"Батьківщина" ще не вирішила – підписувати чи ні

Четвер, 5 квітня 2001, 14:25
Триває перепис парламентської більшості. За станом на четвер, повідомив журналістів депутат Олександр Волков, свої підписи поставили депутати від групи "Трудова Україна", "Відродження регіонів" (фракція партії "Демократичний союз" та Аграрної партії) та фракції Народно-демократичної партії і Партії зелених. Лідери фракції УНР, НРУ та ПРП підтвердили у четвер свої наміри знову увійти в більшість. Як і передбачалося, скоріш за все, фракція "Батьківщина" відмовиться підписуватись і полишить більшість.

Хоча лідер фракції "Батьківщина" Олександр Турчинов повідомив парламентських журналістів, що остаточне рішення ще не прийнято.

"Ми дуже уважно спостерігаємо за ситуацією, аналізуємо її, і будемо, безумовно, обговорювати це питання на фракції і на президії нашої партії, щоб прийняти відповідне рішення. Більше того, ми домовились про проведення консультацій з прем'єр-міністром навколо цієї проблеми і навколо питання подальшого існування конструктивного крила в парламенті. Ми будемо проводити консультації і з іншими депутатами, групами, фракціями, які займають демократично виважену позицію, які не підтримують тоталітарний устрій в Україні", - передає слова Турчинова парламентський кореспондент УП.

Єдиною умовою, за якої члени "Батьківщини" зможуть погодитись на підписання угоди про більшість, може стати зміна її тексту. За інформацією народних депутатів, зараз для підписання роздано текст, який один в один повторює той, що був рік тому.

"Цей документ був актуальний рік тому. Я вважаю, що зараз він не актуальний. Безумовно в парламенті повинна існувати більшість, яка бере на себе відповідальність. Але ми підпишемо документ, якщо там не буде говорить про підтримку президента. В іншому випадку – ні", - заявив Олександр Турчинов.

Коментуючи позицію народного депутата Володимира Філенка (член Форуму національного порятунку та фракції "Реформи-Конгрес"), який поставив свій підпис першим, Турчинов вислови думку, що "Філенко трошки поспішив, але це його позиція". Лідер фракції "Батьківщина" нагадав, що Філенко таким чином хотів підтримати уряд Ющенка. Однак, на думку Турчинова, це суперечливий довід.

Відповідаючи на питання кореспондента УП щодо можливості розвалу фракції "Батьківщина" у разі відмови ставити підписи Турчинов заявив: "Ви знаєте, фракцію атакували в більш важких умовах і фракція витримала ці удари. Я розумію, що буде спроба відняти комітети. Для нас ідея і підтримка виборців більш важливі ніж всі комітети ВР разом взяті". "Ми дарувати (посади в комітетах – УП) нічого не будемо – зможуть відібрати, хай спробують це зробити", - сказав народний депутат.

Ідею змінити текст угоди підтримує і представник президента в парламенті Роман Безсмертний. Однак, звичайно ж, він не висловлюється за відмову від згуртування народних депутатів навколо ідеї підтримки курсу президента.

"Необхідно терміново переглянути зміст угоди, під якою були поставлені підписи. Підписи мають ставитися не просто під пустим текстом, а під текстом, який передбачає певний договір між тими силами, які складають парламентську більшість", - заявив Безсмертний.

Представник президента в ВР вважає, що не може радити іншим депутатам яким має бути цей текст. Він заявив, що "не може диктувати членам більшості текст угоди – це їхня справа". "Вони можуть сформувати більшість навколо ідеї будівництва якогось пам'ятника чи захисту рослин", - пожартував Роман Безсмертний. Пізніше, коментуючи заяву про необхідність зміни тексту, пожартував і Олександр Волков: "Я дуже поважаю Романа Безсмертного. Якщо він так сказав – значить так має бути".

Якщо ж залишити жарти осторонь, то, за інформацією самих народних депутатів, формально існує проект нового документу, але він не узгоджений на координаційній раді більшості і навіть не всі депутати ознайомлені з цим проектом.

Щодо термінів, коли має закінчитись перереєстрація, Олександр Волков жалівся, що процес затягується. "В нашій фракції три чоловіка не підписали – їх немає у залі. Тому цей процес може розтягнутися. Так може бути і в будь-якій іншій фракції – по два, по три чоловіка відсутні у залі. Дуже жаль, що сьогодні всі не на місцях, а наступний тиждень це робота в комітетах", - сказав Волков і додав, що перепис буде закінчено приблизно наприкінці наступного тижня.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування