Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄС критикує Київ

Четвер, 8 лютого 2001, 21:27
EU criticises Kiev on missing journalist UKRAINE HANDLING OF PROBE ATTACKED

Європейський Союз піддав критиці розслідування, яке проводить українська влада у справі Георгія Гонгадзе, українського журналіста, що зник минулого року і чиє обезголовлене тіло, судячи по всьому, знайдено неподалеку від Києва в листопаді.

"Європейський Союз не впевнений, що ця справа розсліджувалась з достатньою мірою прозорості і ретельності", говорить ЄС в заяві, оприлюдненій у Києві.
Критика надійшла якраз в той момент, коли тисячі українців захопили вулиці Києва, вийшовши на демонстрації проти президента Леоніда Кучми. Опоненти Кучми звинувачують його у причетності до зникнення Гонгадзе. Загадкова підбірка касет була обнародувана минулого листопада, на яких голос, схожий на голос Кучми, замовляє замах на Гонгадзе.

Кучма заперечує яку-небудь причетність до смерті Гонгадзе, пояснюючи це наговорами з боку його політичних ворогів. Однак кажуть, що він допускає, що його кабінет прослуховували.

У п'ятницю генеральний прокурор України Міхайло Потебенько сказав, що плівки складені з "аудіозаписей певних офіційних осіб, скомпільованих з окремих слів і фрагментів".

Монтаж з декількох фрагментів розмов для відтворення реальної розмови теоретично можливий, кажуть експерти. "Це вимагає багато зусиль і експертизи, але … можна зробити це таким чином, що фактично неможливо буде це виявити", говорить Таммо Хаутгаст з TNO Human factor, голландського інституту, який досліджував записи і прийшов до висновку, що вони не були генеровані комп'ютером.

Записи начебто були зроблені в минулому році Миколою Мельниченком, одним з колишніх охоронників Кучми. Він говорить, що записав більш 300 годин розмов Кучми, помістивши цифровий магнітофон під диваном в президентському кабінеті. Зараз він і його сім'я переховуються за короном.

Представники адміністрації президента стверджують, щоправда, що не схоже, щоб хтось крім закордонних спецслужб зміг би організувати прослуховування президентського кабінету, політ Мельниченка і його сім'ї до Європи, і ретельно продуманий витік інформації по цій справі у західну пресу.

Тим часом, правоохоронні органи України страждають від зростаючої критики за їх однобічний підхід до справи, що, на думку опозиції, є свідченням їх причетності. Журналісти і медичні експерти, які займаються цією справою, кажуть, що їх залякують, а влада блокує спроби незалежного аналізу свідоцтв.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування