Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вашингтон загрожує припинити допомогу Україні
Стенограма брифінгу в Держдепі та послання Буша

П'ятниця, 2 березня 2001, 10:21
Читайте усне послання Буша Кучмі

Державний департамент США застеріг президента Леоніда Кучму, який зараз стикається з різкими внутрішніми протестами. Вашингтон пригрозив переглянути надання допомоги Україні, якщо він не вживе серйозних заходів з демократизації суспільства і лібералізації економіки.

Це перша надрізка заява нової американської адміністрації на адресу української влади, тим більше із загрозою переглянути обсяги допомоги США Україні.Як повідомив держдепартамент США, президент Джордж Буш доручив американському послу у Києві Карлосу Паскуалю передати це усне застереження главі української держави, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Буш дав зрозуміти, що вважає ситуацію на Україні "випробуванням прихильності уряду принципам правової держави, демократії і забезпечення прав людини". США бажають, заявив глава Білого дому в цьому вербальному посланні своєму українському колезі, бачити Україну "незалежною державою з ринковою економікою, країною, інтегрованою в євро-атлантичне співтовариство".

Як заявив прес-секретар державного департаменту США Річард Баучер, "наша підтримка цих цілей буде залежати від здатності України вжити конкретних заходів в області значних реформ". Тим самим він дав зрозуміти можливість скорочення американської допомоги в майбутньому, хоч поки що подібного рішення не прийнято. Вашингтон надав Україні з 1991 року близько 2,3 мільярда доларів.

Баучер повторив заклик США до Києва провести швидке незалежне розслідування справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, підкресливши, що Вашингтон чекає від Кучми початку діалогу з опозицією, і засудив розгін владою в четвер наметового табору протестуючих у столиці.

Уривок стенограми брифінгу спікера Держдепартамента США Річарда Баучера з приводу подій в Україні

Q:Чи можете ви щось сказати з приводу того, що українська міліція розігнала антикучмвіську акцію?

MR. BOUCHER: Ми жалкуємо з приводу дій української влади, які вона застосувала цього ранку. Вони ліквідували те, що ми бачили – мирну демонстрацію, яка проходила на головній вулиці Києва протягом кількох тижнів. Ми закликаємо українську владу до того, щоб вони дотримувалися своїх міжнародних зобов'язань щодо свободи зібрання.

Українська влада заявляла, що зобов'язується вирішити політичні проблеми конституційними засобами, встановити діалог з опозицією та брати в ньому участь, та прийняти заходи, щодо проведення та закінчення "прозорого" розслідування справи Гонгадзе. І ми також дуже настійливо попросили уряд дотримуватися тих зобов'язань.

Q: В Києві було повідомлення, що президент Буш направив лист Президенту Кучмі перед подіями 1 березня. Чи можете ви якось це прокоментувати?

MR. BOUCHER: Наш посол передав усне повідомлення від Президента Буша Президенту Кучмі 27 лютого. В цьому посланні він зазначив три головні теми, які, я думаю, вам відомі. Перше – існуюча ситуація в Україні, яка є випробуванням для України та її лідерів щодо зобов'язань про норму права, демократії та прав людини. По-друге, Сполучені Штати Америки та Україна разом мають спільну довгострокову мету, щоб Україна стала незалежною, демократичною, ринковою країною, яка існує згідно з правами та законами, та була інтегрована до Євроатлантичної співдружності. Та третє – успіх в досягненні цієї мети та нашій здатності забезпечити підтримку цієї мети залежить від концентрації кроків України до дуже важливої реформи.

Q: Це трохи складнувато. Я розумію, що це не є визначальним. Адміністрація дійшла до якихось висновків щодо корупції, адже ви говорите про репресії щодо журналістів, і в будь-якому випадку це анти-демократичні дії?

MR. BOUCHER: Є чимало тверджень. Чимало з них мають відношення до аудіозаписів. У деяких з них йдеться про знищення журналіста, у деяких про ставлення до суперників, у деяких про фальсифікацію виборів. Ми не маємо ніяких підстав для роздумів, які з них є справжніми, а які не є справжніми.

Як ви знаєте, уряд України розпочав розслідування. Я думаю, що ми певним чином маємо допомогти в цьому розслідуванні. Але зрештою, ми хочемо бачити, що розслідування проводиться згідно зі встановленими конституційними правами. І наша можливість допомагати в цьому урядові, допомога процесу реформ залежатиме від поважання конституційних та демократичних прав та законів.

Q: Якою буде допомога Україні – третьому за розміром реципієнту американської допомоги. Чи хтось розглядає можливість використання допомоги як важіля для того, щоб мати трохи більше демократії в Києві?

MR. BOUCHER: Немає ніяких змін і в нашій програмі щодо цього питання, але я думаю, що те повідомлення, яке ми зробили, робить досить зрозумілим те, що наша здатність їм в майбутньому допомагати багато в чому залежить від їх здатності та готовності дотримуватися Конституції, дотримуватися зобов'язань щодо норм права.

Q: Чи згодні ви з тим, що це придушення опозиції та деякі інциденти щодо преси не дають президенту Кучмі ніякого морального права керувати країною?

MR. BOUCHER: Я б не робив ніяких заяв з цього приводу.

Q: Ви можете підтвердити, що Україна все ще залишається третім найбільшим реципієнтом американської допомоги? Чи знаєте ви конкретні дані про обсяг допомоги?

MR. BOUCHER: Я не тримаю ніяких чисел в моїй голові. Я повинен все перевірити.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
14:56
Європою ширяться хвороби, які передаються через укуси комарів: випадки вже зафіксували в Криму
14:56
Європарламент закликав не вважати "перевибори" Путіна легітимними
14:56
Лукашенко заявив, що опозиція хоче захопити частину Білорусі і покликати НАТО
14:49
Європарламент виступив проти переговорів про членство в ЄС з Грузією через закон про "іноагентів"
14:45
Мапу інтернет-провайдерів, які працюють під час тривалих знеструмлень, масштабують на всю Україну
14:40
За кордоном повістки вручати не будуть – речник Міноборони
14:37
тенісСвітоліна несподівано поступилася Соррібес-Тормо в другому колі турніру в Мадриді
14:30
фотоСБУ затримала 9 колаборантів, які організовували "референдум" на Херсонщині
14:20
доповнено Окупанти убили 4 і поранили 6 мешканців Донеччини
14:11
Лукашенко пошкодував, що Білорусь лишилась без ядерної зброї після розпаду СРСР
Усі новини...