Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко заплакала у в'язниці. Один раз

Понеділок, 9 квітня 2001, 13:01
Кореспондент: Сьогодні майже всі київські газети обговорюють головну новину тижня, що минає. Аршинні заголовки "Колишній віце-прем'єр України, яка пережила останнім часом два арешти, уперше з'явилася на публіці. Вона поки на свободі". На форум національного порятунку, який Юлія Тимошенко створила відразу після своєї відставки, вона приїхала прямо з лікарняної палати. Саме тому для багатьох було важливо не саме засідання, якраз цей момент тепла зустріч "залізної леді", як її тепер називають, з відомими лідерами різних партій, які весь цей час чекали її повернення з в'язниці. Саме там Юлія Тимошенко почала писати власну програму з виведення країни із політичної кризи. Вийшов пухкий зошит з коротким написом: "Як прибрати президента". Але сьогодні, як завжди, свою промову екс-віце-прем'єр почала з відповіді на питання "Чому?"

Юлія Тимошенко, лідер партії "Батьківщина": Я не хочу, щоб склалося враження, неначе у мене або у когось з опозиції є до Кучми щось особисте. Кучма, на мій погляд, не є особистістю, яка викликає сильні емоції, любов або ненависть. Він як пробка в пляшці доброго вина свободи і незалежності. І поки ми цю пробку не виб'ємо, громадяни України не наллють собі цього вина свободи і незалежності.

Кореспондент: На цьому форумі вирішили, що з широкомасштабною акцією протесту під загальним гаслом "Україна без Кучми!" опозиція поки має відкласти. Тепер треба готуватися до найголовнішої події – загальнонародного референдуму про відставку президента. Ніхто точно не знає, коли він може відбутися, але тут кажуть, що скоро, якщо Юлія залишиться на свободі. Сама вона продовжує лікування в приватній київській клініці і як і раніше майже нікуди не виходить з лікарняної палати. Поки ніяких спроб знов вже в третій раз взяти її під варту влада не робить, але це не означає, що боротьба з колишнім віце-прем'єром закінчилася. Цей дивний фільм, який більше схожий на зведення "Їх розшукує міліція", ніж на телепортрет, у вечірньому ефірі українського держтелебачення з'явився якраз в той момент, коли Верховний суд прийняв позов адвокатів Юлії Тимошенко про зняття з неї всіх необгрунтованих обвинувачень. Його назва – "Зона правди". Ось передмова авторів, і поки не зрозуміло, про кого вони кажуть.

Диктор передачі "Зона правди": "Приклад високих посадових персон показує, що як тільки вони досягають якихсь вершин, вони втрачають честь і достоїнство. На зміну приходить вседозволеність".

Кореспондент: Багато з тих, хто дивився телевізор і подумав, що далі мова піде і про найвищу персону, в цей момент помилялися. Правда на Україні своя. 1995 рік. Один з найбільших аеропортів. Рейс Запоріжжя-Москва. Рано вранці митники затримали пасажирку Тимошенко Ю.В., яка, як вони пізніше заявлять, намагалася вивезти за кордон 100 тисяч американських доларів. Тоді була навіть відкрита кримінальна справа, як доказ – невідомий рапорт інспектора, який чомусь тільки тепер був озвучений напруженим голосом диктора.

Диктор: Начальнику Внуковської митниці Орленку Е. від ведучого інспектора Качанова А.В. Рапорт. Я піднявся на борт літака і побачив в багажному відсіку на полиці 3 поліетиленових пакети. Тимошенко Юлія Володимирівна сказала, що пакети належать їй. Коли я розгорнув згортки, то побачив там пачки стодоларових купюр. З громадянкою Тимошенко Ю.В. трапилася істерика. Вона стала благати мене повернути гроші проводжаючим.

Кореспондент: Найцікавіше, що цього факту не було в обвинуваченнях Тимошенко, які їй були пред'явлені напередодні арешту. Тюремне життя – це ще один розділ 30-хвилинного детектива. Ось Юлія Тимошенко суду заявляє про те, що серйозно хвора, тому в камері вона голодує. А це ніби її ж секретні розписки про те, що раз в 10 днів вона отримувала продуктові передачі. Тепер країна знала про найдрібніші подробиці, як харчувалася на нарах колишній віце-прем'єр, і всі розуміли, кому це потрібно.

Диктор: У передачі 25-го… Риба відварна, курка відварна, дієттефтелі, язик відварний, буженина, мед, масло, сирний пиріг.

Кореспондент: Цей фільм сама Юлія Тимошенко не бачила. Говорить, навіть в лікарні у неї мало часу і дуже багато гостей. Зустрічі з соратниками по партії розписані навіть на ніч. У цей пізній вечір, коли у Києві всі обговорювали телевізійний детектив, його героїня уперше вирішила розкрити свої таємниці. Наприклад, те ж в'язничне життя. Юлія запевняє, що в маленькій камері дійсно нічого не їла, в тому числі і тому, що її намагалися отруїти.

Юлія Тимошенко: Але я сильно не афішую цього. Але патології, які є, ось, у мене після повернення з цих місць, сьогодні ніхто пояснити не може. Тобто не виключається, що певні токсичні речовини могли бути там підмішані в їжу.

Кореспондент: Ще "залізна леді" розказала про те, що під час першого арешту вона сильно злякалася і трохи було не знепритомніла. А в камері одного разу навіть заплакала.

Юлія Тимошенко: Саме коли прийшла ось ця вісточка від мами, прийшла, так, і коли можна було себе відчути дитиною, і якось ось вона дуже написала мені цю вісточку, дуже по-материнському так, то, чесно кажучи, моє серце дрогнуло. Але це було один раз, і цього ніхто не бачив. Тепер тільки буде НТВ знати про це.

Кореспондент: Зараз вечорами, незважаючи на всю умовляння лікарів, колишній віце-прем'єр в своїй тісній палаті готується до референдуму. І поки намагається тільки працівникам клініки довести, що опозиції це вдасться.

Юлія Тимошенко: Ми зробимо все для того, щоб це пройшло як можна швидше і дуже гласно, дуже прозоро. І якщо треба буде на руках урни тримати, щоб не було фальсифікацій, ми організуємо народ, щоб тримали в руках ці урни. І якщо треба буде їх принести пішки в Київ і порахувати при камерах, ми полічимо, ми не дамо сфальсифікувати результати референдуму.

Кореспондент: Уперше Юлія Тимошенко сьогодні заявила і про свою кінцеву мету. Можливо, вона візьме участь вже в найближчих президентських виборах України.

Юлія Тимошенко: Якщо я не отримаю підтримки, то це не означає, що я повернуся, піду і скажу, але якщо ви не хочете, то цього не буде. Я знаю, що народ обдурять сьогодні глибоко і, можливо, навіть на досить тривалий період. Я буду стільки разів намагатися це робити, доти, поки мені не повірять люди, і я не зможу прийти до влади.

Кореспондент: Завтра вранці Юлія Тимошенко має намір виступити перед нацією з першою заявою про те, чому президент Леонід Кучма повинен піти, і як йому допомогти в цьому. Правда, поки не зовсім ясно, чи почують її жителі України. Загальнонаціональне телебачення і газети не на її боці.

Вадим Такменьов, Олексій Кременецький і Олександр Колпаков. Телекомпанія НТВ. Київ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:16
Мега-курорт, або мега-екологічна катастрофа. Як пов'язаний з Коломойським проєкт може знищити дику природу Карпат
16:10
"Мертві душі" та гроші повз бюджет: очільниця НАУ розповіла, які проблеми треба вирішити у виші
16:05
Справа про оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
15:54
Російські силовики взялися за заступника Шойгу після спецоперації ГУР – джерела
15:31
"Село, якого більше немає": оператори показали відео із розбомблених Кринків на лівому березі Херсонщини
15:08
Єврокомісія "взяла до уваги" рішення МЗС щодо консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку
15:06
ОПЕК пропонує Намібії підтримку з надією на її приєднання до організації
15:02
У Львові затримали військового, який за хабар обіцяв відправити мобілізованого в тил
14:57
ЗМІ: Франція пропонує ЄС нові санкції для боротьби з російською дезінформацією
14:55
ВРП схвалила звільнення судді Тандира, який збив на смерть нацгвардійця 
Усі новини...