Кучма для Німеччині – нащадок радянського атавізму

Четвер, 8 березня 2001, 14:24
В Україні існує серйозний дефіцит демократії у всіх гілках влади, вважає Ганс-Ульріх Клозе. Слідом за США тепер провідна країна Євросоюзу – Німеччина – висловлює занепокоєння ситуацією в Україні.

Для подолання хиб розвитку Заходу необхідно прямувати до більш "інтенсивного діалогу з Києвом", сказав в інтерв’ю українській службі "Німецької хвилі" Ганс-Ульріх Клозе, голова комісії бундестагу з питань зовнішньої політики. Клозе, який є членом правлячої нині соціал-демократичної партії, вважає "абсолютною утопією" міркування, "що за одне десятирічча можна перетворити авторитарний диктаторський режим, який панував протягом майже 80 років, на демократичний".

Німецький парламентар у лютому перебував у Києві та мав зустріч з Кучмою. Тоді він обмежився загальними словами – зараз Клозе виявився більш конкретним і менш коректним.

Як вважає Клозе, дякувати за економічний прогрес українці мають Ющенка. "Реформи, які було розпочато останнім часом, це передусім заслуги Ющенка та його уряду. Важливо, щоб президент зберіг цього прем’єра", - заявив "Німецькій хвилі" депутат.

Щодо опозиції, то, на думку Клозе, було б занадто сміливо стверджувати, що вона "є справді демократичною альтернативою нинішній владі". Щоб врятувати Україну і залишити її на "демократичному шляху розвитку", Захід повинен "відповідно реагувати на заяви Києва про європейський вибір".

До сторінок радянської історії України звертається і провідна німецька газета "Франкфуртер Альгемайне". "Можливо, сьогоднішні олігархи, які разом з президентом походять з лав старої радянсько-комуністичної номенклатури, зробили важливий внесок у становлення української незалежності. Але при цьому вони керувалися не бажанням домогтися державної самостійності пригнічуваної нації. Олігархи хотіли вхопити шмат радянського пирога, чи то підприємство, чи то природні ресурси. Рушійною силою в процесі відокремлення від Москви аж ніяк не був український патріотизм", - пише видання.

Зараз "політично-фінансові групи (так звані "клани") заважатимуть Україні перетворитися на нормальну державу". Як вважає "Франкфуртер Альгемайне", проти цього сценарію "не буде заперечувати хіба що Росія, оскільки в такому разі буде простіше взяти під контроль провідні українські підприємства".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування