"Постороніться, пане Кучма"

П'ятниця, 2 березня 2001, 10:56
Step aside, Mr Kuchma

Джордж Сорос говорить, що український президент має передати свої повноваження

Майбутнє України як незалежної демократичної країни не ясне. Президент Леонід Кучма з'явився перед обвинуваченнями у співучасті у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе, чиє обезголовлене і розчленоване тіло було ідентифіковане цього тижня, через декілька місяців після його зникнення. Обвинувачення про ніби то причетність Кучми до злочинів, починаючи від вбивства і закінчуючи корупцією, належать його колишньому охороннику, який, після підслуховування президентського кабінету обнародував плівки, які, у разі доведеності їх реальності, стануть спустошливим звинувачувальним актом.

У Financial Times цього тижня Кучма підтримав розслідування, навіть запропонувавши залучити міжнародних експертів. Це похвальний жест, але він не може бути реалізований доти, поки Кучма не відійде в сторону і не дозволить розслідуванню розпочатися. Оскільки, як показує цей лист, навіть якщо він декларує підтримку розслідуванню, Кучма не упускає будь-яку можливість, щоб критикувати своїх опонентів.

Якщо Кучма буде незговірливим, продовжить нападати на політичних опонентів і мас-медіа, а також навмисно буде гальмувати слідство, він ризикує, що Україна повторить долю сусідньої Білорусі, де репресивний режим зробив політичну опозицію німою.

Навколишній світ не може залишатися осторонь. Західні уряди вже глибоко залучені в Україні. Серед колишніх радянських республік Україна була єдиним найбільшим реципієнтом американської допомоги. Між 1991 і 1997 роками Європейський Союз і члени-держави передали Україні 4,2 мільярда Екю, з яких 1,8 мільярда у вигляді грантів. З початку 90-х Всесвітній банк затвердив більше за 3 мільярдів доларів у вигляді кредитів і грантів, а також дві гарантійні операції на загальну суму 220 мільйонів доларів.

Ця крупномасштабна зацікавленість Заходу була продиктована, головним чином, геополітичними міркуваннями. Я також глибоко зайнявся Україною, але моя мета перебувала в допомозі трансформації закритого суспільства у відкрите. Я заснував в Україні Фонд Відродження у 1989, за 2 роки до того, як Україна стала незалежною. Відтоді я пожертвував більше за 100 мільйонів доларів на підтримку України. Я надавав західних експертів, які допомагали в доступі до Міжнародного валютного фонду і Всесвітнього банку відразу після того, як Кучма став президентом.

Уперше я зустрівся з Кучмою в 1994, коли він був кандидатом в президенти. Річард Ніксон, що був американський президент, запросив нас двох на ланч. На долі було написано, що в цей день Ніксон помер, і нам з Кучмою довелося обідати вдвох. Він справив на мене враження, як більш енергійний і відданий справі, чим його попередник.

Після цього багатообіцяючого початку, я із острахом спостерігав спад в ділових якостях Кучми. Я спостерігав тиск на незалежну пресу і застосування сумнівних методів під час його другої виборчої кампанії. Я публічно застеріг Захід проти терпимого ставлення до недоліків Кучми тільки через чутливе геополітичне становище України. Я попереджав, що його переобрання посилить владу корумпованих олігархів, які фінансували його передвиборну кампанію.

У останній раз я бачився з Кучмою в листопаді. Це була зустріч один на один у Києві. Я був приголомшений їдкими, роздратованими зауваженнями президента з приводу українського прем'єра Віктора Ющенка і колишнього віце-прем'єра Юлії Тимошенко. Я сказав, що того ж дня раніше зустрічався з Ющенком, який висловив лояльність по відношенню до Кучми. Я вважав, що для майбутнього країни було б кращим, якби два політики якось змогли працювати разом. І пізніше я виявився у незручній ситуації, закликаючи Ющенка пристосуватися до президента. Але це було до того, як відкрилася можлива участь Кучми у вбивстві Гонгадзе.

Громадська думка в Україні вимагає незалежного розслідування обставин смерті Гонгадзе. Зростаючі протести закликають до розслідування і все частіше до відставки Кучми.

Якщо пан Кучма турбується за виживання України. як самостійної демократичної країни, він повиненн відповідати за свої дії і передати свої обов'язки прем'єр-міністрові, конституційно визначеного наступника, якщо до цього призведуть результати слідства. Захід має зайняти чітку позицію, засуджуючи поведінку і дії пана Кучми. У міжнародної громадськості немає іншого шляху, як припинити співробітництво з паном Кучмою до того часу, коли безстороннє слідство завершиться і всі винні будуть покарані. Населення має знати, що Захід стоїть на їхньому боці, у опозиції до будь-якої спроби пана Кучми ухилитися від відповідальності, або, врешті-решт, від закону.

Я залишаюся прихильником надання допомоги розвитку відкритого суспільства в Україні. Я закликаю інших донорів продовжувати підтримку громадянського суспільства. Було б трагедією, якби помилки Кучми вимусили міжнародну громадськість відмовитися від підтримки громадянського суспільства в ці найважкі часи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування