Головний свідок

Середа, 7 лютого 2001, 23:10
Тарас Чорновіл поки що перший, хто офіційно оформив пізнання своєї розмови з Кучмою на плівках майора Мельниченка. Він претендує на звання головного свідка у справі про "касетний скандал". Такого свідка прийнято охороняти, якщо його життю загрожує небезпека.

У середу Чорновіл-молодший двічі пройшов процедуру опізнання - спочатку в спеціальній слідчій комісії з справи Гонгадзе, а потім в прокуратурі.

У інтерв'ю УП Тарас розповів, що перед тим, як прослухати запис, він виклав перед членами комісії основний зміст своєї розмови з Кучмою, приблизну тривалість бесіди, обставини зустрічі.

Прийшов Чорновіл до Кучми на бесіду в ті далекі часи, коли "у нього ще були ілюзії, що президент відмовиться від опори на олігархів і повернеться до національно-демократичного руху ". Це було 26 вересня. Тоді Кучма вирішив обговорити з Тарасом ідею об'єднання Рухів і дізнатися про його ставлення до цього. Розмова тривала трохи більше 20 хвилин.

Факт зустрічі підтверджує вересневий номер газети "Сегодня", яка пише про деякі подробиці "аудієнції".

"Г-н Чорновіл поділився з Президентом своєю оцінкою можливості об'єднання Руху, - пише газета. Ситуацію, на думку Тараса Вячеславовича, ускладнює "велика неоднорідність Українського народного руху Юрія Костенка", в якому певні сили однозначно орієнтовані на Юлію Тимошенко і об'єднання з партією "Батьківщина".

Після оголошення всіх подробиць розмови з гарантом, на третьому поверсі парламенту депутатам вдалося знайти комп'ютер, на якому вони і прослухали диск із записом розмови Кучми з Чорноволом.

"Я абсолютно точно взнав свій голос, не дивлячись на не дуже гарну якість. Це стовідсотково ідентична розмова, я не знайшов там ані якихсь вставок, ані пропусків", - підтвердив Чорновіл.

Він офіційно підписав акт пізнання свого голосу на плівці, який буде зберігатися у комісії Лавриновича.

Ближче до вечора того ж дня Чорновола запросили для надання свідчень до прокуратури. "Цілком нормальна, стандартна бесіда. Справа звелася до формальності - я ще раз пізнав свій голос. Все проходило дуже повільно і нудно", - так Чорновіл охарактеризував "настрій" на допиті.

У прокуратурі Тараса попросили хвилин десять наговорити на диктофон - це необхідно для експертизи, яка потім буде звіряти його голос з голосом на плівці в бесіді з Кучмою.

Отже, справу зроблено. Тепер нічого не заважає Кучмі впізнати свій голос у розмові з Чорноволом - в цій бесіді точно не було нічого крамольного. Ніхто нікому хабарів не пропонував, "знищити" також. Чорновіл стверджує, що в записі немає "зайвих" слів, напевно, і Кучма це визнає.

Потім прокуратурі доведеться відповісти на питання - навіщо в окремі розмови хтось "вкрапляв" зайві слова (частіше за все мати?), а в інші, з Чорноволом, наприклад, ні? Щоб заплутати слідство?

Поки влада продовжує вірити у свою безкарність. Але краще, напевно, їм сказати всю правду. Зараз. Бо брехня зростає, як снігова грудка, а виправдовуватися потім буде все важче.

P.S. "Другим" свідком стане Олександр Турчинов, який також в середу впізнав свою розмову з гарантом. Йому ще належить це зробити в прокуратурі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...