Розгін табору може піти на користь опозиції

Понеділок, 5 березня 2001, 10:38
Євген Кисельов: Минулого тижня політична криза в Україні продовжувала стрімко розвиватися. На початку тижні влада, нарешті, визнала, що незалежний журналіст Георгій Гонгадзе, як відомо, який виступав із різкою критикою на адресу президента Кучми, був убитий. І порушили кримінальну справу. А 1 березня в Києві сили правопорядку знесли наметовий табір опозиції на Хрещатику. І в той же час перший заступник голови парламенту закликав до створення коаліційного кабінету міністрів, склад якого буде погоджений між президентом, парламентом і урядом, закликав провести зустрічі між Кучмою, прем'єр-міністром і головою парламенту. А тим часом, на сторінках американської The New York Times і британської Daily Telegraph з'явилися нові сенсаційні викриття Миколи Мельниченка - колишнього охоронця Леоніда Кучми, що, нібито, таємно записував розмови президента.

 Фашисти!
 
Я нагадаю, хто не знає, деякі подробиці, деякі деталі цієї історії, що додають абсолютно детективний характер політичній кризі в Україні, або, скажемо так, характер гостросюжетного політичного трилера. Микола Мельниченко переховується за кордоном і став публікувати фрагменти цих записів, які нібито викривають президента України в корупції, тиску на керівників правоохоронних органів і спецслужб, у тому, що він віддавав накази про підтасування результатів президентських виборів, про порушення кримінальних справ щодо політичних опонентів, про організацію замахів на своїх критиків. Мельниченко стверджує, що став робити ці таємні аудіозаписи після того, як став свідком усіх цих розмов Леоніда Кучми, що потрясли його. Мельниченко стверджує, що має у своєму розпорядженні сотні годин аудіозаписів, але не збирається усі їх публікувати, поки не дочекається остаточних результатів експертизи. Цю експертизу проводить міжнародна незалежна організація. Вже після того, як Мельниченко опублікував ці інтерв'ю, The New York Times і Daily Telegraph стали відомі перші результати експертизи. Міжнародний інститут преси, що провів експертизу 30 годин аудіозаписів, заявив про надзвичайно малу можливість монтажу і фальсифікації. І водночас заявив, що імовірність установлення факту фальсифікації теж досить мала, при тій умові, що цифровий запис здійснювався на високому професійному рівні. Останні новини про те, що відбувалося на минулому тижні на Україні, у репортажі нашого спеціального кореспондента Олексія Поборцева.
Кореспондент: Як і завжди, у ці вихідні головна вулиця української столиці – Хрещатик – перетворилася в пішохідну зону. І крім кількох людей, що роздають перехожим листівки і газети, та підозріло великої кількості стражів правопорядку, що гуляють, нічого вже більше не нагадує про наметовий табір опозиції, який простояв тут понад 2 місяці та ліквідували за півгодини в минулий четвер.

 Фашисти!
 
О 8 годині 40 хвилин ранку намети оточили міліціонери і бійці спеціального підрозділу МВС України "Беркут" і, не чекаючи поки судові виконавці пред'являть мешканцям наметового містечка рішення суду про його ліквідацію, почали цю саму ліквідацію. Під прикриттям міліції двірники моторно розбирали намету і кидали недоторканну власність українських депутатів у вантажівки. Живий ланцюг маніфестантів із радикального "УНА-УНСО" навколо одного з наметів тільки сприяв піднятттю бойового духу міліції.

Чоловік у кадрі: Фашисти!

Кореспондент: Найвідчайдушні молоді люди лягли під колеса машин, але розгін табору це загальмувало не надовго. Найбільш активних розсадили по машинах і розвезли по різних відділеннях міліції. Усього затримали 44 чоловік, більшість із яких після втручання депутатів через кілька годин відпустили, оштрафувавши на 136 гривень, це близько 25 доларів США. Самі мешканці наметового табору називають дії міліції одним словом: "безпрєдєл".

Ганна Корниєнко, голова Союзу "Жінки України за майбутнє дітей": Хлопців били. Я, коли мене тягли, по-перше - це так соромно, мене тягли на очах у всього народу в напіввисячому стані. Я просила: відпустить хоча б ноги - ніхто нічого мене не чув. Я пам'ятаю це обличчя величезне, от таке самовдоволене, противне, що він узагалі, мені здається, він насолоджувався тим, що він мене, от це, тяг.

Кореспондент: Президент України схвалив рішучі дії міліції, підкресливши, що вона виконувала рішення суду.

 Леонід Кучма, президент України
Леонід Кучма, президент України
 
Леонід Кучма, президент України: А те, що сьогодні влада показала, що є влада, я вважаю абсолютно правильне рішення. І в майбутньому усі повинні знати. І дуже сумно, що депутати, які повинні дотримуватися законів українських, вони просто їх не тільки ігнорують, а я б сказав дещо гірше.

Кореспондент: Українські політичні оглядачі відзначають, що розгін табору може піти опозиції тільки на користь.

Микола Томенко, політолог: Але, як ні дивно, мені здається, що це знову як би допомога опозиції. Не тільки тому, що це якусь симпатію і жалість викликає в людей, тих, що ще не визначилися, підтримувати їм Кучму, або їм підтримувати опозицію. І я думаю, що як би ідея вулиці уже вичерпала себе, і я давно говорю про те, що вулиця не стала реальним суб'єктом політичної гри.

Кореспондент: На думку Томенка, щоб на вулиці під прапори опозиції вийшла значна більша кількість людей, повинні відбутися якісь серйозні події.

Микола Томенко: Сьогодні немає ні емоційного підйому, сьогодні немає додаткових мотивацій, тобто що місяць тому ініціатори "України без Кучми" говорили, що президент винний в убивстві Гонгадзе, і вони сьогодні це говорять. Як раніше вони стовідсотково не могли це довести, так і зараз вони стовідсотково не можуть довести. Тому, я ще раз говорю, що мені здається, що вулиця – це такий психологічний контекст, що найближчим часом не буде визначати прийняття політичних рішень.

Кореспондент: Голова соцпартії України Олександр Мороз, який повернувся в суботу з поїздки в США, із такою оцінкою категорично не згодний.

 Олександр Мороз, депутат Верховної Ради України
Олександр Мороз, депутат Верховної Ради України
 
Олександр Мороз, депутат Верховної Ради України: Хочу сказати, що це агонія режиму влади в Україні. І все те, що намічається опозицією, все буде реалізовано. І піти від відповідальності, від конкретних відповідей на те, хто був винуватцем, хто убив Георгія Гонгадзе, піти від відповідальності за усе те, що робиться зі свободою слова в Україні, із порушенням прав людини, із втручанням у Конституцію, у конституційні права громадян, виборчий процес і так далі - за все це доведеться відповідати. Тому даремно дехто вважає в Україні, що настав період нібито, ну чи що, відступу опозиції і переваги влади над опозиційними силами. Це помилка.

Кореспондент: На тлі бурхливих політичних подій останнього тижня адвокат матері зниклого 16 вересня минулого року в Києві журналіста Георгія Гонгадзе заявив нам, що, хоча Генеральна прокуратура і визнала сам факт убивства, однак проводити додаткові експертизи з останками тіла загиблого, щоб установити причину смерті, прокурори відмовляються.

Андрій Федур, адвокат Гонгадзе: Генеральна прокуратура не має причини смерті Георгія Гонгадзе, тобто ця причина не встановлена. І Генеральна прокуратура на сьогоднішній день не виконує яких-небудь заходів, спрямованих на встановлення причини смерті. Тобто сьогодні Генеральну прокуратуру, можна сказати, причина смерті не цікавить. Судячи з дій, не по розмовах, а судячи з дій. Це надзвичайно має негативні наслідки, тому що без встановлення причини смерті, фактично ця кримінальна справа не має ніяких судових перспектив.

Кореспондент: Сьогодні прокуратура готова видати тіло Гонгадзе родичам для поховання.

 Андрій Федур
Андрій Федур
 
Андрій Федур: Якщо зараз зробити поховання, те фактично це буде, вибачите за таке порівняння, і похована ця справа, тому що тоді про проведення яких-небудь досліджень на встановлення причини смерті узагалі вже мови ніхто вести не буде.

Кореспондент: Щодо скандальних записів, зроблених у кабінеті в Леоніда Кучми, то, судячи з останніх заяв майора Мальниченка, що зробив їх, поки далеко не всі плівки були віддані гласності. При цьому сьогодні прихильники Кучми вже не говорять, що записати українського президента в його власному кабінеті було в принципі неможливо.

Валерій Пустовойтенко, екс-прем'єр-міністр України, голова Політради при президенті України: Робиться це елементарно. Я в 93-му році займався у свій час за пропозицією президента, і тоді керівники служби безпеки сказали, що, якщо задача буде поставлена, вона буде обов'язково виконана. Тому потрібно просто простіше до цих питань відноситися. Це просто непорядно.

Кореспондент: Лідер пропрезидентської партії "Трудова Україна" у Верховної Раді Сергій Тігіпко говорить, що проблеми генерального прокурора й інших силових міністрів усе рівно треба буде вирішувати. І закликає до діалогу з опозицією.

 Сергій Тігіпко
Сергій Тігіпко
 
Сергій Тігіпко, лідер Української партії "Трудова Україна" Верховної Ради: Необхідно визнати, що дійсно є проблема, тому що багато хто навіть серед політиків України як би говорять, що ні, нічого немає, усе нормально. Знаєте, так і проблеми немає і давайте нічого не показувати, не висвітлювати, не говорити про це. Так не вийде вже. Я думаю, що саме починати треба з того, що визнати, що проблема існує, і починати пробувати розмовляти, для того щоб діалог почати. Я думаю, що це можуть почати політики, саме керівники, лідери партій, лідери фракцій. Необхідно зняти крайні позиції.

Кореспондент: Під "крайніми позиціями", мабуть, розуміється головне гасло опозиції "Україна без Кучми". Але більшість лідерів опозиції відмовитися від нього поки не можуть. Дев'ятого березня вони готують нові великі акції протесту по всій Україні. Дев'яте березня вибрали не випадково: у цей день по всій країні широко відзначається день народження славного українського кобзаря Тараса Шевченка, який завжди стояв на стороні пригноблених. Лідери опозиції говорять, що сюди, до пам'ятника поета в Києві, прийдуть як мінімум 5 тисяч осіб під гаслом: "Шевченко з нами проти Кучми".

Олексій Поборцев, Євген Ковальов і Дмитро Неонілін, телекомпанія НТВ із Києва

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News