"Хто ви такі, щоб давати мені оцінку?", - запитав Кучма в "Української правди"

Вівторок, 3 квітня 2001, 00:00
Увага! Своєрідну "мову" Леоніда Кучми передано українськими літерами.

Президент ще раз остаточно дав зрозуміти, що переговорів з опозицією не буде. У вівторок на зустрічі з представниками регіональних ЗМІ він не читав з папірця, говорив від себе. Наговорив багато...

"Я схож на ненормального? Га? Сідати з тими (за стіл переговорів – УП), хто вимагає мого усунення? З такою вимогою я за стіл переговорів сідати не збираюся", - заявив Леонід Данилович.

"Я не прогноз вам даю, я істину даю. Да, я піду у відставку... У листопаді 2004 року". Всім іншим Кучма продемонстрував знання народної мудрості та нагадав приказку "і хочєтся, і колється, і мама нє вєліт".

"Я всенародно обраний президент і з цього вихожу", - сказав "гарант".

Нечувану демократичність продемонстрували організатори прес-конференції і можливість поставити свої питання отримали не тільки "регіонали", а й представники "Української правди", газети "Грані" та інші опозиційній журналісти.

На питання УП щодо можливого дострокового припинення повноважень у зв'язку з низьким рівнем довіри до президента, який демонструють соціологічні дослідження, Кучма заявив : "По-перше, я не пропоную вам закрити "Українську правду", яка не користується в суспільстві взагалі ніякою підтримкою. Але ви її випускаєте". (Тут регіональні журналісти почали аплодувати).

"Тепер щодо опозиції. Скажіть, будь-ласка, а що таке опозиція? І хто в нас опозиція?", - спитав "гарант". А коли президенту сказали, що для того, щоб бути опозицією зовсім не обов'язково реєструватись він відповів: "Да? От бачите...Це ваша думка, а моя думка зовсім інша. Яка програма цієї опозиції? Потім, скажіть, будь-ласка, яка ж це опозиція в якій Пинзеник і Мороз? Пинзеник – риночний радикал, а Мороз – соціаліст. Чого ця частина опозиції присвоєла на себе, так сказать, звання опозиції? А, що повинен сказати Симоненко, за якого проголосували 10 млн.? Що повинна сказати Наталя Вітренко? Чом вона не потрібна сидіти разом із всіма опозиціонерами"?

Президент налаштований радикально: "Я капітулювати перед вами не збираються". Леонід Кучма почав апелювати до УП, як до самої опозиції.
І взагалі протягом всієї прес-конференції намагався повчати журналістів, як їм треба писати, ставити питання.

"Хто ви такі, щоб давати мені оцінку?", - майже прокричав Кучма "Українській правді". Ірина Погорелова (газета "Грані") на своє питання отримала таку відповідь: "Ви завжди занадто спрощено питання задаєте, а пишите, я переконаний, ви ще гірше".

А от Тетяні Коробовій він порадив "самоочиститися". Це "гарант" сказав, коли журналістка поцікавилася, що Леонід Данилович відчуває після арешту Мілошевича: жаль, стурбованість чи перспективи?

"Я ні разу ваших опусів не читаю. Бо "Грані" недоступна газета. Мені кладуть на цю, на полку ті, які офіційно виходять, так сказать. Де ви хоть друкуєтесь?", - спитав гарант у журналістки. (Цікаво, навіщо президенту знати де друкуються "Грані"...Щоб "притиснути" друкарню?) На що Тетяна Коробова відповіла невинним голоском: "Давайте я вам буду приносити, Леоніде Даниловичу". (Про те, що Кучма збрехав, коли сказав, що не читає "Грані", можна пересвідчитися, згадавши його попередню прес-конференцію, а також "компліменти" на адресу персонально Коробової.)

А якась журналістка з регіону "нарвалася" на традиційний жарт "гаранта". Вона спитала його, якими зараз є стосунки прем'єра і президента. "У меня нікакіх прямих отношеній нєт. Що ви маєте на увазі?", - усміхнувся Кучма. "Політичні, я маю на увазі", - відповіла почервоніла журналістка.

Але повернемось від лірики до "нєтлєнок" гаранта.

До УП і опозиції: "Якщо ви висуваєте абсурдні пропозиції, які президент ніколи не сприйме і не сяде.... Я капітуліровать перед вам не збираюсь. Це ви переді мной повинні капітулювати".

До тих, хто ще сподівається на поступки президента у відносних з опозицією: "І, на мій погляд, я, знаєте, весь цей час шов на зустріч, ви почали розуміти це моє, як слабкість. Так я хочу щоб у вас не було такої переконливості".

До УП і опозиції: "З такими розмовами, з таким тоном, з такими вимогами, знаєте, ви повинні питання задавати в іншому місці і не президенту України".

З приводу його відставки: "Є Конституція – будь-ласка. Там всі є важелі. А якщо хтось комусь не до вподоби, то вибачте. Я з цього приводу притчу розкажу. Батько сина вирішив оженити. Прийшов там до сусіда, в нього донька симпатична. (Може не коректно, але я вже зупинитись не можу). Ну, попросив, щоб вона ж... е-е-е показала себе всю. Вона не погоджується, а батько й каже: "Давай. Що ж. Собі вибирає дружину". Але коли все завершилося, каже: "Ні, не підходиш". Дівчина в плач: "Чому"? Очі не того кольору. Так що. Бажаємо успіхів на цьому шляху".

Про опозицію: "Я сподіваюсь, що у політиків здорового глузду більше, ніж зараз у них в головах".

Про відносини України з Російською Федерацією: "Їх, навпаки, необхідно нарощувати. Росія без нас обійдеться, ми без Росії – ні".

До проурядових фракцій у більшості: "Хай Пинзеник скаже з ким вони. ...Якщо ні, хай портфєліки віддадуть".

Окремо президент говорив про кризу в Україні, або її відсутність. "Да, сьогодні дійсно є проблеми", - визнав "гарант". Але, на його переконання, "системної кризи, як дехто хоче подати, немає". "Регіони живуть не тим чим Печерські пагорби". А політична криза – "добре спланована акція". А імідж України, за президентською логікою, навмисно паплюжать: "Ми виливаємо стільки бруду на власну країну...на це тільки українці, а я б не назвав їх українцями, здатні".

А коли Кучму запитали, що він думає про імідж України у світі, який впав дуже низько, він сказав, що "треба підніматись і йти далі". Однак президент вважає за необхідне "розібратись з причинами, чому ти впав – сам або тобі підставили ножку". Він впевнений, що "ножку підставили", а "хто це зробив, ми скоро знатимемо по іменах".

Далі пішли натяки, від яких мав б злякатись і прем'єр в тому числі.

"У мене було зустрічів 20-ть з главою уряду та парламенту. Де ті записи? Чи не вигідно їх показувати? "Гарант" запевнив, що то були "дуже цікаві розмови", в яких він часто виступав "просто спостерігачем".

"Все, що відбувається, направлено проти України. Хто за цим стоїть - думайте разом зі мною. Для чого це робиться? Я не знаю. А може і знаю, но не скажу", - таємничо промовив Кучма.

Після зустрічі, правда, з досить таки зіпсованим настроєм, "гарант" мабуть поїде святкувати день народження онука, якому виповнилось 10 років. Перед початком прес-конференції Кучма просив не ставити йому неприємних питань. Так сталося...

Попередня зустріч Кучми з журналістами відбулась 20 жовтня 2000 року, коли ще слова "Мельниченко" і "Тараща" не несли для українців ніякого смислового навантаження. Але ще "той" Кучма був знаковий:

Кучма мириться з олігархами і читає газету "Грані"
Кучма готовий жити в мирі з українськими олігархами. Але для цього вони мають бути маленькими і не займатися політикою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News