Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

АКЦІЯ "УКРАЇНА БЕЗ КУЧМИ"
Ліквідовано наметове містечко

Середа, 28 лютого 2001, 23:00
1 березня о 8.45 міліція оточила наметове містечко акції "Україна без Кучми" на Хрещатику. За словами очевидців, активісти УНА-УНСО вишикувалися у "живий ланцюг" навколо наметів. Учасники акції скандували: "Міліція така ж гола та боса, як народ, міліція з народом!". На Хрещатик прибуло близько 10 автобусів, у які і мали зібрати намети. Близько дев'ятої години міліція вирішила застосувати силу. "Правоохоронці" щільним кільцем оточили намети, перекрили Хрещатик, і пустили попереду себе жінок - судових виконавців. За ними йшли міцні мужики в помаранчевих жилетах, ніби то працівники комунальної служби.

Відеокамери українських та іноземних каналів зафіксували як учасників акції б'ють, тягнуть по землі до міліцейських машин. Штовхнули та кинули на землю співкоординатора акції Юрія Луценка. Дісталося і кореспонденту УНІАН, який був присутнім під час подій на Хрещатику. В акції ліквідації містечка брали участь 400 міліціонерів. Державні прапори України під час бійки були нещадно розтоптані представниками МВС. Серед затриманих є і жінки. "Вони просто оточували намет і хапали людей, кидали у "воронок", а намети кидали на іншу машину", - охарактеризував дії міліції Юрій Луценко.


За словами співкоординатора акції Юрія Луценка, рішення суду, яким керувалася міліція, жителям містечка пред'явлене не було. Його текст вони змогли отримати вже після знищення містечка та арешту учасників акції.

Вже близько дев'ятої години наметів не було. Їх відвезли до філармонії, яка знаходиться поруч з аркою "Дружби народів". Саме під цю арку, згідно з рішенням суду, опозиція мала перенести свої намети. На місці, де раніше знаходилися намети, першу половину дня чергувало близько 100 працівників міліції, більша частина яких була у цивільному одязі. Ті учасники акції, які залишилися на свободі, поклали символічний букет гвоздик на пусту вулицю. Протягом дня на порожньому Хрещатику періодично збиралися групи людей, які прийшли до звичного вже наметового містечка, але нічого не побачили.

А ось як розповідають про це в міліції. Ліквідація почалася близько 9:00 ранку і завершилася "за двадцять хвилин", повідомив Інтерфакс-Україна начальник прес-служби міської міліції Олександр Зарубицький. Тим самим, зазначив він, "виконане рішення Старокиївського райсуду про демонтаж наметового містечка і очищення тротуару на вулиці Хрещатик". Ліквідацію проводили судові виконавці і комунальні служби. Міліція при цьому була присутня і забезпечувала правопорядок, підкреслив Зарубіцкий. Він сказав, що ніхто з демонстрантів не постраждав.


 Фото Reuters
 
Однак за інформацією координаторів акції, у кількох затриманих зламані ребра, одного жителя наметового містечка відвезли до лікарні просто з Радянського РВВС. За офіційною інформацією, затримано 44 людини. Більшість з них члени УНА-УНСО. Вони були затримані згідно зі статтею Адміністративного кодексу, що передбачає відповідальність "за невиконання розпоряджень представників правоохоронних органів", заявив заступник начальника київської міліції Савченко. Одразу ж по цьому кілька депутатів-опозиціонерів почали пошуки затриманих. У другій половині дня стало відомо, що близько десяти учасників акції утримують у Старокиївському РВВС, десять у Печерському, інших у Радянському РВВС. "Правоохоронці" не стали затягувати з судами над учасниками акції, і почали їх близько першої години дня. Суддя Печерського суду навіть особисто прибув до Печерського РВВС.

Ближче до вечора стало відомо, що близько 20 затриманих відпущено різними судами. На більшість з них накладено штраф 136 грн. ($25) на кожного. Під час розгляду цих справ декількох затриманих влада вимушена була відпустити без будь-яких покарань, оскільки з'ясувалося, що міліція діяла з порушеннями, а самі учасники акції не чинили опору. З'ясувалося, що протоколи про порушення складені невірно, з неправильно вказаним часом. Судові виконавці не пред'явили своїх документів та рішення суду. Невідомо за яких причин залишаються затриманими інші учасники акції, але один з них виявився 13-річним громадянином Росії і його збираються відправити на батьківщину.

Всупереч кадрам Reuters, НТВ та місцевих каналів представники МВС протягом дня стверджували, що міліція нікого не била під час ліквідації наметового містечка. У прес-службі київського УМВС кажуть, що жодна людина в ході заходів по ліквідації містечка, не постраждала. Ну а заяви про побиття міліціонери розцінюють як провокацію.


Близько 15-ї години ситуація навколо наметового містечка розглянули спільні збори керівництва акції "Україна без Кучми" та Форуму національного порятунку. Прийнято рішення наметове містечко не відновлювати. Наступні акції буде проведено 9 березня. Юрій Луценко говорить, що відповідь владі буде "адекватною", але не "аналогічною".

Про суд над Кучмою, який відбувся 25 лютого читайте тут

Офіційний сайт акції "Україна без Кучми"

Повний текст рішення Старокиївського суду

Коментарі політиків та представників влади

ВИСЛОВИ СВОЮ ДУМКУ НА ФОРУМІ "УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВДИ"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування