Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На Нацраду з питань телебачення і радіомовлення тиснуть у ЗМІ

Понеділок, 9 квітня 2001, 18:16
Постійна критика на адресу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення змусила її керівництво роз'яснювати журналістам свою позицію. Виявляється, що та критика з боку ЗМІ та народних депутатів, яка звучить на адресу Нацради, є тиском. "Заява Кармазіна є тиском на Нацраду", - заявив голова цього органу Борис Холод. Нагадаємо, що Юрій Кармазін, голова парламентського комітету із боротьби з організованою злочинністю та корупцією звинуватив Нацраду у порушенні законодавства.

"Тиск пішов шалений", - сказав на прес-конференції Холод, але по її закінченні в інтерв'ю деяким журналістам чомусь поправився і сказав, що прямого тиску немає, а як тиск можна розцінювати деякі публікації у ЗМІ.

Відповідь на питання чому тиснуть, на думку Холода, дуже проста: "За кожним депутатом, фракцією або комітетом стоїть не менше третини телерадіокомпаній, які повинні відпрацювати на політичному Олімпі 2002 року". Присутні на прес-конференції члени Нацради впевнені, що і хвиля заяв з вимогами відставок теж пов'язана з наближенням виборів. Заступник голови Нацради Віктор Лешик додав, що "Нарада згідно свого статусу не може займатись політикою". "Що стосується Нацради – тут окремо виписано в законі: тиск на нас забороняється", - заявив він і додав, що вони "можуть подати до суду".

Головною тезою обвинувачень на адресу Нацради є їхні рішення стосовно відмови у ліцензуванні деяким регіональним каналам на користь київських мережевих каналів (СТБ, ТЕТ, "Новий", ICTV). Борис Холод та його колеги запевняють, що ліцензії не отримують лише канали, які не дотримуються умов своєї попередньої ліцензійної угоди, зокрема, недостатня кількість власних або україномовних програм на тлі ретрансляції російських або польських каналів.

Прес-конференція відбувалась за присутності у залі директора вінницької телерадіокомпанії "Іштар", якій було відмовлено у ліцензії на користь ТЕТа. Саме скандал навколо цієї компанії став каталізатором "тиску" на Нацраду. Прихильники "Іштара" вважають, що компанію "з'їли", щоб розчистити місце каналу, який належить олігарху. (Як ми вже писали, неофіційно ТЕТ контролює Григорій Суркіс). У свою чергу Холод говорить, що "Іштар" грубо порушував ліцензію ретранслюючи польський канал.

Ймовірно, скандал навколо цієї конкретної кампанії триватиме, оскільки тут має місце не банальне придушення слабкого маленького каналу одним з олігархів. За "Іштаром" стоїть давній опонент СДПУ(о), який мав можливість через цю компанію інформувати вінницьке населення про свою позицію і позицію своєї фракції. Тому залишимо розборки між політиками їм самім і перейдемо до інших претензій щодо роботи Нацради.

Претензію ЗМІ та депутатів щодо роботи члена Нацради Миколи Княжицького сам Холод та його заступники Віктор Лешик і Микола Баграєв коментували не дуже емоційно. Суть звинувачень до Княжицького майже не обговорювалась. Обмежились лише розмовами про мораль. "Коли Нацраду обвинувачують в некомпетентності, в отриманні хабарів – це просто підлість", - заявив член Нацради Микита Потураєв і додав, що він не хотів би, щоб у "цій країні відновлювалось політичне шельмування". Саме з етичних мотивів члени Нацради підтримують свого колегу Княжицього та президента НТКУ Вадима Долганова. "Організується політичне цькування Долганова, з ним зводять особисті рахунки", - звучало з вуст членів Нацради.

Що стосується конкретно Княжицького, то його опонентам пропонується "доводити свої претензії щодо журналістської роботи Княжицького через суд". "Ми всі журналісти. Що взагалі нам не писати? Мовчати?", - сказав Холод, коментуючи обвинувачення на адресу Княжицького у тому, що він необ'єктивний і не має права працювати на ТБ.

Як з'ясувалося вже після прес-конференції, Микола Княжицький таки має право працювати за фахом, тобто журналістом, але не повинен отримувати за це гроші і посідати керівні посади. Так що, коли Княжицького викличуть на розмову (якщо захочуть його вислухати) з фракціями, що мають намір замінити його у складі Нацради, він має довести, що працює на ICTV безкоштовно і не керує ніякою дільницею роботи каналу.

Читай також інші матеріали на цю тему:

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення остаточно знахабніла

Група каналу ICTV контролює роботу Нацради

У Миколи Княжицкого серйозні проблеми

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування