під матеріалами називає стилем верстки, а анонімність – великою кількістю інформаційних джерел, які використовуються при підготовці матеріалу.

Сакраментальне питання: "Існує думка, що появу "МИГновостей" пов'язують з майбутьою виборчою компанією". Відповідь Кацмана: "Я чужі думки не спростовую". Їх і не треба спростовувати, тому що майбутня хвиля політактивнощів – шанс Рабиновича повернутися в українську політику. Допомагаючи іншим…

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...