Кучмі був "геть!" І прямо на Банковій

Субота, 7 квітня 2001, 15:04
Збори Форуму нацпорятунку ухвалили резолюцію про початок підготовки до всеукраїнського референдуму про недовіру Кучмі. В понеділок, за словами Головатого, вже рада ФНП визначиться "щодо параметрів можливості реалізації ідей" референдуму. З його слів, Рада ФНП повинна вивчити "багато юридичних і політичних аспектів, рішення Конституційного суду, чинне законодавство, позицію Центрвиборчкому, юридичні наслідки, стан "заляканності населення". Головатий зазначив, що, вивчивши всі ці моменти, рада Форуму "вийде на параметри реалізації ідеї референдуму". (У березні минулого року Конституційний суд роз'яснив: Конституція не передбачає винесення на всенародне обговорення питань про недовіру владі, у результаті чого Верховна Рада чи президент може достроково припинити свої повноваження.)

Як заявила Тимошенко в інтерв'ю УП, є три-чотири формулювання питань для бюлетенів, "коли б ми могли дійти до кінцевого результату".

"Коли в країні може висловити думку більше 70% лідей, що вони не хочуть бачити Кучму президентом, вже ні Україна, ні світова спільнота не зможуть стримати збудження народу. Я не бачу іншого шляху, крім референдуму за народною ініціативою для припинення повноважень. Це єдиний шлях. Філософи говорять, що краще приймати рішення, коли немає альтернативи".

Також в суботу Форум національного порятунку відмовляється від переговорів з Кучмою. "Ми накладаємо на слово "переговори" табу", - заявив на зборах ФНП Головатий. Тимошенко збирається у понеділок звернутися з пропозицією до ради Форуму "припинити будь-які розмови про переговори до того моменту, поки Кучма сам не звернеться з проханням почати переговори про свою відставку".

Антикучмісти вже дісталися до Банкової

У суботу Форум нацпорятунку провів збори засновників. Опозиція зібралася на найчисленніше засідання за неповні два місяці існування – тихо і скромно, в залі будинку комітетів Верховної Ради на Банковій, в півсотні метрів від адміністрації Кучми. Зрозуміло, ніяких повітряних кульок і різнокольорових прапорів. Все скромно – папки для учасників із звичайного білого паперу, тільки на кольоровому принтері надруковано "Форум національного порятунку". Турчинов іде коридором і нервує: "Треба починати". У цей час Хмара проводить на вході через "рамку" металопошуку делегатів – назбиралося близько 200 осіб. Всі шукають очима Тимошенко. Нормально, ось стоїть внизу біля трибуни. Традиційний для з'їздів гімн на початку не включають, відкриває засідання академік Ситник, що сидить по центру в президії. Поряд Мороз і Тимошенко, її громадський захисник у суді Хмара і лідер київської облорганізації УНР Жовтяк. Праворуч від Ситника – Чорновіл, потім Матвієнко, Коміссаренко і Лук'яненко. Сергій Головатий з'явився з запізненням - прямо з літаку, з ПАРЄ.

Зі звітом про діяльність ФНП за час існування першим виступає – довго і скучно – Сергій Коміссаренко, професор, директор інституту біохімії. Одним словом: зроблено багато, але попереду роботи ще більше – серед варіантів є створення власної депутатської групи у Верховній Раді, "яка зараз могла б нараховувати близько 100 депутатів". Визнає помилки і називає слабкі місця: "9 березня була неузгодженість в діях опозиції", а також "складно координувати роботу з обома Рухамі і партією "Реформи і порядок", які не представлені в Форумі своїми лідерами". Виголосив Коміссаренко і таку: "Референдум про недовіру сприймаємо як крайній засіб". "У випадку, якщо Кучма не погодиться на переговори, то у опозиції не буде іншого вибору, як почати процедуру імпичмента, ініціювати референдум або проводити мирні акції протесту". І тут він зробив обмовку: "Недоторканість гарантувати президенту ніхто не буде".

Співдоповідач Тарас Стецьків називає відсторонення Кучми не головною метою і не самоціллю. Крім перерозподілу повноважень в трикутнику президент-парламент-уряд також реформування судової системи і "створення дійсно незалежних ЗМІ". У програмі дій опозиції серед традиційних і багато разів названих цілей також записана цікава пропозиція: "Створення Уряду народної довіри, затвердження його програми парламентом". Як потім пояснив УП Мороз, йшлося про далеке майбутнє, коли Верховна Рада буде обиратися на пропорційній системі.

ФНП також має намір задовольнити бажання Кучми про легалізацію – "Громадянська ініціатива - "Форум національного порятунку" є громадською, некомерційною, неприбутковою організацією, яка діє на всій території України", записано в проекті статуту Форуму. При цьому обмовка – ФНП не є юридичною особою і легалізується шляхом повідомлення. І членство в Форумі, згідно з проектом, є індивідуальним.

Переломний момент з'їзду

З'їзд тільки-но почав перетворюватись на традиційні бюрократичні збори, почали говорити про довготривалу платформу, про те, що усунення Кучми від влади не є головною метою ФНП, але тут до мікрофону підійшла Юлія Тимошенко. Навіть журналісти, які традиційно не люблять Юлію Володимирівну, помітили, що в Україні нарешті з'явився лідер зі справжньою харизмою.

Тимошенко м'яко розкритикувала багато з ідей, які останнім часом панують в рядах ФНП. Вона вважає помилкою перетворення тимчасового Форуму на чергову партію з програмою дій, бюрократичним устроєм та намаганням заробити собі бали перед парламентськими виборами. "Ми тимчасова організація", - заявила Тимошенко і порівняла ФНП з антигітлерівською коаліцією часів війни. Безглуздо було б під час існування цієї коаліції, переконувала Тимошенко, говорити про об'єднання країн-учасників та пошуки єдиного лідера. Вона піддала критиці ідею створення єдиної фракції у парламенті. ДО цієї критики приєднався пізніше і Левко Лук'яненко.

Друга помилка, на думку Тимошенко, - переговорний процес. Як можна вести з ним переговори, коли основною вимогою є усунення Кучми від влади. Тимошенко переконує членів ФНП, що необхідно іти до кінця і боротися саме з Леонідом Даниловичем. Однак вона зауважила, що "не хоче, щоб слалося враження ніби є особисті претензії до Кучми". "Кучма, на мій погляд, не є особистістю, він не може викликати емоцій", - заявила Тимошенко. Далі "залізна леді" використала чергове, перетворене одразу на крилате, красиве (безперечно, що PR-команда Тимошенко є однією з найсильніших в Україні) порівняння. Кучма, як пробка в пляшці з вином незалежності, і ця пробка не дає громадянам України скуштувати це вино.

Далі Юлія Тимошенко перейшла до планів і зробила першу конкретну пропозицію. Необхідно негайно почати процедуру референдуму. Необхідно почати збір підписів, перевести вуличні акції в організовану площину. Необхідно відпрацювати чітку технологію дій, в кожному під'їзді, кожному навчальному закладі створити передреферендумний штаб.

 
Олександр Мороз: Перемога виборюється у темпі
 
Олександр Мороз

Преса останні тижні активно обговорює хворобу лідерства в ФНП. Головними суперниками вважаються Тимошенко і Мороз. На з'їзді, сидячі поруч, обидва лідери демонстрували розуміння і відсутність будь-якого конфлікту. Олександр Мороз повністю підтримав ідеї щодо негайного початку підготовки до референдуму.

Мороз закликав учасників з'їзду до негайно ухвалити рішення про початок підготовки до процедури референдуму. Він нагадав, що у опозиції є три паралельні рухи (ФНП, "Україна без Кучми", "За правду!"), які мають продовжувати діяти в масах. Необхідно наблизити момент "критичної маси терпіння населення", вважає Мороз і знову закликає зосередитися на вуличних акціях. "Вулиця повинна просвітити президента", - сказав лідер СПУ.

Від перших виступів у кореспондентів УП склалося враження, що деякі члени ФНП не вірять у швидку перемогу і готують до довготривалого існування. Наприклад, лідер партії "Собор" Анатолій Матвієнко налякав присутніх планами про збори Форуму до другої річниці незалежності (24 серпня).

Олександр Мороз дотримується іншої точки зору. Він впевнений, що необхідно діяти якомога швидше. "Перемога здобувається в темпі", - заявив Мороз і додав, що розраховує на перемогу вже влітку.

 
Тарас Чорновіл: Не змінивши системи влади, ми замість п'яного матюкальника отримаємо по-європейські одягнутих Тігіпка чи Медведчука
 


Тарас Чорновіл

В емоційному виступі депутат підтримав референдум, але із "застереженнями", бо "програна акція" може бути ще гіршою за відмову від негайного початку реалізації цієї ідеї. На думку члена ради ФНП, люди з острахом будуть ставити паспортні дані у підписні листи, а влада буде ретельно перевіряти кожний автограф проти Кучми. Тому прийнятною була б схема провести публічні акції 9-10 квітня, потім "ще дві спиралі", після яких страх людей буде зламано і можна починати втілювати ідею референдуму.

Ще депутат плекає надію на переобрання керівництва Народного Руху на з’їзді у травні, що дозволить долучити до опозиції "весь правоцентристський блок".

Гумор про Кучму

Користуючись психологічним прийомом – після того, як посмієшся над могутнім ворогом, він здається не таким грізним – лідери ФНП як могли обігравали "гаранта" в гуморі. Тимошенко під розмову про безглуздя вести переговори з Кучмою розповіла байку про сантехніка, якого господарі викликали полагодити унітаз, він не зміг, унітаз вибухнув, а після цього господарі запропонували сісти сантехніку за "круглий стіл" і розв'язати ситуацію.

Однак справжнім хітом виявився анекдот від Матвієнка. "Подарували "гаранту" найвідомішої нам країни унікальний автомобіль, який сприймає команди, що віддаються силою думки водія, немає ніякої коробки передач, ні руля, ні ключа запалювання. Ну і "гарант" хвалиться-не нахвалиться перед іншим "гарантом". А той його і питає, яку, мовляв, швидкість розвиває цей автомобіль. На що наш "гарант" відповів, що не знає, бо ніяк з гальма ручного знятися не може".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News