Паскуаль прописав Кучмі бінокль. Після публічної прочуханки

Субота, 7 квітня 2001, 21:42
Всупереч думці українського "гаранта", який кризи в рідній країні не спостерігає, посол США нарахував їх в кількості аж трьох штук – "в сфері політики, в стратегічних питаннях і в сфері міжнародної політики". Україна "досягла критичної точки" і "рухається в розпростерті обійми Росії". Лексика США николи не була такою жорсткою.

Паскуаль несподівано з'явився на форумі Міжнародного інституту менеджменту і також несподівано виступив з різкими заявами на адресу української влади, яких не доводилося чути з часів пам'ятної промови Пайфера перед студентами університету імені Шевченка після обрання Кучми на другий термін.

"Я думаю, що в найближчі два місяці Україна зможе вжити конкретних заходів, які набагато поліпшать як її внутрішній, так і зовнішній імідж", - заявив Паскуаль.

Посол зовсім спростив Кучмі задачу і назвав сфери, де США хотіли б бачити ці "конкретні заходи". Зокрема, він вважає важливим відновлення консенсусу для реалізації програми реформ між президентом, прем'єр-міністром і головою Верховної Ради, демонстрацією чого може стати звіт уряду і голосування по ньому; відновлення парламентської більшості; прийняття конкретних кроків в розслідуванні справи Гонгадзе і залучення ФБР до ідентифікації тіла; демонстрацію поваги до свободи преси; діалог з політичною опозицією; успішне завершення конкретних економічних задач (наприклад, приватизація обленерго), поновлення співпраці з МВФ, яке відкриє двері до подальшої співпраці зі Всесвітнім банком і дозволить реструктурувати український борг перед Парізьким клубом.

"Я вірю, що цих цілей можна досягнути, але для цього знадобиться сильна політична воля", - порадив не втрачати надію Кучмі Паскуаль.

Однак на цьому американський дипломат не зупинився і навіть провів для Кучми роботу над помилками, пояснивши, де той був неправий. На думку Паскуаля, перша криза – політична - пов'язана з розслідуванням справи Гонгадзе, так званим "касетним скандалом" і впливом цих подій на свободу слова, свободу зборів і верховенство права в Україні.

"Позиція США полягає в тому, що тільки Україна може знайти розв'язання з цих проблем. Будь-яке рішення, яке буде йти ззовні, з США або будь-якої іншої країни світу, не буде мати успіху", - вважає Паскуаль.

Однак в формі факультативу США готові допомогти українському "гаранту" виправитися: "Що може зробити США, так цей пропагував ті принципи, в які ми віримо: верховенство права, свободи слова і свободи зборів. Шляхом посилення цих принципів ми можемо допомогти Україні створити політичну атмосферу, в якій вона зможе обговорювати ці питання і знаходити їм рішення".

Зі слів Паскуаля, США готові допомагати в окремих конкретних питаннях. Зокрема, США розглядають можливість надання ФБР конкретної допомоги в розслідуванні справи Гонгадзе. Посол також нагадав, що США декілька тижнів тому "запустили програму підтримки незалежних ЗМІ". "Ці речі можуть забезпечити підтримку, але і не будуть диктувати рішення".

Кажучи про своє бачення другої кризи – "стратегічного" – Паскуаль сказав: "Коли політичне середовище змінилося, український політикум "став на голову", і політичний консенсус на шляхи досягнення економічних реформ, які ми побачили в кінці минулого року, став дуже хитким". На його думку, Україна "досягла критичної точки", коли вона своїми діями повинна продемонструвати, чи зможе бути відновлений цей економічний консенсус".

Паскуаль відкрито почав агітувати за Ющенком і нагадав Кучмі про його останні заяви про підтримку уряду. "Питання, яке задаватиметься світовою спільнотою, іноземними інвесторами після 19 квітня, буде таким: чи були зроблені Україною кроки для того, щоб відновити цей політичний консенсус для просування уперед шляхом економічних реформ і співпраці в політичному трикутнику "президент-уряд-парламент". Посол назвав це питання "ключовим питанням, яке визначить майбутнє".

Третя криза – в міжнародній політиці – можна вирішити, вважає Паскуаль, здійсненням економічних реформ і послідовністю зовнішньої політики. "Відносини між Україною і Заходом завжди залежали від її досягнень". "Чим більше Україна просувається уперед, тим більше допомоги їй може надати Захід", - нагадав він про пряму залежність. Зі слів Паскуаля, за останні три місяці політична ситуація в Україні дуже сильно вплинула на відносини України з МВФ, ЄБРР, Всесвітнім банком, США й іншими країнами світу. При цьому, додав він, "паралельно виникає думка, що Україна йде у відкриті обійми Росії".

"Таким чином, Україна знаходиться в ситуації, коли її розривають між Заходом і Сходом".

Слабкою утіхою після екзекуцій для "гаранта" стане лист від громадянина США Білла Клінтона. Екс-президент упевнений, що зв'язки між Сполученими Штатами і Україною будуть зміцнюватися, і задоволений тим, що мав можливість брати участь в процесі зміцнення взаємоповаги та співпраці між двома країнами. Про досягнення всередині України він визнав за краще промовчати.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News