Кучма поздоровив журналістів України з Всесвітнім днем свободи преси

Середа, 2 травня 2001, 17:36
"Для України, де відбувається становлення цінностей демократичного суспільства, свобода преси має особливе значення", - сказав він в зв'язку з міжнародною датою, яка відзначається 3 травня.

"З часу отримання незалежності багато зроблено для налагодження вільного обміну інформацією, вираження громадянами своїх поглядів і переконань, закладено основу системи правового регулювання інформаційної діяльності. Принцип свободи слова чітко зафіксований в Конституції і відповідних законодавчих актах. Удосконалиться практика економічної підтримки ЗМІ і соціального захисту журналістів", - говориться в поздоровленні Кучми українським журналістам.

Кучма непрямо визнав наявність "істотних недоліків в цій сфері", оскільки зазначив, що Україна ще має позбутися них. Треба "створити надійні гарантії від рецидивів тоталітарного минулого, посилити роль преси в процесах демократизації суспільства, соціально-економічного розвитку держави, забезпеченні прав і свобод людини і громадянина, набути досвід цивілізованих відносин між владою і засобами масової інформації", повідомляє про побажання Кучми прес-служба глави держави.

Шлях до успіху в реалізації цих задач, на думку Кучми, проходить через:

а) подальше поглиблення перетворень у всіх сферах громадського життя;
б) приведення національного законодавства у відповідність з нормами і стандартами Поради Європи;
в) об'єднання зусиль всіх гілок влади в сприянні працівникам і розповсюджувачам вітчизняної інформаційної продукції.

Всесвітній день свободи преси відзначається за рішенням Генеральної асамблеї ООН, прийнятим 21 грудня 1993 року. У цей день в 1991 році в столиці Намібії була підписана "Віндхукська декларація", яка закликала уряди держав всього світу забезпечувати свободу преси і її демократичний характер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування