Тепер тільки глухий не бачить прагнення Кучми до діалогу

Середа, 4 квітня 2001, 19:27
Кучма зібрав партії, щоб налагодити діалог, але черговий раз продемонстрував свої погані манери. Гарант знову показав, що впритул не бачить опозицію, яка говорить не завжди приємні йому речі.

На зустріч з президентом в середу зібралися представники близько 75 партій, але тільки обрані удостоїлися честі сидіти з ним за одним прямокутним столом. Серед "щасливчиків" - глава "Демократичного союзу" Олександр Волков, лідер СДПУ(о) Віктор Медведчук, ініціатор створення об'єднання "Центр" Андрій Деркач, загарбниця Демократичної партії Ганна Антоньева, головний ліберал Володимир Щербань, "зелений" Віталій Кононов.

Опозиції разом з дрібними партіями, типу Морської, або партії "Світло зі Сходу" (так романтично назвав свою партію Олександр Чародєєв), дісталося місце на галерці. До речі, Пинзеник, який попав не так давно в немилість до гаранта, також розмістився подалі від Кучми.

Спочатку, як стверджують очевидці, лідери партій стали змагатися в плазуванні перед Кучмою. "Ми беремо на себе відповідальність за екологію в країні, за флору і фауну. Спасибі вам, Леонід Данилович, за те, що ви є!", - так скромно почав свою промову представник якоїсь там екологічної партії.

Голова всіх селян Сергій Довгань подякував Кучмі за те, що той нарешті повернувся обличчям до Росії, в той час як всякі там морози їздять по вашингтонам.

У тон йому продовжували інші, поки слово не взяли представники опозиції.

Хмара, у властивій йому, м'яко кажучи, нетактовній манері прямо сказав, що президент не має морального права керувати країною. Виступили ще двоє учасників Форуму нацпорятунку. Але Кучма наполегливо не помічав піднятої руки секретаря політради Соцпартії і одного з координаторів акції "Україна без Кучми" Юрія Луценка.

Навіть у відповідь на репліку одного з учасників зустрічі до Кучми - мовляв, зверніть увагу на Луценка, президент прямо заявив, що Луценку він слова давати не буде.

Після цього опозиції не залишилося нічого іншого, як покинути зустріч, розповідає Луценко. Разом з ним засідання покинули ще близько десяти політиків. Наостаннє Луценко пригадав про обіцянку, що її дала президенту постійна авторка "Граней" Тетяна Коробова, регулярно забезпечувати гаранта свіжими номерами газети.

"Я цього бруду читати не буду!", - різко кинув гарант. "Даремно, а в камері згодилося б", в тон йому відповів Луценко.

Як сказав після зустрічі журналістам прес-секретар президента, виступи "опозиціонерів" зводилися до того, що президент має піти у відставку. "Опозиція сьогодні показала, що не буде йти на переговори з президентом, оскільки єдиною її вимогою є відставка Леоніда Кучми", - говорить Мартиненко.

А сам президент стверджує, що на зустрічі сторони "намагалися почути один одну". "І ми почули один одного, а хто глухуватий, той і пішов".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування