Україну рекомендують виключити з Ради Європи
У Києві говорять, що так не домовлялися

П'ятниця, 6 квітня 2001, 11:47
Візит до Києва справив глибоке та незабутнє враження на Ханну Северинсен. У Парижі моніторинговий комітет ПАРЄ ухвалив рекомендацію призупинити членство України в Раді Європи. Рішення прийнято майже одноголосно.

Про позицію комітету, ухвалену напередодні, Северинсен повідомила українській службі радіо "Свобода". За словами співдоповідача моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи, "ми ухвалили резолюцію і рекомендації, які дуже критичні, особливо щодо президента". "Йдеться про зловживання владою, зокрема, утиски свободи слова, придушення опозиції. Ми рекомендуємо Комітету Міністрів Ради Європи розпочати процес призупинення членства України в Раді Європи", - говорить депутат. Перед приїздом Северинсен Тимошенко, з якою депутат мала намір зустрітися, була звільнена з СІЗО. Після побачення увечері та від'їзду європарламентарки з України Тимошенко знову повторно арештували.

За словами Северинсен, резолюцію підтримали всі члени моніторингового комітету ПАРЄ, за винятком його голови - парламентарія з Португалії Жоау Боску Мота Амарала. На це рішення комітету не вплинуло прийняття кримінального кодексу 5 квітня. "Для мене це означає, що зараз виконуються ті обіцянки, які мені дали в Україні щодо законодавства, і я це вітаю. Але ви повинні зрозуміти, що наша критика торкається не лише законодавства. Чомусь в Україні панує хибна думка, що нас турбують лише закони. У нас багато інших зауважень, які описані у моїй доповіді", ― заявила Ханна Северинсен "Свободі".

Представники України, згідно з повідомленням радіостанції, брали участь лише в обговорені резолюції моніторингового комітету ПАРЄ, але не могли голосувати. За словами народного депутата України Іона Попеску, члена комітету від групи європейських соціалістів, "припинення повноважень української делегації в Раді Європи, а також членства України в Раді Європи" може бути реалізовано після схвалення рекомендації моніторингового комітету і невиконання Україною своїх зобов'язань до червня 2001 року.

У проекті доповіді співдоповідачів комітету ПАРЄ Ханни Северинсен і Ренате Вольвенд до наступної сесії Асамблеї у квітні європарламентарі пропонують закликати новопризначеного міністра внутрішніх справ Смирнова "вжити всіх заходів, щоб покласти край практиці контролю за незалежною пресою й її придушення, щоб перешкодити нападам на журналістів і погрозам на їхню адресу й припинити їх".

"Тривалі зволікання в розслідуванні справи Георгія Гонгадзе, як і сам факт злочину, порушують серйозні питання щодо незалежності й безсторонності слідства; тим часом тільки варте довіри розслідування цієї справи й усіх свідчень у ній може відновити репутацію України", - передає зміст документу "Свобода".

У проекті свого звіту Ханна Северинсен і Ренате Вольвенд звертають увагу й на жорстокі події 9 березня – на їхню думку, зовсім не ясно, хто за ними стояв – а також наступних днів, коли демонстрантів затримували за адміністративною процедурою, тим самим відмовляючи їм у юридичній допомозі. "Авторки звіту рішуче засуджують насильство — але зазначають, що звинувачення затримуваних за статтею про "організацію масових заворушень", що передбачає від 2 до 12 років ув’язнення, було б безпрецедентне в історії незалежної України", - повідомляє "Свобода".

Також у проекті звіту європарламентарки говорять про корупцію в Україні, "не обмежену тільки політичними колами й олігархами, але всюдисущу і в судах"; про антикорупційне законодавство, яке "й далі застосовується вибірково й переважно щодо супротивників влади чи урядовців низького рівня"; про втілення результатів минулорічного "референдуму" (у самому тексті доповіді слово взято в лапки), яке "матиме величезний вплив на структуру української політичної системи, бо істотно зміцнить владу президента і зламає контроль опозиційних партій у парламенті, а ще ризикує далі поляризувати політичну систему".

По-своєму прореагував на початок процесу виключення України з Ради Європи заступник постійного члена парламентської делегації України при ПАРЄ Роман Зварич. Він розцінив як "порушення доповідачами неформальної домовленості, яка була досягнута на попередній сесії ПАРЄ" винесення на квітневу сесію Асамблеї питання про виконання Україною її зобов'язань. З його слів, тоді було домовлено, що слухання з цього питання мусять відбутися в червні.

Зі слів Зварича, українська делегація досягла "деякого істотного прогресу" у виконанні зобов'язань, взятих нею при вступі в Раду Європи в 1995 році. Після прийняття Кримінального кодексу та закону про політичні партії, а у другому читанні – законопроекту про судоустрій, "нам фактично залишилося виконати з усього довгого переліку три зобов'язання". Зі слів депутата, парламент має прийняти Цивільний кодекс, який вже практично готовий до винесення на третє читання, а також Кримінально-процесуальний і Цивільно-процесуальний кодекси. Сама ж Северинсен наголосила напередодні, що проблеми України не обмежується лише тільки законами.


"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування