Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Опозиції дали строк

Вівторок, 6 березня 2001, 15:00
Повний текст звернення

Опозиція має піти з владних структур. Цього вимагає Кучма. Він черговий раз дав строк державним службовцям визначитися з політичною позицією і попередив, що не допустить наявність опозиції в самій владі. Практично, Кучма чекає, що люди у владі визначатимуться з тим, на чиєму вони боці. Швидше усього, від цих людей чекають публічних заяв і клятв у вірності режиму. Всіх інших автоматично прирахують до стану опозиції, що в Україні рівносильно слову "ворог".

У вівторок Кучма виступив з обширною промовою на перед Національною радою з узгодження діяльності загальнодержавних і регіональних органів влади і органів місцевого самоврядування. Цей виступ перед широким колом осіб деякі розцінюють як тренування перед його зверненням до парламенту. Однак більшість спостерігачів схильні вважати, що виступу гаранта депутати не дочекаються.

Опозиції дали тиждень

"Пропоную кожному державному службовцю, починаючи з міністра, всім, хто причетний своїм членством, симпатіями, не кажучи вже про дії, до опозиційних утворень, протягом тижня визначитися: або вони звільняють місце в органах влади, або публічно відмежовуються від антидержавних формувань. Це буде політично правильно і чесно перед собою і власним народом", заявив президент.

Президент звернув увагу "на розгубленість деяких державних службовців, навіть вищого рангу, на їх вичікувальну позицію" у ситуації, що склалася в Україні. "Складається враження, що хтось хоче відмовчатися, що рівнозначно покірному заохоченню цих дій. Я цього не розумію і не сприймаю", каже Кучма.

І тут же показав пряник. Коли у Верховній Раді сталася "м'яка" революція, говорить гарант, маючи на увазі створення більшості, то опозицію практично відкинули в бік". "Це не цивілізовано", м'яко припустив президент.

"Опозиція має брати активну участь у процесах, які відбуваються в країні", оскільки опозиція "відображає інтереси тієї частини населення, яка за неї проголосувала", продовжує Кучма і нагадує, що за його "ярого" опонента на президентських виборах, лідера Компартії Петра Симоненка, проголосувало близько 10 млн. виборців. "Ми не можемо це не враховувати".

Опозиція готує переворот?

Зрозуміло, що Кучма виступив рішуче проти змін Конституції, що пропонуються опозицією, яка пропонує перехід до парламентської форми правління. Для Кучми така постановка питання - не що інше, як "фактична зміна конституційного ладу".

"Скільки треба цинізму і неповаги до людей, аби практично відкинути реалізацію підсумків референдуму, щоб тут же розпочати роботу з перекроєння під себе Конституції для задоволення власних політичних амбіцій".

Боротьба розв'язана проти президента "з використанням найбрудніших і найцинічніших технологій не заради національного порятунку, не заради зміцнення держави, добробуту народу, а заради самої влади". "Ми маємо зробити все, як в центрі, так і на місцях, щоб демократичним шляхом захистити суспільство від таких спасителів", говорить президент.


Кучма – провідний захисник свободи слова

Президент Кучма "категорично проти" будь-яких спроб тиску на свободу слова в Україні. Необхідно "змінити характер взаємовідносин влади зі засобами масової інформації", вважає гарант.

Черговий раз президент заявив, що "в Україні дійсно немає по-справжньому незалежних ЗМІ", є, в більшій мірі, державні ЗМІ, які більше "схожі на радянські", в яких відбивається лише одна точка зору. Є і велика кількість недержавних ЗМІ, які "відображають не ті думки, які існують в суспільстві, а думки своїх власників".

Ще Кучма знову нагадав, що цій темі буде присвячений цілий розділ в його посланні до парламенту.

Кучма хоче "повернути людей до політики", щоб не було більше провокацій

Президент запропонував створити громадську раду "з найавторитетніших людей - представників різних соціальних груп і професій", яка б заздалегідь розглядала всі проекти державних рішень - чи відповідають вони демократичним нормам і стандартам.

"Давайте через такий механізм працювати, щоб люди бачили, що нам нема чого приховувати".

Така "непричетність і відсутність відповідальності у людей за долю України", переконаний президент, і є причиною нинішньої кризи. Люди "демонструють байдужість або дозволяють себе втягувати у провокації", продовжує Кучма. Це зумовлено відсутністю у населення "доступу до механізму прийняття політичних рішень, можливості контролю структур влади на всіх рівнях".

Кучма збирається зосередити свої зусилля на тому, щоб "повернути людей до реальної політики". Це, на його думку, є необхідною умовою створення громадянського суспільства в Україні.

Гарант знову чекає на провокації

Майбутню передвиборчу кампанію "певні політичні сили" спробують використати для загострення ситуації в Україні. "Стрімка підготовка до виборів 2002 року вже почалася і може призвести до гальмування роботи парламенту взагалі", поставив діагноз гарант.

Це тема стала поводом для того, щоб знов пройтися по пропорційній системі виборів. "Якщо народні депутати хочуть калічити Україну, розшматувати державу, дезорганізувати регіони, то нехай продовжують наполягати на пропорційній системі виборів. Якщо закон про вибори до парламенту необхідний для партій, точніше їх активістів, це одне, якщо для українців - інше".

Правда, як з'ясувалося, в принципі, Кучма не проти пропорційної системи і Україна до неї "обов'язково прийде", але для цього необхідний час.

Ось, пригадав гарант, його давно "уламували" на проведення парламентських виборів за змішаною системою, і умовляли, що це буде сприяти структуризації парламенту. "Що вийшло у парламенті? Скільки сьогодні фракцій у Верховній Раді? Скільки перебіжок з однієї фракції до іншої? Так ви по всій країні це зробити хочете?", обурився президент.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування