Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

АКЦІЯ "УКРАЇНА БЕЗ КУЧМИ"

Четвер, 8 лютого 2001, 15:34
Акція "Україна без Кучми" поки що перейшла в стадію вичікування. Найближчі активні дії "акціонерів" призначені на 11 і 25 лютого. У ці дні пройдуть в столиці небачені досі заходи. Мирні, видовищні та яскраві. Тримайся, влада!

11 лютого до Київа увійдуть колони з східних і центральних регіонів - серед них жителі Харківської, Чернігівської, Полтавської і Сумської областей, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Цього дня о 14.00 розпочнеться хід колон від Контрактової площі вулицею Великою Житомирською до Софійської площі, потім по вулицях Володимирська і Хмельницького на Хрещатик, де і відбудеться великий мітинг, повідомив один з координаторів акції Юрій Луценко.

На вечір запланована акція "Пам'яті і відповідальності". Люди рядами зі свічками в руках і портретами Гонгадзе вишикуються від Хрещатику по Інститутській вулиці до адміністрації президента.

25 лютого до Києва увійдуть колони з південних та східних регіонів. Цього дня на майдані Незалежності відбудеться акція "Народний трибунал України" - представники "прокуратури" пред'являть звинувачення "Леоніду Кучмі" - макету в натуральний зріст з обличчям президента.

В якості "адвокатів" на акцію запросять Віктора Медведчука або Олександра Волкова, а судовими присяжними будуть всі учасники акції. Кожному з них вручать листівку, на якій буде 4 можливих варіанту вироку - залишити на посаді, призначити пенсію в 49 грн., відправити у відставку, віддати під суд. Якщо "присяжні" проголосують за 4-й варіант, то макет закують у наручники, посадять в клітку і відвезуть на Банківську.

З кожною акцією кількість їх учасників буде зростати - 11 і 25 лютого прибудуть з регіонів по 2 тис. чоловік, а на Хрещатик прийдуть колони до кілька десятків тисяч.

Опозиціонери відкриті для переговорів, але відмовлятися від основної вимоги - відставки президента України Леоніда Кучми - не збираються. Предметом переговорів можуть бути тільки умови відставки Кучми. Правда, ніхто до них поки з ініціативою про початок переговорів не звертався.

Опозиція висуває свої умови - переговори відбудуться, якщо силовики будуть відправлені у відставку. Учасники акції згодні вести переговори або з самим Кучмою, або з тим, кого він визначить. Така людина, "не повинна бути запідозрена у здійсненні карних злочинів" - опозиція відмовляється від переговорів з Володимиром Литвином, "оскільки він є фигурантом у справі зникнення Георгія Гонгадзе". У даній ситуації, правда, не ясно, чим Кучма відрізняється від Литвина.

Володимир Чемерис говорить, що предметом переговорів повинні стати також системні зміни влади, зокрема, перехід до парламентської республіки.

"Ми хочемо провести справжні демократичні вибори, і люди зможуть вибрати не одну з двох зол, а кращого з кращих", - сказав він, додавши, що в Україні "є гідні люди", зокрема, Віктор Ющенко, Олександр Мороз, Сергій Головатий, Анатолій Матвієнко.

Разом з тим Чемерис заявив, що для учасників акції "питання про того, хто буде наступним президентом, не стоїть". Головне полягає в тому, сказав він, що одна людина не може мати такі надзвичайні повноваження, які має нинішній президент.

"Президентом має бути моральний авторитет, який би діяв як гарант Конституції і арбітр нації, але він не повинен бути керівником виконавчої влади". На його думку, керувати виконавчою владою повинен прем'єр-міністр, а уряд має спиратися на парламентську більшість.

"Україна буде бурлити", поки не будуть виконані вимоги учасників акції. Думаю, весною ми вже будемо без Кучми", - говорить Луценко.

В Трускавці готується сюрприз для "відпочиваючого" генпрокурора - там мають намір поставити намети перед самим "Кришталевим палацем" під лозунгом "Потебенько, зливай воду".

А в Харкові у четвер знову відновлено агітпост акції "Україна без Кучми" все ще на розстелених на землі наметах, оскільки Дзержинський райсуд Харкова заборонив ставити намети. Акція проходить під лозунгами "Армія з нами, з ким ти, міліція?, "Силових міністрів - у відставку!", "Бравих орлів, що вбили Гонгадзе, і їх заступників - на нари!".

Читай також про акцію тут

А про події 6 лютого читайте
ХРОНІКУ АКЦІЇ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування