Опозиція знову в полоні невизначеності

Понеділок, 9 квітня 2001, 20:44
Як і обіцяли члени ФНП в суботу, вони обговорили на засіданні Ради Форуму "всі можливі сценарії і наслідки референдуму або плебісциту" про недовіру президенту Кучмі. Для цього, за словами члена Ради Форуму Тараса Стецьківа, створена робоча група. А тепер увага! Робоча група повинна буде "напрацювати інші ідеї, в які може трансформуватися сама висловлена 7 квітня ідея референдуму".

Таким чином, ФНП ще раз підтвердив, що єдиної думки щодо проведення референдуму в рядах опозиції немає. Уперше всерйоз про референдум заговорила в суботу на з'їзді ФНП Юлія Тимошенко, а з пропозицією негайно зайнятися підготовкою до нього виступив Олександр Мороз.

У суботу спостерігачі помітили, що Тимошенко заговорила про референдум, не ознайомивши заздалегідь зі своєю точкою зору інших членів Форуму. Головною проблемою в цьому питанні є рішення Конституційного Суду про те, що, спрощено кажучи, такий референдум не спричинить відставки президента. За словами самої Тимошенко, її юристи місяць працювали над проблемою референдуму, і знайшли вихід з ситуації. Яким є цей вихід, як повинні бути сформульовані питання - вона не повідомила. Зберігаючи хорошу міну при поганій грі, обговорення "референдумного" питання було перенесене на засідання Ради Форуму, на яке не запрошують журналістів. І ось тепер Тарас Стецьків повідомляє, що остаточне рішення буде ухвалено або в кінці поточного тижня, або наступного понеділка.

Інший член ФНП, лідер фракції "Батьківщина" Олександр Турчинов повідомив журналістів, що до складу робочої групи увійшов він сам, а також лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз, лідер партії "Собор" Анатолій Матвієнко, Тарас Стецьків та Сергій Головатий.

За його словами, робоча група має до четверга відпрацювати організаційні і юридичні питання організації референдуму з тим, щоб Рада Форуму вже у четвер ухвалила рішення з цього питання.

Сміємо передбачити, що юридичної зачіпки щодо проведення референдуму не знайдено. І зараз Тимошенко і її прихильники в рядах ФНП намагаються переконати інших членів Форуму, що референдум необхідний, передусім, як PR-акція проти Кучми. Якщо на плебісциті біля 70% населення висловляться проти діючого президента, як він зможе залишатися в своєму кріслі до кінця терміну? Ймовірно, не всі опозиціонери вважають, що такий довгий шлях (на підготовку і проведення референдуму необхідно від 7 до 9 місяців) сьогодні виправданий.

У суботу ж журналісти помітили протиріччя в рядах ФНП у питанні проведення переговорів з владою. Тимошенко, Мороз, Головатий настроєні жорстко - ніяких переговорів. Інші члени, яких підігрівали настирливі питання журналістів, все ще обговорюють цю можливість.

І ось у понеділок Олександр Мороз, відповідаючи на питання журналістів, повідомив, що Рада Форуму також обговорила можливість проведення переговорів з президентом Леонідом Кучмою. (!!! - УП). За його словами, виходячи з висловлювання президента про невизнання опозиції, Рада Форуму вважає, що проведення таких переговорів можливе тільки з ініціативи президента.

Іншою важливою темою для обговорення на Раді ФНП є взаємодія Форуму з "Правицею". Народний депутат Тарас Чорновіл (фракція "Реформи-конгрес") повідомив, що учасники засідання проаналізували "успіхи і невдачі" деяких акцій, які відбулися в минулих вихідних в регіонах, зокрема, у Львівській області.


При цьому Чорновіл зазначив, що виходячи з підсумків мітингу у Львові, "львівського УНР і, особливо, СНПУ (Соціал-національна партія України) зайняли однозначно пропрезидентську позицію" і "порушили всі домовленості". За словами депутата, "по суті" це був мітинг СНПУ.

Тарас Чорновіл повідомив, що Рада Форуму розглянула питання про взаємодію з "Українською правицею" в ході акцій 17 і 19 квітня. Ухвалено рішення про те, що ФНП не буде брати участі в акції 17 квітня, оскільки в цей же день в парламенті відбудеться звіт уряду про виконання програми його діяльності.

Він також повідомив, що у вівторок, 10 квітня, Форум планує провести власну акцію і, за його словами, якщо низка партій "Правиці", керівники яких представлені у Форумі національного порятунку, приєднаються до цієї акції, то "це буде абсолютне нормально". Разом з тим, зазначив він, ця акція організується саме Форумом.

Читайте про хід з'їзду ФНП і коментар Медведчука щодо можливості проведення референдуму:

Кучмі був "Геть!". І прямо на Банковій

Референдум проти Кучми - нелегальний

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування